Algernon'a Çiçekler (Flowers for Algernon) Kitabı Hakkında - Algernon'a Çiçekler Kitabı Ne Anlatıyor?

Algernon'a Çiçekler
Algernon'a Çiçekler
Kitabın özgün ismi: Flowers for Algernon
Kitabın Yazarı: Daniel Keyes
Kitabın Çevirmeni: Handan Ünlü Haktanır
Yayınevi: Koridor Yayıncılık
Kitabın sayfa sayısı: 325
Kitabın fiyatı: 18 TL

Hangi insan düşük zekalı doğmak ister? Buna bağlı olarak, hangi insan her şeyi anlamak istemesine rağmen anlayamadığı için çevresi tarafından dalga konusu olur? Ya da hangi insanı IQ' su düşük olduğu için ailesi terk eder?

Evet işte, tam da onlardan bahsediyor bu kitap, onlara bir umut olmak isteyen bir kaç bilim insanından ve o bilim insanlarının üzerlerinde çalıştığı deneklerden bahsediyor bu kitap. Fakat şahsi düşüncelerime geçmeden önce Algernon'a Çiçekler kitabı hakkında kısaca bir özet geçmek istiyorum. Bu belki size farklı gelebilir ama özeti kitaptaki anlatım tarzında yazmak istiyorum, "ilerleme raporları" ile.

**
İlerneme Raporu - 1 (Amlniyat öncsi)
Asıl karakterimiz Charlie (30' lu yaşlarda) bir fırında çalışmaktadır ve bir yandan da kendisi gibi olanların okutulduğu bir okula gitmektedir. Oradaki okulda yazı yazmayı, okumayı vb. konuları öğrenmeye çalışmaktadır. Charlie diğer arkadaşlarıyla karşılaştırıldığında IQ' su (zeka seviyesi) daha yüksek olduğundan, öğrenmeye eğilimi de daha fazladır ve bundan dolayı bilim insanlarının tam da istedikleri "insan deneki" olmak için yaratılmış bir kişidir.

Charlie ile görüşüldüğünde de bu iş (ilk insan denekliği) kendine kabul ettirilir ve izinler alındıktan sonra Charlie ameliyata girer.

İlerleme Raporu - 2 (Ameliyattan sonra)
Ameliyattan kısa bir süre sonra Charlie artık daha iyi bir şekilde yazı yazabilir ve okuyabilir bir duruma geliyor. Herkes de ameliyatın işe yaradığını sanıyor fakat ileriki günlerde ne olacağını kimse bilemiyor.

Bu sırada ameliyattan önce de tanıştırılmış olduğu Algernon isimli fareden de daha akıllı olduğunu kendisi de görüyor. (yapılan testler ve yarışlar sonucunda)... Fakat günler geçiyor aylar geçiyor, kendisinden önce ameliyat edilen Algernon' da bazı değişiklikler meydana geliyor. (Unutkanlık, isteksizlik gibi)

Fakat Charlie' ye bakıldığında kendisi artık tam olarak 20 dil bilmektedir, kendisine yapılan ameliyat ile ilgili doktorlardan daha fazla şey bilmektedir ve kendi sonunun da Algernon' a benzeyeceğini de kendisi buluyor.

İlerneme Raporu - 3 (Sona yaklaşım)
Charlie tekrar eski günlerine dönüyor... Fakat eski günlerine dönmeden önce yaptıklarına ne demeli?
**

Belki bazılarınız diyecek ki; "e kitabın hepsini anlatsaydın bari.." :) Ama bu anlattıklarım daha Charlie karakterinin yaşadığı olayların nokta derecesinde bile sayılmaz. Mesela Charlie' nin beş yaşındaki hallerini hatırlamasını, ailesini bulmasını vs. anlatmadım ki? :)

Her neyse, kitap ile ilgili kendi görüşlerime gelecek olursak;
Kitabın ben de, içimde kalan bir şeyi ortaya çıkardığını düşünüyorum ama bunun ne olduğunu ben de çözemedim. Farklı bir kitap yani. Bunun dışında "ön yargı" denilen şey burada apaçık anlatılmış, bu yüzden de kitap hoşuma gitti. Okurken her ilerleme raporunda ne olacak diye merakla okudum ve okuduklarım karşısında bazen gerçekten de "hayatımızda da böyle şeyler olabilir mi, hayatımızda da böyle şeyler var mıdır?" diye kendi kendime sordum. Ayrıca kitabın akıcı olması kitabı elimden düşürmememi de sağladı, resmen "beş sayfa daha okuyum bırakırım" modundaydım. :) Kısacası güzel bir kitap. Zaten beğendemidiğim kitapları bu blogda görmeniz zor, kötü kitaplar hakında bir şeyler yazmak istemiyorum belkide, bilmiyorum. Ama bu kitap gerçekten etkileyiciydi.

Kimler bu kitap için ne dedi?
"İnsanın içine işleyen dahiyane bir hikaye... Duygulandırıcı... Her yönüyle gerçek..." Baltimore Sun

"İnandırıcı sürükleyici ve oldukça dokunaklı bir hikaye." New York Times

"Heyecan verici bir günlük... Bu kitaptaki bazı sahneleri hayatım boyunca aklımdan çıkarabileceğimi sanmıyorum." The News & Observer

"İnsanı içine çeken bir roman, özgün... Önemini uzun süre kaybetmeyecek bir hikaye." Library Journal
Tanıtım bültenini okumak isteyenler için;
Çok düşük bir IQ ile doğan Charlie, bilim adamlarının, zeka seviyesini artıracak deneysel ameliyatı gerçekleştirmeleri için kusursuz bir adaydır. Bu deney Algernon adındaki laboratuvar faresinde test edilmiş ve büyük bir başarı elde edilmiştir. 

Ameliyattan sonra, Charlie'nin durumu günlüğüne yazdığı raporlarla takip edilmeye başlanır. İlk yazdığı raporlara çocuksu bir dil ve imla hataları hakimdir. Ve sonra ameliyat etkisini göstermeye başlar. Charlie artık, insanların kendisiyle dalga geçemeyeceğini ve bir sürü arkadaş edineceğini, aşık olduğu kadına açılabileceğini düşünür. Fakat zekası normalin çok üstüne fırladığından, çevresinde yadırganır, kıskanılır ve istemiş olduğu arkadaşları edinmekte yine başarısız olur ve yine yalnızdır...

Bu deney, son derece önemli bir buluş olarak görülüyordu, ta ki Algernon'da ani bir gerileme baş gösterene kadar... Acaba Charlie'de de aynı gerileme olacak mıydı?


Ayrıca kitap hakkında: Algernon' a Çiçekler, bugüne dek 27 dilde 30 ülkede yayınlandı, 5 milyon adetten fazla sattı. Prestijli Hugo ve Nebula ödüllerini kazandı.

Yorumlar