Dan Brown Dijital Kale Kitabı Analizi ve Kitabın Arkasındaki Sır (Şifreli Mesaj) 85 - 56 - 3 - 105 - 114 - 105 - 21 - 125 - 125 - 125 - 105 - 2 - 105 - 105 - 48 - 36

Dijital Kale - Dan Brown
Dijital Kale - Dan Brown
Kitabın orjinal ismi: Digital Fortress
Kitabın sayfa sayısı: 400
Kitabın çevirmeni: Sezer Soner
Yayınevi: Altın Kitaplar
Kitabın fiyatı: 25 TL

Çoktandır blogumla ilgilenemiyorum fakat bu kitap için de bloguma zaman ayıramayacaksam benim blog yazmayı bırakmam gerekir diye düşündüm.. Bu yüzden de fazla zamanım olmamasına rağmen bu kitap hakkında düşüncelerimi yazmak istedim.

Kitabın ilk sayfalarını karıştırdığımızda karşımıza Susan ve Devid çıkıyor. Susan işinde (kriptoloji) çok başarılı olan bir kadın. Devid ise sanırım öğretmen ama çok akıllı ve zeki bir öğretmen. Hatta kitabı okuduktan sonra Devid'in öğretmen değil de gizli ajan olması gerektiğini düşünüyorsunuz, artık karakterdeki zekiliği düşünün.. Ve ve ve tahmin edersiniz ki Susan ve Devid birbirlerini seven ikili.

Daha sonra karşımıza komutan Starthmore çıkıyor. Susan'ın iş yerindeki başkan yardımcısıydı sanırım. Daha sonra Hale (sözde düşman) ve Tankado (asıl düşman) Ndtakado (hayali düşman) ve diğerleri... Gitgide olaylar, entrikalar, macera, heyecan her şey biranda değişiveriyor.

Tankado'nun devasa Dijital Kale'si ve Starthmore'un bunu ele geçirmek istemesi.. Peki bu nasıl ele geçer? Tabii ki NSA'nın (NASA ile karıştırmayın) TRANSLATER' ı ile.. Tabii Dijital Kale bir döngü değilse..

Kitabın içeriği hakkında anlatacaklarım bu kadardı.. Şimdi ise sizlere kitabın bizleri ne hakkında bilgilendirdiğini ve kitabın arkasındaki sırrın (şifrenin) bize ne söylediğini öğrenelim isterseniz..

Kitap öncelikle bizlere kriptoloji(*) hakkında (bence) bayağı bilgi veriyor. Yani kriptoloji hakkında hiçbir şey bilmeyen bir kişi bu kitabı okuyunca ister istemez (yani benim gibi biriyseniz) heyecanlanıyorsunuz, kitap sizi hiçbir şekilde, hiçbir bölümde sıkmıyor ve kitabı hızla okuyorsunuz. Hele ki bilişim dünyasıyla ilgiliyseniz..!

Peki kitabın son sayfasındaki şifre nedir?
Dan Brown kitapta size kriptoloji ile ilgili o kadar çok şey öğretiyor ki en sonunda sizi denemek istiyor ve kitabın sonuna şifreli bir mesaj bırakıyor.. Şifreyi çözdüğünüzde ise mesaj aynen şu şekilde çıkıyor "Gözümüz üstünüzde".. Ve artık sizlerde birer kriptoanalizci oluyorsunuz.

Bize bırakılan şifre nedir? Nasıl çözülüyor?

Bize bırakılan şifreli mesaj (key) aynen şu şekildedir: 85 - 56 - 3 - 105 - 114 - 105 - 21 - 125 - 125 - 125 - 105 - 2 - 105 - 105 - 48 - 36 (NOT: eski veya yeni (gelecekteki) basımlarda farklı sayılar olabilir fakat çözümü aynı.)

ÇÖZÜM: Size bırakılan mesajın öncelikle kitabın sayfa sayıları ile alakalı olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat DAATT yanlış düşünce. Şifreli mesaj size öğretilenlerden sonra bu kadar basit olmamalı..
Mesajdaki her bir sayıyı dikkatlice gözden geçirdiğinizde görüyorsunuz ki 128 'den yüksek hiçbir sayı yok! Bu da ancak bize bir şeyi çağrıştırıyor.. Kitaptaki bölüm sayıları. Bundan sonrası zaten çok basit, size verilen sayılara ait bölümlere gidin ve ilk harfleri alın.. Karşınıza (eğer benimle aynı kitabı okumuşsanız, yani aynı yılki basıma ait kitabı okumuşsanız) şöyle bir şey çıkıyor;

GMSÜÖÜTNNNÜDÜÜNS

Şimdi bu harfleri anlamlı birer kelimeye ve ardından bir cümleye dönüştürmemiz gerekiyor. Peki nasıl?

Kitabın sonlarına doğru öğrendiğimiz şeylerden biri hatırlarsanız (kitabı okuyanlar) şunu öğrenmiştik: Alt alta koyma.

G M S Ü
Ö Ü T N
N N Ü D
Ü Ü N S

Şimdi tek yapmamız gereken G harfinden başlayarak sütun sütun harfleri birleştirmek ve boşlukları bulmak;

GÖNÜMÜN ÜSTÜNÜNDS

Şu an aslında şifreyi çözmüş olmamız gerekiyor. Fakat maalesef son basılan kitaptaki cümleler düzenlendikten sonra bir tek düzenlenmeyen yerin son sayfa olduğunu görüyoruz. Bundan dolayıda şifreyi kendimiz çözmemiz gerekiyor. O da basit zaten;

Şifreli mesajın cevabı: GÖZÜMÜZ ÜSTÜNÜZDE

Son olarak benden kitap hakkında; Biraz da bilişime meraklı biriyseniz bu kitabı ke-sin-lik-le okumalısınız. Şahsen Dan Brown'a teşekkür ediyorum beni kriptoloji ile tanıştırdığı için..

*Kriptoloji: Kısaca şifre bilimidir. Çeşitli iletilerin, yazıların belli bir sisteme göre şifrelenmesi, bu mesajların güvenlikli bir ortamda alıcıya iletilmesi ve iletilmiş mesajın deşifre edilmesidir. (kaynak: Vikipedi)

Konu ile ilgili yorumlarınızı aşağıdaki yorum kutusundan gönderebilir, sizlerde düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımda tekrar görüşmek üzere, iyi okumalar..

Yorumlar