Kitap Okuyor musunuz? Sorusuna Gelen Cevaplar

Geçenlerde bir forum sitesine açtığım şu konu ile şu soruyu sormuştum; Tüm kitap okurlarından, okudukları kitaplar hakkında yorumlarını istiyorum.

Ama gördüm ki açtığım konuyu ya yanlış yerde açmışım ya da Türkiye'de ne yazık ki gerçekten kitap okumayı seven çok çok az kişi var.

Öncelikle gelen olumlu cevaplardan bahsetmek istiyorum;
1. olumlu cevap şuydu;  Derviş Şentekin'in Beş Parasızdım ve Kadın Çok Güzeldi romanını okudum.şuan beş parasızdım ve katilimi arıyordum adlı romanını okuyorum. polisiye bir romanı andırıyor. okurken elden düşürmeyecek tarzda bir roman tavsiye ederim.

2. olumlu cevap şuydu; Daha iyi makaleler yazabilmek için sık sık kitap okuyorum şu sıralar. Okuduğum kitaplar genellikle aşk, savaş, bilgi ve SEO üzerine oluyor :)

Gelen bu iki olumlu cevap da çok olmasa da beni mutlu etti. En azından birilerinin kitap okuyor olmasını görmek iyi geldi bana da. Çünkü ben onlar için ve kendim için ve ayrıca en önemlisi kitap okumayı sevmeyenlere, kitapları sevdirmek için bu blogu devam ettirmeye karar verdim.

Ne kadar yararım olacak onlara bilmiyorum ama şimdi de kitap okumaya olumsuz yanıtlar veren kişilere değinmek istiyorum. Onların ne yazdığını burada yazmayacağım ama bu yazımı okuyacak kitap okumayı sevmeyen kişiler için bir kaç önerim olacak sadece.

  1. Kitap okumayı neden sevmiyorsunuz?
    Cevaplardan birini siz yoruma yazmadan önce ben söyleyeyim; En popüler cevaplardan biri "sıkıcı geliyor!"
    O kişilere cevabım: Siz sadece ne tür kitaplar okuyacağınızı bilmiyorsunuz! Aslında bir kitap mağazasına gidip biraz kitaplara baksanız ve en azından yaptığınız, ilgilendiğiniz bir iş ile ilgili veya ne bileyim sizi güldürecek bir kitap okusanız size neden sıkıcı gelsin ki?
  2. Filmlerde bize bazen sıkıcı gelmez mi?
    Düşünsenize bazen izlediğimiz bir film bile sıkıcı gelebilir, öğle değil mi? Peki kitapların da bazen sıkıcı gelmesi normal değil mi? Aslında filmler nadiren sıkıcı gelir, çünkü bizler hep izlemeyi severiz, karşımızda uzun yazılar, kalın kitaplar görmeyi sevmeyiz. Aslında hem izleyip, hem de okusak sizce daha iyi değil mi? Yani en azından ikisini bir yapmak da mümkün.
Sizlere kendimden örnekler vererek ve bazı yerlerde okuduğum bazı şeyleri açıklamak istiyorum;
Ben de geçen senelere şöyle dönüp bir baktığım zaman (bu arada 1999 doğumluyum) kitap okumayı sevmeyen, ama yine de çevresi tarafından "kitap oku! kitap oku!" denilen bir kişi hatırlıyorum. Ama şunu da söylemek istiyorum, bana kitap oku diyenlerin çoğu "kitap okumayan" kişilerdi. Aslında kitap okumayan kişilerin büyük çoğunluğunun da asıl kitap okumama nedenlerinin bu olduğunu düşünüyorum. Ve bir diğer nedenler ise yaşıtları tarafından "kitap okumayı gerçekten seven kişilerle dalga geçilmesi."

Ben kendimi nasıl kitap okumaya alıştırdım?
Önceleri hoşuma giden komik kitaplar, daha sonra bana kısa ve öz bilgiler veren kitaplar okuyarak kendimi kitaplara alıştırdım ve şu an ise değişik ilgimi çeken romanlar okumaya başladım.

Bu yazımın tümünü okuyup anlamak isteyenler anladı ama anlamayanlara da kısaca şunu söylemek istiyorum kitap okumaktan korkmayın, kitap artık size sıkıcı gelmesin!! Artık çevremize bakarak hareket etmeyelim, eğer her zaman çevremize bakarak hareket edeceksek şu anda istediğimiz hiçbir şeyi yapamazdık...

En fazla söyleyeceklerim bu kadar. Gerisi sizlere kalmış, ister kitap okuyun, isterseniz okumayın, kitap okumanızın size bir zararı olmayacak, bundan emin olabilirsiniz ama kitap okumamanızın sonucunda göreceksiniz ki belli bir zamandan sonra sizde bilgi eksikliği olacaktır. Yani en azından ben öğle düşünüyorum. Çünkü şunu asla unutmayın "Bilgi SINIRSIZ, bizler SINIRLIYIZ!"

Yorumlar

  1. Gerçekten kitap okuyan sayısı çok az ülkemizde , ama insanlar kitap okumanın ne kadar güzel bir şey olduğunu bilse eminim o zaman herkes kitap okur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öğle Gökhan Bey. Bir gün herkes "kitapların ne kadar iyi ve güzel bir şey olduğunu" anlayacaktır, bundan eminim.

      Sil
  2. 2 cocukla calısan bir anneyim havada karada kitap okurum vaktim yok diyenlerede inanılmaz kızarım.9 yasındaki oğlum benim kitap okudugumu gorerek buyudu ona asla kitap oku demedim ama daha 3 yasındayken basucuna kitap koyardı.Çocuğum kitap okumuyor diyen annelere hep bunu sorarım sen ne kadar okuyorsunki? kitap sevmeyenleri hicbir zaman anlayamadım zaten :) güzel yazı olmuş umarım kitap sevmeyenleri harekete geçirir sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kitap okumayı sevmeyenler, sadece kitap okumanın güzelliğinin farkına varmamış kişilerdir.

      Sizinde verdiğiniz örnekten zaten bunu anlayabiliyoruz. :) Mesela ben 9 yaşımda bile doğru düzgün kitap okumuyordum -ki oğlunuz 3 yaşında bile sizi örnek almış, tebrik ederim- ama ben okumayı sevmesem dahi kendimi kitap okumaya alıştırıyordum. Ve başardığım için de mutluyum. :)

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.