Kitapları Nasıl ve Neye Göre Seçmeliyiz? Kitapları Seçerken Nerede Hata Yapıyoruz? - Öneriler

   
kitaplık

     Kitaplara baktığımız zaman hepsinin birbirinden farklı olduklarını görürüz. Bu yüzden de bazen kitapları neye göre ve nasıl seçeceğimize bir türlü karar veremeyiz. Bazen arkadaşımızın önerdiği kitabı alır okuruz, bazen de bu kitap çok sattığına göre iyi bir şeydir deyip alırız ama ne yazık ki bu şekilde aldığımız kitapların çoğunluğu okunmuyor veya yarısında bırakılıp bir kenara koyuluyor.

     Bu yüzden şimdi, gelin beraber kitapları nasıl ve neye göre seçeceğimizi öğrenelim, yanlış yaptığımız yerleri görüp onları düzeltelim ve kitap okumanın ve kitap mağazalarında dolaşmanın da keyfine varalım.


  1. Kitapları Kafamızda Değerlendirelim     Bir kitabı okumaya başlamadan önce veya gidip bir kitap almadan önce yapmamız gereken en önemli şey "kitapları kafamızda değerlendirmektir."

         Öncelikle şu tür soruları kendimize sormalıyız; "ben şimdiye kadar ne tür kitaplar okudum?, bu kitapları okurken neler hissettim?, farklı tür kitap okumalı mıyım?, yeni tür bir kitap okuyacaksam bu ne tür olmalı?" Bu tür soruları kendimize sormamızın amacı "kendimiz için en doğru kitabı bulmamıza yardımcı olmaktır."
    *
  2. Arkadaşım Bana Bu Kitabı Önerdi / Herkes Bu Kitabı Okuyor
         Yaptığımız en büyük yanlışlardan bir tanesidir bu. Başkaları okuyor diye o kitabı biz de okumak zorunda değiliz. Hatta sizlere şöyle bir örnek vereyim;

         Diyelim ki siz aksiyon ve macera kitaplarını çok seviyorsunuz. Bir gün arkadaşınız sizin yanınıza geliyor ve size şöyle diyor;"Baksana geçenlerde bir tane kişisel gelişim kitabı çıkmış, o kadar çok satıyor ki, görsen süper bir kitap...." İşte tamda burada yaptığımız en büyük hata da şu: Arkadaşımızın önerdiği ve herkesin okuduğu o kitabın bizim de hoşumuza gideceğini sanıyoruz ve sonucunda da o kitap ya yarım kalıyor ya da hiç okunmuyor. Bu yüzden de ilk adımı kesinlikle uygulamanızı öneririm.

         Ama şöyle bir yanlış anlamayı da kapatmak isterim: Başka türlere kapalı olun demiyorum ben. Yani başka türler okumak istediğinizde okuyabilirsiniz, bunda bir yanlışlık yok. Ama kitabı almadan önce "gerçekten ben bu kitabı okuyabilir miyim?" diye kendinize sorun. Yani kısacası birinci adımı uygulayın.
    *
  3. Ben Bu Tür Kitapları Okurum
         Siz aksiyon ve macera kitaplarını seviyorsanız, elinize geçen kişisel gelişim kitabını okuyamazsınız. Okusanız dahi yarısında bırakırsınız, tıpkı yukarıda verdiğim örnekteki gibi.
       
         Şimdi kendi okuyabildiğiniz ve okuyabileceğinizi düşündüğünüz kitapları bir yere kayıt edin. Bu size kitap mağazalarında gezerken her zaman yardımcı olacaktır.

         Bu yüzden ilk adımı uygulayın ve ne tür kitaplar okuyup okuyamadığınıza karar verin.
     Bu yazı hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum kutusunda belirtebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Çok doğru bilgiler ve öneriler vermişsiniz. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. tamam böyle yapalım yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim ki sadece bir öneri yapmak zorunda değilsiniz. :)

      Sil
  3. evet katılıyorum, özellikle tavsiye kitaplar bazen tutmuyor. herkesin zevki farklı. özellikle kitap okuma alışkanlığını rutine bağlamak isteyenler bu fikirlerine kulak verebilirler alışkanlık oluştuktan sonra insan farklı sularda yüzmek istiyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.