Sherlock Holmes Gerçekler Kanıt İster Nasıl Bir Kitap? (Yabancı Kitap Önerileri)

gerçekler kanıt ister


Kitabın Yazarı: Sir Arthur Conan Doyle
Çeviri: Cumhur Mısırlıoğlu
Yayınevi: Martı Yayıncılık
Kitabın Türü: Roman
Kitabın Sayfa Sayısı: 335

Kitap ile ilgili diğer bilgiler;

  • Bu kitap toplam 56 hikayenin yer aldığı serinin 4. kitabıdır.
  • Bu serinin içinde toplam 10 tane hikaye bulunmaktadır.

Bu kitabı okumadan önce her zamanki gibi öncelikle arkasına baktım, kitap ile ilgili biraz bilgi edinmek için. Şöyle yazıyordu;

Dedektif sanatının en önemli kurallarından biri, asla tahmin etmemektir. Bütün kanıtları görmeden araştırma yapmak, dipsiz bir kuyuda umutsuzca çırpınmaktan farksız değildir. Yetersiz veriler üzerinden ortaya atılan tüm teoriler araştırmayı öldürür. İşimde iyi olduğuma inanıyorsanız tavsiyemi dikkate alın ve bir araştırmada küçük ayrıntılara önem verin, çünkü bir dahi için hiçbir ayrıntı küçük değildir.
Sherlock Holmes
Ünlü dedektif Sherlock Holmes, heyecanlı hikayeleriyle sizi etkilemeye devam ediyor. Toplam 56 hikayenin yer aldığı serinin dördüncü kitabı Gerçekler Kanıt İster'i okurken her hikayenin sonunda Sherlock Holmes'un akıl dolu yöntemleri karşısında şaşkına döneceksiniz.

Aynen işte yukarıda okuduklarınızı okudum kitabı almadan önce. Daha sonra dedim ki ben bu kitabı alacağım. Ama aslında ben böyle kitapları çok fazla okumam, okusam da yarısında keserdim. Neyse artık kitabı almıştım, ve şunu da söylüyüm, kitabın önceki üç serisini de okumamıştım(en kısa zamanda okuyacağım).

Artık kitabı almıştım ve nedense o kitabı okumam gerekiyor diye bir his vardı içimde. Ve kitabı okumaya da başladım.

Kitabı okurken nedendir bilmiyorum ama belki de önceki 3 serisini okumadığımdan kaynaklanıyor. Gerçekten çok şaşırarak okuyordum kitabı. İlk hikayeyi bitirdiğim zaman kendimi durduramadım diyebilirim. Ve normalde, günde 30-40 sayfadan fazla kitap okumayan ben, bu kitabı okurken 3. ve 4. gün 100 küsür sayfa okumaya başlamıştım.


Bu kısa açıklamaların ardından kitabın içine girebiliriz artık;

Yukarıdaki yazımın tümünü okudunuz mu bilmiyorum ama, kitabı okurken şaşırdığımı söylemiştim. Neden şaşırdım diye sorarsanız; Hani türk filimlerini izlerken dersiniz ya tamam işte şöyle olacak filmin sonunda.. Bu kitapta öyle bir şey diyemiyorsunuz. Deseniz de Sherlock Holmes olaya farklı açıdan baktığından sizi bir süre sonra o hikayenin öğle değil başka bir şekilde biteceğine inandırıyor. Hatta inandırmakla kalmıyor, öğle oluyor da.

Bu hikayelerden ikisini kısaca ele alalım;
  1. İkinci Lekenin Esrarı
    Bu hikayede tüm dünyayı ilgilendiren bir kağıttan bahsediliyor. Ve o kağıdın hemen bulunması için o kağıdı kaybeden büyük devlet adamlarından Başbakan Sherlock Holmes'a gidiyor ve o kağıdın bulunmasında kendisinden yardım istiyor...
    Sherlock Holmes kağıdın bulunmasına yardım edeceğini söylüyor ve bir kaç araştırma sonucu cinayetin yaşandığı odada bulunan ikinci bir leke sayesinde kağıdı Başbakan'ın eşinde buluyor...
  2. Karton Kutu
    Bu hikayede bir karton kutu içerisinde iki tane kesilmiş kulak, yaşlıca bir hanımefendinin evine gönderiliyor... Kutunun üzerinde gönderene ait vs. hiçbir şey yazmıyor ve Holmes her zaman ki gibi bu sıra dışı olaylar ile çekinmeden ilgileniyor...
Gerçekler Kanıt İster kitabı kısaca bu şekildedir. Sherlock Holmes her şeye o kadar ayrıntılı bakıyor ki, ne yaptığına akıl sır erdiremiyorsunuz.

Bu arada hikayelerde Dr.Watson adınıda çok fazla duyacaksınız. Dr.Watson' da Holmes'in çok yakın arkadaşıdır. Dr. kısaltmasından da bir doktor olduğu anlaşılıyordur sanırım.
Ayrıca Holmes'in ağabeyi ve diğer dedektif arkadaşlarının da ismini, Holmes ile rekabetlerini okuyacaksınız.

Kitap ile ilgili sizlerin yorumlarını da aşağıdaki yorum kutusuna bekliyoruz. 

Yorumlar