Kullanım Kılavuzu Okumanın Önemi


Kullanım kılavuzu okumanın önemi en basit şekilde açıklamak gerekirse ; yeni bir şey öğrenmektir. Çünkü teknoloji dur-durak bilmiyor. Ve Türkiye ' de genel olarak baktığımız zaman çok fazla kullanım kılavuzu okuyan da göremezsiniz.

Yeni bir şey öğrenmek derken neyden bahsediliyor?
Diyelim ki yeni bir telefon aldınız. Aldığınız telefon daha önce kullandığınız X markalı telefon ile aynı gözüküyor. En basitinden çoğu kişinin aklına ben zaten bu telefonun benzerini kullanmıştım , özellikleri aynıdır , şimdi kullanım kılavuzunu okumaya gerek yok. gibi düşünebilir. Halbuki siz o kullanım kılavuzunu okuduğunuz zaman belkide şöyle bir paragraf göreceksiniz "Ürettiğimiz bu yeni telefon X markalı telefondan esinlenerek yapılmıştır. Ama ürettiğimiz bu yeni telefon ile artık bilgisayarınızla .... bir özelliği ,,,, şeklinde daha iyi bir şekilde yapıyor." 

Şimdi de bir buz dolabı aldığımızı düşünelim. Aldığımız bu dolap fotoğraf çekme özelliğine sahip olsun. Siz bunu neren öğrenebilirsiniz? Hadi diyelim ki buz dolabının montajını vs. yapmaya gelen görevli size bundan bahsetti ama siz tam olarak anlamadınız. Tek başvuracağınız yer "Kullanım Kılavuzudur"

Son bir örnek daha vermek istiyorum. Varsayalım bir ütü makinesi aldınız ve ütünün ayarı 1'den-5'e kadar. Sizin de eski ütünüz 3'te kotları çok iyi bir şekilde ütüleyebiliyordu. Ama aldığınız ütü elektrik tasarrufu için 1'de kotları daha iyi ütülüyordur.

Gördüğümüz gibi bu örnekleri daha bir çok şekilde çoğaltabiliriz. Kullanım kılavuzunun öneminin bu şekilde anlaşılabileceğini düşünüyorum.

Not olarak da şunu söylemek isterim ; Verilen örnekler gerçek hayattan alıntı değildir ama başa gelebilecek örneklerdir.

Yorumlar