Seçilmiş Kişi (The Giver) Kitabının Analizi ve Yorumları - John Newbery Ödüllü Kitap

Seçilmiş Kişi (The Giver) Kitabı
Seçilmiş Kişi (The Giver)
Kitabın Yazarı: Lois Lowry
Kitabın Çevirmeni: Esra Davutoğlu
Yayınevi: Arkadaş yayıncılık
Kitabın Sayfa Sayısı: 176
Kitabın Fiyatı: 10 TL

"Kesinlikle okunması gereken kitaplar, en iyi kitaplar" gibi kitaplar hakkında herhangi bir araştırmada bulunmuşsanız bu kitabı görmemeniz neredeyse imkansız diyebilirim. Çünkü ben de bu tür araştırmalar sonucu bu kitaba vardım.

Bu arada küçük bir bilgi vereyim: Kitap seçmekte zorlanıyor ve hangi kitabı okuyacağınız hakkında kesin bir karar vermiyorsanız "en iyi kitaplar" hakkında küçük bir araştırma yapmanızı öneririm. Çok iyi kitap listeleri yapabileceğiniz aşikar. Örneğin ben bu sayede on tane konusunu beğendiğim kitap bulabildim ve ilki de bu kitaptı.

Şimdi gelelim asıl konumuza; Seçilmiş Kişi kitabının içeriğinden bahsederek başlayalım. Kitabın da ismini okuduğunuz gibi bir kişi bir şey için seçiliyor (bu kadarını anlayabiliyoruz). Ayrıca kitabın John Newbery ödüllü olduğunu da göz önünde bulundurursak, seçilen kişinin bir çocuk olabileceğini düşünebiliriz. Son olarak ise bu çocuğun neden ve niçin seçildiğini de merak edebiliriz.

Okuduklarınızın size saçma geldiğini biliyorum ama kitabı elinize aldığınızda aklınıza gelen ilk şeyler bunlar oluyor. Bir çocuğun bir şey için seçildiğini anlayabiliyorsunuz fakat neden ve niçin seçildiği merak konusu oluyor. Şimdi de isterseniz kitap hakkındaki yorumlarımı, düşüncelerimi okuyun. Merakınızın bir kısmını giderebileceğimi düşünüyorum.

Bu günden bi 500 yıl sonrasını düşünebilirsiniz. Belki de 100 - 200 yıl sonrası, belki de daha da sonrası. Yıl hakkında tam olarak bir bilgimiz yok. Fakat şunu söyleyebiliriz; Renklerin kaybolduğu, mevsimlerin yok edildiği ve hata en önemlisi duyguların olmadığı bir dünyayı düşünebiliriz. Bunlara bağlı olarak değişen de bir çok şey, örneğin kitap okumanın dahi yasaklanması. Düşüncesi bile korkunç öyle değil mi? Sonuçta hayal dünyamızı genişletecek en önemli etkenler arasında kitap okumak vardır.

İçerik az çok bu şekilde tanımlanabilir. Şimdi de karakterler hakkında bir kaç şey söyleyeyim, çünkü en önemli şeylerden biri (bence) kitaptaki karakterlerin az görünüp çok olmasıydı. John, Fiona, Lily, Caleb gibi kitapta geçen 9-10 isim vardı ve geri kalan her şeye anne, baba gibi şekillerde hitap ediliyordu, sanki isimleri yokmuş gibi. Yani karakterler hakkında en çok dikkatimi çeken şey bu oldu.

Son olarak kitabı bir cümle ile açıklayıp bitireyim: Bence bu kitap gelecekte nasıl bir duruma düşmememiz gerektiğini anlatan, apaçık bizlere Lois Lowry' nin çok iyi bir hayal dünyası olduğunu gösteren bir kitap.

Kitap ile ilgili görmeniz gereken bir şey;
Seçilmiş Kişi
Kitabı açtığınızda karşılaşacaklarınız;
1- Broşür: Önünde kitabın filmi ile ilgili bir tanıtım, arkası dörtlemenin diğer kitap isimleri.
(Seçilmiş Kişi, Maviyi Toplamak, Mesajcı, Oğul)
2- Kitabın kaplaması (film tanıtımı).
3- Kitabın kendisi ve asıl kapağı.
Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan gönderebilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.