Akıllı Telefondan - Bilgisayardan Kitap Okunur mu?

kitap

Belki sizlerde duydunuz, belkide duymadınız. Artık neredeyse herkes kitaplarını bilgisayardan veya cep telefonlarından okuyor. Acaba bu doğru bir şey mi peki? Neden kitabın o güzelim sayfalarına dokunmadan kitap okuyalım? Aslında bu konu ile ilgili çok fazla şey bildiğim söylenemez ama şunu söyleyebilirim "kitap dediğin kitabı eline alarak okunur."

Akıllı telefonlardan kitap okunduğunu duyduğum ilk zamanlarda ne yalan söyleyeyim bende denedim. Denedim denemesine, tamam da. Normal bir kitap okuduğum gibi zevk almadım ki. Zaten uygulamayı yüklediğim gün sildim.

Ben aslında şunu merak ediyorum, normal bir kitabı alıp istediğin zaman okumak, istediğin zaman kitaplığından çıkarıp tekrar okumak varken neden telefondan veya bilgisayardan kitap okuyalım? Veya okuyan kişilere sorayım, neden bu şekilde kitap okuyorsunuz?

Ya da her şeyi boşverein sadece küçük bir karşılaştırma yapalım.

  1. Akıllı telefonunuzdan diyelim ki kitap okuyorsunuz. O kadar güzel bir kitap ki bırakamıyorsunuz. Sonra birden telefonunuzun şarjı azalıyor ve kitabın en güzel yerinde bırakmak zorunda kalıyorsunuz. E şimdi ben ne anladım bu işten, tıpkı şunun gibi oldu "filmin en güzel yerinde reklam koydular."; Ama bir de normal kitap okuduğunu düşünün, istediğiniz zaman reklamı siz koyabilirsiniz.
  2. Şimdi telefonunuzun şarjı doldu ve kitabı okumaya devam ediyorsunuz... Tam o sırada önemsiz bir telefon geliyor. Telefonu açıyorsunuz ve arkadaşınız diyor ki "pardon ya yanlışlıkla seni aradım."; Ama normal bir kitap okusanız o anda, telefonunuzu sessize almış olacaktınız ve o aramayı hiç duymayacaktınız.
İşte bunlar gibi karşılaştırmalar yapılabilir. Biliyorum aslında hep kötü anlara değinmiş oldum ama bunlar olabilecek şeyler.

Ayrıca şu da var; 
  • Telefon radyasyon yayıyor; Kitap "bilgi" dışında hiçbir şey. 
  • Telefonun ışığı sizi belli bir yerden sonra ışığını kısmış olsanız dahi sizi rahatsız ediyor; kitap ise rahatsız etmiyor.
Benim belki sadece bu işin kötü yanlarına baktığımı söyleyebilirsiniz ama iyi yanının da pek fazla olduğunu sanmıyorum. Ayrıca zaten her şeyimiz bilgisayar, telefon vs. olmuş durumda, bari boş vakitlerimizde onlardan uzaklaşalım. Kitap okuyacaksak da elimize gerçek kitap alalım, o kitabın sayfalarını çevirmenin ne kadar güzel  bir şey olduğunu tadalım.

Yorumlar

  1. yazını çok beğendim ama,"telefon radyasyon yayıyor fakat kitap bilgi dışında hiçbirşey" denmesi daha uygun olurdu bence çünkü kitap hiçbirşey yaymıyor demek onu fazlasıyla küçümsemek olur diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yazımı beğenmene sevindim. Evet doğru söylüyorsun, yanlış anlaşılabilir. Hemen değiştiriyorum. :)

      Sil
  2. Güzel bir yazı olmuş , Sizinde bahsettiğiniz gibi telefonda kitap okurken ya telefon çalıyor ya şarj azalıyor veya bildirim geliyor o yüzden ben tercih etmiyorum telefondan kitap okumayı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öğle, zaten sağlıklı bir yanı da yok. Gerçek kitap almak daha mantıklı oluyor.

      Sil
  3. Kesinlikle ekrana bakmak üsrekli benim gözlerimi bozdu bir de kitap okuduğumuzu düşünelim çok kötü.Makale için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öğle, kötü bir duruma(göz bozulmasına) yol açmaktadır.

      Sil
  4. Benim cep telefonum 5.2 inc.boyutunda. her yerde yanımda.boş kaldığım her yerde kitap okuyabiliyorum. Normal kitap okurken biri seslenebilir ya da ev telefonu veya cep telefonuda çalabilir. Gece okuyorsanız elektrik kesilebilir. Ben telefonumdan kitap okumaktan memnunum.tabi normal basım kitapta okumuyor değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii bu da sizin görüşünüz. Ama size tavsiyem gece elektrikler kesildiğinde telefondan kitap okumayın. Gözünüzü aşırı derecede yorabilirsiniz.

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.