Herhangi Bir Konuda Kendi Yöntemlerinizi Geliştirmeniz İçin 4 Önemli Öneri

kendi yönteminizi geliştirin
Biliyorsunuz ki satrançta at L çizerek ilerler ama bunun için birçok yol vardır: "sağa da, sola da, ileri de, geri de gidebilirsiniz". Bu yüzden öncelikle siz bir yöntem geliştirmelisiniz ki ona göre önce ilerimi yoksa geri mi gideceğinize karar verebilesiniz.
Birçok konuda başımıza hiç olmadık şeyler gelebiliyor veya bir şeyi başarmak istiyoruz ama nasıl yapacağımızı bilemiyoruz. İnternetten, kitaplardan, dergilerden araştırıp sorunumuza bir çare arıyoruz ama bulamıyoruz.

İşte bu gibi durumlarda sizlere önereceğim en etkili yol sorununuz veya konunuz ile ilgili çözümü kendi yöntemleriniz vasıtasıyla çözmenizdir.

Tabii bu da bir çok kişi için hayli zor görünen bir yöntem ama unutmayın ki en etkili yöntem kendi bildiğimiz yöntemdir.

Kendi yöntemlerinizi (herhangi bir konuda) geliştirebilmeniz için önerebileceklerim;

1- Uğraşacağınız konuyu tam olarak anlayın/benimseyin.
     Bir konu hakkında kendi yöntemlerinizi geliştirmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk ve en önemli şey "uğraş vereceğiniz konuyu tam olarak anlamanızdır." Konunuzu iyi bir şekilde anlayabilmek ve benimseyebilmek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz;
- Konunuz ile ilgili araştırmalar yapın. (kitap, dergi, internet vb. gibi yerlerden)
- Konunuz ile ilgili kendinize sorular sorun.
- Konunuz istatistiklere veya benzeri bir şeye dayanıyorsa onları da göz önünde bulundurabilirsiniz.

2- Diğer yöntemleri göz önüne alın.
     Kendi yöntemlerinizi geliştirirken yapmanız gereken bir diğer şey ise diğer(eski) yöntemlerden faydalanmaktır. Bu sayede o yöntemleri kendinize göre ayıklayıp, doğru sonucu elde etme olasılığınız artacaktır.

Bu yüzden eski yöntemler gözünüzün önünde kalmalı ki kendinize göre yeni yöntemleri keşif edebilesiniz.

3- Diğer yöntemleri boş verip neden kendi yönteminizi geliştireceğinizi kendinizce değerlendirin.
     Bulacağımız veya bulmuş olduğumuz yeni yöntemleri benimseyebilmemiz için bunu yapmanız gerekiyor; "neden bu yöntemi bulmamız gerektiğini yada bir yöntem bulmuşsak, neden bu yöntemi bulduğumuzu kendimize anlatmamız gerekir." Yani kendi kendimize bir değerlendirme yapıp, bunun doğruluğunu veya yanlışlığını bulmamız gerekir ki bulunan o yöntemler havada kalmasın.

Örneğin ben kitap okuma alışkanlığımı arttırmak için kendi yöntemlerimi geliştiriyordum ve bir ara şöyle bir yöntem buldum; komik ve eğlenceli kitap ve dergilerden okumaya başlayıp, kalın kitaplara doğru yol alacaktım. Ama bu yüzden biliyordum ki öncelikle kendime bunu anlatabilmem ve bunun benim için en doğru şey olduğunu kanıtlamam gerekiyordu.

4- Profesyonel kişilere danışın.
     Konunuz ile ilgili profesyonel kişilere danışmanızın sizlere kesinlikle avantajları olacaktır. Örneğin;
- Kendi geliştirmiş olduğunuz yöntemin doğruluğunu ölçebilirsiniz.
- Geliştirdiğiniz yöntemi bir tık ileri taşıyabilirsiniz.
- Hiçbir şeye başlayamadıysanız size bir fikir verebilir.

Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan gönderebilirsiniz.

Yorumlar

  1. ''Cemaat ne derse desin imam kendi bildiğini okur'' derler. İnsan başarmak istiyorsa, önce inanmalı. Sonra dediklerinizi uygulamalı. Yazı güzeldi ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Yine çok doğru tespitler kardeşim.Altına imzamı atarım:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.