Klavye Kısa Yol Tuşları Fonksiyon Tuşları ve Daha Fazlası Nasıl Kullanılır? Klavye ile İlgili Her Şey [Faresiz Bilgisayar Kullanımı]

Daktilo Tuşları: Alfabe tuşları, rakam tuşları, özel işaret tuşları ve özel görevli tuşlardan oluşur.

Fonksiyon Tuşları:  İşlem iptal tuşu, F1 - F12 fonksiyon tuşları ve özel görevli tuşlardan ouşur.

Yön Tuşları: Ok tuşları, sayfa değişim tuşları ve özel görevli tuşlardan oluşur.

Rakam Tuşları: Hızlı rakam yazmak için yan yana dizilmiş rakam tuşları, aritmetiksel işaret tuşları ve özel tuşlardan oluşur.

Klavye Göstergeleri
Num Lock Göstergesi: Rakam kilitleme tuşunun açık veya kapalı olduğunu gösterir (Göstergenin lambası yanıyorsa klavyenin sağında bulunan rakam tuşları, rakam yazmak amacıyla kullanılır. Eğer göstergenin lambası yanmıyorsa, rakam tuşlarının üzerinde bulunan yön tuşları geçerli olacaktır.).

Caps Lock Göstergesi: Büyük harf kilitleme tuşunun açık veya kapalı olduğunu gösterir (Göstergenin lambası yanıyorsa, alfabe tuşları sadece büyük harf yazacaktır. Eğer göstergenin lambası yanmıyorsa, rakam tuşlarının üzerinde bulunan yön tuşları geçerli olacaktır.

Scroll Lock Göstergesi: Yön tuşları ile kaydırma, ekrandaki görüntünün kayıp kaymayacağını gösterir. İşlevsel bir tuş değildir ve hiç kullanılmaz.


Tuşların Görevleri



Alfabe Tuşları: Yazı yazmak amacıyla kullanılır. Türkçe alfabedeki harflerin dışında, İngiliz alfabesinin harfleri de bu tuşların üzerinde vardır.



Enter Tuşu: Yapılan işlemi onaylamak, yazı yazarken yeni satıra veya paragrafa geçmek amacıyla kullanılır. En çok kullanılan tuşlardan biridir. Bunun için diğer tuşlardan daha büyük bir yapısı vardır. Klavyedi iki tane enter tuşu vardır. Bunlardan biri harf tuşlarının yanında yer alır. İkincisi rakam tuşlarının yanında , klavyenin en sağındadır. Bu ikinci enter tuşu daha çok, hızlı rakam yazma sırasında kullanılır. Görevleri açısından bu ikisi arasında hiçbir fark yoktur.




Ara Çubuğu: Yazı yazarken boşluk vermek amacıyla kullanılır. Çok sık kullanıldığı için diğer tuşlardan daha büyük bir yapısı vardır.



Kaydırma Tuşu (Shift Tuşu) : Bu tuşun tek başına bir görevi yoktur.Klavyedeki bir çok tuşun en az iki görevi vardır. Kaydırma tuşu, iki görevli tuşların ikinci görevlerini çalıştırmak amacıyla kullanılır. Bunun için önce Kaydırma Tuşuna basılır be basılı tutulur. Diğer tuşa basıldığında, ikinci görev çalıştırılmış olur. Çok sık kullanıldığı için klavyede, iki tane kaydırma tuşu vardır.

Sürekli küçük harfle yazı yazarken, Kaydırma Tuşu ile birlikte bir harf tuşuna basılırsa harf tuşu, büyük harf yazacaktır. Klavyedeki bazı tuşların üzerinde birden fazla karakter vardır. Bu türlü tuşlara Kaydırma Tuşu ile birlikte basılırsa, tuşun üst tarafında bulunan karakter yazılacaktır.



Sekme Tuşu (Tab Tuşu) : Yazı yazarken, tablo alanları arasında hareket etmeyi sağlar. Programların diyalog ekranlarında, giriş alanları arasında geçiş yapmak için de kullanılır (Kullanılan programların kullanıcıdan bilgi aldıkları ekranlara, diyalog ekranı denir.). Tuşa basıldığında, ileri doğru sekme işlemi gerçekleşir. Geriyre doğru sekme yaptırmak için, Kaydırma Tuşu (Shift) ile birlikte kullanılmalıdır.



Büyük Harf Kilitleme Tuşu (Caps Lock Tuşu) : Sürekli büyük harfle yazı yazmak için bu tuş kullanılır. Tuşa basıldığında, klavyenin sağ üst köşesindeki (Bazı klavyelerde farklı yerde olabilir) Caps Lock lambası yanar. Büyük harf yazmaktan çıkıp tekrar küçük harf yazmak için, yine Caps Lock tuşuna basılır.   


Kontrol Tuşu (Ctrl Tuşu) : Bu tuşun tek başına bir görevi yoktur. Bir başka tuşla birlikte kullanılarak çalışır. Örneğin; Kontrol Tuşu basılı tutularak F4 fonksiyon tuşuna basılırsa, kullanılan pencerenin kapatılması işlemi çalışacaktır. kontrol Tuşu basılı tutularak Sağ Ok tuşuna basılırsa, yazı üzerinde kelime kelime sağa doğru ilerleme işlemi çalışacaktır. Çok sık kullanıldığı için klavye üzerinde iki tane kontrol tuşu vardır.
Not: Bu örnekler çoğaltılmış şekilde aşağıyada yazılmıştır.



Fonksiyon Tuşları : Bu tuşlar, F1' den F12' ye kadar, toplam 12 tanedir. Kullanılan programlara göre özel görevleri vardır. Klavyenin en üstünde yer alırlar.



Geriye Doğru Silme Tuşu (BackSpace) : Bu tuş, Enter tuşunun hemen üzerinde bulunur. Yazı yazarken, bulunulan yerden geriye doğru silerek yaklaşma işlemini yapar. Kısaca yazı yazarken yanlış yazarsanız bu tuş ile silip doğrusunu yazarsınız.



Alt Tuşu : Bu tuşa tek başına basıldığında, kullanılan programın menü satırına çıkmayı sağlar. Başka tuşlarla birlikte kullanılarak özel görevleri çalıştırır.Ara çubuğunun hemen yanında yer alır.



Alt Gr Tuşu : Alt Gr tuşu, ara çubuğunun hemen sağında yer alır. Bu tuşun tek başına bir görevi yoktur. Üç görevli tuşların, üçüncü görevlerini çalıştırmak amacıyla kullanılır. Bunun için Alt Gr tuşu basılı tutularak üç görevli tuşa basılır. Klavyedeki bazı tuşların üzerinde üç değişik karakter vardır. Bu tuşlar, üç görevli tuşlardır.





7  yazmak için sadece bu tuşa basmak yeterlidir.
/   yazmak için, Kaydırma Tuşu (Shift) basılı tutularak bu tuşa basılır.
{   işaretini yazmak için, Alt Gr tuşu basılı tutularak bu tuşa basılır.
Yön Tuşları (Sola, Sağa, Yukarı ve Aşağı Ok Tuşları) : Bu tuşlar, yön yön tuşları olarak adlandırılır. Yazı üzerinde sola, sağa, yukarı ve aşağı hareket etmeyi sağlar.Bu yön tuşları daha çok araba oyunları vb. şeylerde kullanılır.



Silme Tuşu (Delete Tuşu) : Yazı yazarken, bulunulan noktadaki karakteri silip, sağındaki karakterleri yanaştırmak için kullanılır.

Diyelimki siz "Facebook" a arkadaşınızın bilgisayarından girdiniz ve e-postanızın (hani otomatikman, onaylamadan kaydedilir ya) orada kayıtlı kalmasını istemiyorsanız da kullanılır bu Delete tuşu.


Rakam Kilitleme Tuşu (Num Lock Tuşu) : Klavyenin sağında bulunan rakam tuşlarının kullanılmasını sağlar. Bu tuşa bir kez basıldığında, klavyenin (daha çok) sağ üstünde yer alan Num Lock göstergesi yanar. Bu durumda, rakam tuşlarının birinci görevi rakam yazmaktır. Num Lock tuşuna tekrar basıldığında gösterge söner. Bu durumda, bu tuşların birinci görevi yön tuşları olur.

 Klavye Kısa Yolları

Ctrl + C (Kopyalama) 

Not: Ctrl + C Ne demek diyebilirsiniz...Hemen açıklıyorum. "Ctrl" ' ye basılı tutup "C" harfine basmak demek.

Yani diyelimki siz fareyle bir yeri kopyalamak için bir metini, paragrafı veya bir cümleyi işaretleyip sağ tıklayıp kopyala dememek için kısaca Ctrl + C yapabilirsiniz.

Ctrl + V (Yapıştırma)
Ctrl + X (Kes)
Ctrl + Z (Geri al)
Ctrl + Sağ ok (Ekleme noktasını sonraki sözcüğün başına götür)
Ctrl + Sol ok (Ekleme noktasını önceki sözcüğün başına götür)
Ctrl + Aşağı ok (Ekleme noktasını sonraki paragrafın başına götür)
Ctrl + Yukarı ok (Ekleme noktasını önceki paragrafın başına götür)
Ctrl + A (Tümünü seç)
F2 tuşu (seçili öyeyi yeniden adlandırır)
F5 tuşu (Etkin pencereyi güncelleştirir) 
Shift + Delete (Seçili program, not defteri vs.) işaretlendiği zaman Shift + Delete yapılırsa o seçilen öğe geri dönüşüm kutusuna gitmeden silinir.

Diyelim ki fareniz(mause) bozuldu ve klavyeyi fare gibi kullanmak istiyorsunuz.
Tek yapmanız gereken "Alt + sol Shift + Num Lock" tuşlarına basıp karşınıza çıkan pencereden "Evet" butonuna basmanız.(Enter tuşu ile basabilirsiniz.)

Klavyeyi fare olarak kullanabilmeniz için de , sağ taraftaki rakamlardan ;
8 = Oku yukarı doğru kaydırır.
6 = Sağa doğru kaydırır.
4 = Sola doğru kaydırır.
2 = Aşağı doğru kaydırır.
5 = Tek tıklama (faredeki sol tuş görevi)
+ ve 5 ' e basarsanız = Çift tıklama olur.

Klavyeden fareyi kullanırken göreceksiniz fareniz çok yavaş hareket ediyor. Bu yüzden "Ctrl" tuşunu etkinleştirmeniz gereklidir. Bunu yapmanız için ;
Alt + sol Shift + Num Lock yaptıktan sonra karşınıza çıkan pencereye de Evet demeden önce kalın ve mavi yazılmış bir yazı görmeniz gerekiyor. O yazıya tıklayıp oradaki ayarları incelemelisiniz.

Bu ayarı kaldırmak için tekrar Alt + sol Shift + Num Lock yapabilirsiniz.

*""Anlamadığınız bir şey olursa veya eklemek istediğiniz bir şey olursa benimle "buradan" iletişime geçebilirsinz. Veya aşağıdaki yorum kutusunu kullanabilirsiniz.""*

Yorumlar

  1. keşke 0 ın üzerindeki ıns ne işe yarıyor onu da yazsaydınız buna çok ihtiyacım var admin yardım et

    YanıtlaSil
  2. Tamamen bir ayrıntıya girmiyoruz.. Malesef size yardımcı olamıcağım.

    YanıtlaSil
  3. mail adresi yazarken kuyruklu 'a' nın yerini bulamıyorum. yardım ederseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer ki Q klavye kullanıyorsanız: Alt Gr tuşu + Q harfine birlikte basarak @ işareti (kuyruklu a) yapabilirsiniz.

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.