Yeni Tip Kitap Önerileri ve Yeni Fikirler - Kitaplar Böyle Olsaydı Sizce Nasıl Olurdu?

Kitaplar Böyle Olsaydı
Kitaplar Böyle Olsaydı - Örnek Resim
Son zamanlarda kitaplar ile ilgili yapılan bir çok değişikliği sizlerde görmüşsünüzdür veya duymuşsunuzdur. Kilitli kitaplar mı dersiniz, yırtık sayfalı kitaplar mı dersiniz, bir sürü farklı türde kitap çeşitleri. Hepsi de insanları daha çok kitap okumaya teşvik etmek için yapılan şeyler. Ne yalan söyleyeyim bu tür şeyler benim çok hoşuma gidiyor ve bu tür şeyler duyuldukça kitaplara olan ilgi bir anda tavan yapabiliyor. Bunu şahsen kendim yaşadım, gördüm.

İnsanları kitap okumaya yöneltecek şeyler yapıldığı zaman da (bunu bir çok kişi biliyordur) bende akan sular durur. Çünkü birilerine kitapları sevdirmeyi gerçekten çok isterim. Bu yüzden sizlerle küçük bir fikrimi paylaşmak istedim ve sizlerin de görüşlerini almak istedim.

Şunu tekrar belirtmek isterim ki bu fikrim, kitaplara yönelik olan fikirlerimden sadece küçük bir tanesidir. Bir de bu fikrimin daha gelişmişleri var ama onlarla (o küçük ayrıntılar ile) sizleri yormak istemiyorum. Sadece bu konu hakkında sizlerinde görüşlerini almak istiyorum.

Kitaplar Böyle Olsaydı Sizce Nasıl Olurdu?

Biliyorsunuz ki insanlara "kitap okuyan mı daha çok bilir yoksa gezen mi daha çok bilir?" diye bir soru yöneltildiğinde, insanlar bu soruya ne cevap vereceğini bilemiyor. Bazıları gezen daha çok bilir derken, bazıları ise okuyan daha çok bilir diyor.

Ben diyorum ki, hem gezsek, hem de okusak daha çok bilmez miyiz? Bunu isterseniz sizlere şu şekilde açıklayayım;

Şimdi yakınınızdaki bir yeri (tarihi eser yığını olan bir yeri) düşünün. Orayla ilgili bir de bir kitap okuduğunuzu düşünün. Ama bu kitap öyle bir şekilde yazılmış ki siz o yeri görmeden bu kitap içerisindeki hikayeyi anlayamıyorsunuz. Yani bir nevi şifreli bir kitap okuyormuş gibi oluyorsunuz. Bu sayede de hem bir yeri gezmiş, hem de bir kitabı okumuş oluyorsunuz. Anlayacağınız bir taşta iki kuş hesabı.

Kitaplar ile ilgili diğer bir "minik" fikrim de şu;

Tarihi eserler yerine çocukların kitap okuması için bir oyun parkı kurulması. Çocuklar da bu oyun parkındaki şifreleri çözebilmek için kitap okusun. Kitabı bitirebilen ve şifreyi çözen her çocuk da ödüllendirilsin.

Fikirlerim ile ilgili şöyle bir not da düşmek istiyorum; bu fikirler ayrıntılı olarak düşünmedim, sadece olaya yüzeysel bir şekilde baktım/değindim ve bana mükemmel bir fikir olarak göründü, bu yüzden de sizler ile paylaştım ve sizin görüşlerinizi merak ediyorum. Sizce böyle bir şey olsa kitap okumayan insan kitap okumak ister mi?

Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan gönderebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Evet, o tür kitaplara bende rastladım. Birinin sok sayfaları kilitli, birinin bir sayfası yırtık, bir digeri ise ters yazılmış :) Bunlar elbette insanı okumaya teşvik ediyor :) Fikrin ile ilgili olara şunu söylemek istiyorum; evet, çocukları kitaplara teşvik etmek için oynamaktan sıkılmayacakları oyunlar oynarken, oyunun belirli bölümünde devam edebilmek için biraz okuması gerekmesi güzel olabilir. Tabii ki okumaktan sıkılıp vazgeçmemesi için oyunun sonunun güzel bir ödül ile bitiyor olmasıda lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, söylediklerine ben de katılıyorum. Çocukların kitabı okurken vazgeçmemeleri gerekiyor ve oyun sonundaki ödülün çok iyi olması gerekiyor.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Evet, bencede çok güzel olurdu, beğenmenize sevindim. :)

      Sil
  3. Selam,
    Evet güzel bir yazı güzel fikirler fakat, öncelikle kitaplar aç gözlü yayın evleri ve yazarların "banknot matbaası" olmaktan çıkarılmalıdır. 1 liraya ya da 2 liraya maledilen bir kitap, vergiler, taşıma, yayıncı, yazar ücreti derken 25 liradan 60 liraya kadar çıkıyor. Kültür ve bilgi ticarete let edildikçe okuma oranı yükselmez. En azından dünya klasikleri ucuz olabilir 30 lira verip kim Tolstoy okumak ister. Ya da Türk Klasikleri diyelim hepsinde durum aynı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam @Mustafa Sönmez, kesinlikle söylediklerine katılıyorum ve teşekkür ediyorum.

      Sil
  4. Çok mantıklı,neden olmasın.Çok da iyi olurdu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok iyi olur fakat iyi bir yazara ihtiyacımız var. :)

      Sil
  5. Bence ister, güzel bir fikir :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.