11. Sınıfa Giriş: YGS - LYS Nasıl Hazırlanılmalı? Üniversite ve Bölüm Hedefleri Nasıl Belirlemeli? Öneriler

"10. sınıfı hayırlısı ile bitirip tatile girdiğim ilk günden itibaren aklımdaydı aslında YGS ve LYS'ye erkenden çalışmak. Tabii çok da erken sayılmaz ama yinede koskocaman iki yılım var. Yani başaramayacağım hiç bir şey yok gibi." diyerek başladı araştırmalarım...

Öncelikle hedefimi belirlemem gerekiyordu, bunu biliyordum ve ben de aynen öyle yaptım. Öncelikle hedefimi belirledim.

Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. - MONTAIGNE 

Hedefimi nasıl belirledim?
Buradaki hedeften kastımızı sadece üniversite olarak düşünmenizi istemem. Burada hem üniversiteden hem de okumak istediğiniz bölümden bahsediyoruz.

Ben bölüm hedefimi sekizinci sınıftan beri düşünüyordum zaten. Bu yüzden bölüm hedefimi belirlemekte fazla zorlanmadım diyebilirim, her ne kadar üniversite hedefimi tam olarak belirleyememiş olsam da. Ama en azından bir hedefimin olması iyi bence.

Bu yüzden sizlere de önerim öncelikle hedeflerinizi belirlemeniz ve bir kenara not etmeniz.

Ayrıca hedefleriniz için üniversite taban ve tavan puanlarını da araştırabilirsiniz. Bu da size bölümünüzün hangi sınav türünden sizi o üniversiteye taşıyacağını gösterir.

Gideceğiniz yönü bilmek, hızdan daha önemlidir.
Eğer sizlerde gideceğiniz yönü belirlediyseniz artık az da olsa rahatlayabilirsiniz. Çünkü asfalttan çıkıp taşlı yola girdik ve bu yolda 50 km/s üzerinde gidemeyiz. Nede olsa artık gideceğimiz yer belli, yön belli. Geriye kalan tek şey var, o da bu taşlı yollardan sıyrılıp hedefimize ulaşmak.

Şimdi sizlere az da olsa rahatlayın dedim ama unutmayın ki hala (YGS-LYS sınavı bitene kadar) taşlı yollardayız. Direksiyonu bir saniye bile bırakmanız, kendinizi şarampolde bulmanız anlamına gelebilir.

Unutmayın ki; hedefinizi belirlemek gideceğimiz yolun sadece yarısıdır.
 Artık sizlerde yolun yarısındaysanız, buradaki kısa yoldan geçmeye hak kazandınız demektir. Hadi gelin şimdi sizleri kısa yola götüreyim.

Ama burada da unutmamanız gereken bir şey var ki; bu kısa yol kiminize çiçekli böcekli, kiminize ise çivili bir yol olarak görünecek.

Yani demem o ki arabanızın tekerlerine dikkat edin, her an patlayabilirler ve sizi yarı yolda bırakabilirler.

Kısa yolda sizleri neler bekliyor?

  • Kendiniz veya yardım alarak hazırladığınız bir ders programı. (Bu ders programını bu kısa yolun haritası olarak görebilirsiniz.)
  • Gidebiliyorsanız dershane... (Bu da benzin istasyonunuz olsun.) eğer dershaneye gidemiyorsanız...(Yanınıza alabileceğiniz kadar benzin bidonu alın. Yani test kitapları, konu anlatımlı kitaplar vb.)
  • Tekrar yapmak. (Bunu da haritanızda göreceksiniz. Her benzin istasyonundan çıktığınızda arabanızı tamir ettirin ki yolda görebileceğiniz çiviler size zarar vermesin.)
Son olarak sizlere yardımcı olabileceğini düşündüğüm bir kaynak;

-Güncelleme; Bu yazımı yazdıktan sonra aşağıda izleyeceğiniz videoyu gördüm ve yazdıklarım ile çok benzer olduğu için sizlere de izletmek istedim. Kesintisiz izlemenizi tavsiye ederim.



Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan gönderebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Güzel benzetmeli bir anlatım olmuş, yer işaretleri çubuğuma ekledim bu yazıyı :) yakında lazım olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, yazımın anlaşılmış olmasına sevindim. :)

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.