Performans ve Proje Ödevlerini Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Öğretmenler Ödev Puanlamalarını Neye Göre Verirler? Nerelerden Not Kırarlar?

performans ödevleri

Herkesin de bildiği gibi çoğu öğrencinin sınıfı geçmesini sağlayan şeylerden biri de "performans" ve "proje" ödevleridir. E haliyle tüm öğrenciler ödevlerini en iyi şekilde yapmak isterler -ki sınıfı geçebilsinler. Ama bazen bazı şeyler eksik kalır veya öğrenci, öğretmenlerin nereden puan kıracağını bilemediği için ödevi en iyi şekilde hazırlayamaz. Daha doğrusu öğretmenin istediği gibi hazırlayamaz. Öğrencinin gözünde o ödev ne kadar güzel gözükse de öğretmenler illaki bir yerlerden belli bir not kırarlar.

Peki ama bu notları öğretmenler neye göre veriyorlar? Neden bu ödevlerimizden 100 alamıyoruz? Hadi şimdi gelin beraber bunların nedenini öğrenelim ve ödevlerimizi en iyi şekilde yapmaya çalışalım.

1- Ödevimizin konusunu iyi anlayalım, not edelim.
     
İlk önceliğimiz ödevimizi iyi anlamaktır. Ödevimizi iyi anlayalım ki araştırmalarımızı ona göre en iyi şekilde yapalım. Ödevlerimizi en iyi şekilde anlayabilmemizi sağlayan şeylerden biri de not almaktır. Bu yüzden ödevimizi önce not alalım. Zaten bu sayede ödevimizi en iyi şekilde anlamış oluruz.

2- Araştırmalarımızı en iyi şekilde yapalım.
     Eğer ki notumuzu anlaşılır bir şekilde almışsak araştırmamıza geçebiliriz. Araştırmalarımız sırasında yapmamız gerekenler aşağıdaki gibidir;
     a- Bulduğumuz ilk şeyi hemen yazmayalım.
     b- Farklı kaynaklardan araştırmalar yapalım.
     c- Bulduğumuz tüm yazıları kendi cümlelerimiz ile yazmaya çalışalım -ki bu da diğer arkadaşlarımız ile aynı konunun ödevini almışsak farklılık göstermemizi sağlar.
     d- Son olarak da kaynaklarımızın hepsini birleştirip tek bir sonuca varmamız gerekir.

3- Ödevlerimizi kağıda geçirirken sıfır hata ile yazımızı bitirelim.
     Artık ödevimizi araştırdık ve yazmaya hazırız. Ama unutmamamız gereken en önemli dört şey vardır ki öğretmenler en çok bunlara dikkat ederler;
     a- Ödevimiz çizgisiz A4 kağıdına yazılmalı ve dört kenarından da eşit şekilde boşluklar bırakılmalıdır. Tıpkı aşağıdaki örnek resimde olduğu gibi.

a4 kağıdına performans ödevi nasıl yazılır
   
     b- Yazacağımız yazı kurşun kalem ile yazılmamalı.
     c- Yazacağımız yazı en iyi şekilde yazılmalıdır.
     d- Kağıdımızda dakstil izi gözükmemeli. (en çok puanı bu kırar)

4- Ödevimizin kapak ve kaynak sayfaları.
     Performans ve proje ödevimizin olmazsa olmazlarıdır kapak ve kaynak sayfası. Bunlar olmazsa 20 puanınız gitti diyebilirim.

     Bunun için istersek kendimiz bir kapak sayfası yazarız, istersek de internetten bir kapak sayfası alabiliriz.

     Kaynağımızı da sakın kapak sayfasına yazmayalım. Ayrı bir kaynak sayfası yazalım. Araştırmamızda bize yardımcı olan her şeyi oraya yazalım. Ama bunları yazarken şunlara dikkat edin;
    a- Kaynak asla "internet" olmaz. İnternet yazmak yerine "htttp://www." diye devam eden linki yazsak daha iyi olur.
    b- Kaynak asla internetten ibaret değildir, bu yüzden sadece internete bakmak yerine "sırf kaynağınızı çoğaltmak adına" kitaplara vs. bakabilirsiniz ve bunları da kaynak sayfanıza ekleyebilirsiniz.

** Bu şekilde hazırlanan bir ödev sanırım en iyi şekilde hazırlanmış olur. Ben size sadece bu şekilde önerileri verebilirim artık gerisi size kalmış durumda.

Şimdi gelelim diğer bir konuya Öğretmenler performans ve proje ödevlerine neye göre ve ne kadar not verirler?

Aslını söylemek gerekirse bu puanlama sistemine çok az öğretmen bakar. Ama olsun ben iki tane puanlama sistemi vereceğim size, iki si de sizin işinize yarar.

1- Gerçek puanlama sistemi.
İçerik ve görsel = 40 Puan
Kapak ve kaynak = 10 Puan
Öğretmenle iş birliği = 10 Puan
Ödevi zamanında teslim etme = 20 Puan
Yazım hataları vs. = 20 Puan

2- Bence kullanılan puanlama sistemi.
İçerik ve görsel = 50 Puan
Kapak ve kaynak = 20 Puan
Zamanında teslim = 20 Puan
Yazım hataları vs. = 10 Puan

Son olarak da küçük bir not düşmek istiyorum: Öğretmeniniz size 1 sayfa ödev hazırlasanız yeter dese bile siz en az 2 sayfa hazırlamadan o ödevi teslim etmeyin. Ayrıca ödevlerinize görsel katmayı da unutmayın.

Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan bildirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. önemli bilgi yaaa aklımda olsun lazım olur :)

    YanıtlaSil
  2. Selam bisey sorcam edebiyattan proje aldim ve kapagini yani isim okul felan yazdigimiz sey neyse iste onlarin hepsini buyuk harfle yazdim yanlis degil dimi

    YanıtlaSil
  3. Çok iyi oldu teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  4. selam bir sey soracagım. proje odevım matematıkten bır soru bankası bıtırme fakat sorun şu ki ben o kaynaktakı 2 konu(cember ve daireden) sorularını cozemıyorum. hıcbır sekılde o konuyu anlamadım ve 2 kere farklı hocalardan dınledım. durum boyle ıken hoca buradan fazla puan kırabılır mı? bununla ılgılı resmı bır bılgı var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyu öğretmeniniz ile konuşmanız daha iyi olacaktır. Yukarıda da değinmiş olduğum gibi (bence) öğretmenler çoğu zaman kendi puanlama sistemlerini kullanıyorlar.

      Sil
  5. Edebiyat Performans ödevine resim eklenir mi acaba

    YanıtlaSil
  6. Düz veya çizgili kağıt fark edermi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğunlukla düz A4 kağıdı kullanılması tercih edilir.

      Sil
  7. kırmızı lacivert ve siyah yerine pembe ve siyah gibi renkler kullansak olur mu

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.