Bir Şeyi Öğrenmek İçin Çaba Gerekir - Süreklilik Gerekir

Başarmak - öğrenmek - Atatürk
"Hiç bir şeye ihtiyacınız yok, yalnız bir şeye ihtiyacınız vardır; çalışkan olmak." K.Atatürk
"Çalışkan olabilmeniz için de sürekli çabalamanız gerekir ve asla vazgeçmemeniz gerekir." S.Arslan
Çocukluğumuzdan beri bir şeyi öğrenmemiz için neler yaptık farkında mısınız? Ne kadar tekrarladık, ne kadar çabaladık, öğrendik, en önemlisi de bu yaptıklarımızdan tecrübe edindik.

Bunun ne kadar farkındasınız bilmiyorum ama sizlere (daha çok benden büyüklere) bu konu ile ilgili bir kaç şeyden bahsetmek istiyorum. En azından birazcık farkında olmanız gerektiğini düşünüyorum. Ama bunun öncesinde de şunu bilmenizi istiyorum: "Bir şeyi öğrenmek için, çaba, uğraş ve süreklilik gerektiğini unutmayın. Ayrıca öğrenmenin "yaşı"da yoktur. Bunu aklınızdan çıkarın." Çünkü dediğim gibi çaba,uğraş ve süreklilik olduğu sürece öğrenemeyeceğiniz hiçbir şey yoktur.

Ama son zamanlarda insanlara bakıyorum da hayattan ne kadar da bıkmışlar, bir milyon yaşına gelmiş gibi konuşmaya başlamışlar, kendilerinden vazgeçip başkalarını düşünür olmuşlar. Halbuki bilmiyorlar ki öncelikle önemli olan kendilerinin bir şeyleri öğrenip, yapmaları gerektiğini. Ama neymiş; "onların yaşı geçmiş, artık uğraşamazlar, öğrenemezlermiş." Peki neden? İşte bu sorular hep cevapsız kalıyor.

Sorunda burada başlamıyor mu zaten? Bence evet, sorun işte tam da burada başlıyor.

Çünkü büyüyen insanlar bence şunu unutuyorlar; "Bugüne kadar neleri öğrendiklerini, neleri başardıklarını" unutuyorlar. Hani şöyle bir başlarını çevirseler, geriye doğru kısa bir bakış atsalar yetecek bence, ama nedense ona bile tenezzül edemez olmuşlar.

Bazen düşünüyorum da, acaba bende büyüyünce "benden geçti artık, ben yapamam" gibi şeyler mi düşüneceğim? Halbuki şu anki halime baktığım zaman içimde bir şeyleri başarma, öğrenme duygusunun olduğunu hissedebiliyorum ve büyüyünce bunun neden değişeceğini ya da değişebileceğini anlayamıyorum.

Bana kalırsa birazcık farkındalık yetiyor ama ben bunu başkalarına da anlatabilmek istiyorum. En çok da o dış görünüşü yaşlı ama içi yaşlanmaması gereken kişilere... Sonuçta siz bugüne kadar onlarca şey başarmış bir kişisiniz. 30 - 40 veya 50 yaşına geldiğiniz zaman ne kaybediyorsunuz?

Bence siz sadece kendinizi küçümsüyorsunuz! Bunun başka da açıklamasını bulamıyorum.

Hadi şimdi eskilere dönüp bir bakın ve neler başardığınızı ve şu an neler başarabileceğinizi, neleri öğrenebileceğinizi görün ve anlayın.

Belki bazılarınız diyecek ki; Ben şu ana kadar hiçbir şeyi başaramadım ki şu anda yapabileceklerimi başarabileyim.

Peki o zaman şimdi soruyorum size: Benim yazdığım bu yazıyı okuyabiliyorsanız, okumanız var demektir değil mi? Peki bu başarmak değil midir? Yani bir şeyi öğrenmek dediğinizde aklınıza büyük şeylerin gelmesine gerek yok, sonuçta önce emeklemeyi, sonra yürümeyi, daha sonra koşmayı öğreniriz değil mi?

Vazgeçmeyin, çünkü siz her şeyi başarabilirsiniz, sadece biraz çaba ve süreklilik. Göreceksiniz ki başarı kendi kendine gelecektir. Ama başarıya giden yol her zaman dikenli bir yoldan geçer, aynı şekilde öğrenmekte öğledir. Yani bu yolda yara almaktan korkmayın, yoksa öğrenemezsiniz ve onca yolu geri dönmek zorunda kalırsınız.

Albert Einstein
Albert Einstein
Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıdaki yorum kutusundan belirtebilirsiniz.

Yorumlar