Musical.ly Nasıl Kullanılır? Musical.ly Nedir ve Ne Zamandır Telefonlarda

musically

     Kimilerine göre eğlence aracı, kimilerine göre klasik bir dublaj programı, kimilerine göre ise dansın jestin ve mimiklerinle bir şarkıyı anlatma olayı...

     Peki ama Musical.ly aslında nasıl tanımlanıyor?

     Musical.ly platformunun resmi web sitesine baktığımızda kendilerini şu şekilde tanımladıklarını görüyoruz;
Musical.ly, kısa videolar oluşturmak, paylaşmak ve keşfetmek için kullanılan bir eğlence sosyal ağı. Her gün milyonlarca insan şarkı, dans, spor, güzellik ve üslup, komedi ve dudak senkronizasyonu yoluyla kendilerini ifade etmek için musical.ly'yi bir çıkış noktası olarak kullanıyor. Kullanıcılarımıza, tutkuyla yaşamalarını ve videoları yükleyip başkalarıyla paylaşarak bu uygulamayı yaratıcı ifadeler için kullanmalarını öneriyoruz.

     Bu açıklamadan sonra benim anladığım şu oluyor; demek ki herkes uygulamayı kendi kullanımına göre yorumluyormuş... Yani siz buna dublaj programı da diyebilirsiniz, kendimi ifade etmek için kullandığım, bir tür eğlence aracı da diyebilirsiniz. Fakat (!) bazı kişilere göre Musical.ly dublaj programı sayılmazmış. "Peki ama neden?" dedim... Ve nedenini sormuş bulundum;

     Musical.ly Neden Dublaj Programı Olamaz? 
     Uygulama yapımcılarının tanımına baktığımızda, platformun yaratıcılığa dayandığını görüyoruz bir kere. Dublaj uygulaması olabilmesi için ise bir kişiyi (nesneyi) veya kişileri (nesneleri) taklit ediyor olmak gerekirdi. Amacın tanımın bu olmadığı da aşikar fakat bu uygulamayı insanlar dublaj yapmak için kullanamaz mı? Taibii ki kullanabilir. Sonuçta dört tekerlekli aracı iki tekerlek üzerinde sürenleri de görüyoruz, ama hatalı olduklarını da kabulleniyoruz, öğle değil mi?

     Tabii bu kısım tartışmaya açık, şöyle ki; empati yapacak olursak, insanlara diğer dublaj programları zor gelebilir veya ne bileyim, kullanışlı gelmez, gider x programı yerine bu programı kullanır. Bu yüzden cevabın fazlasıyla tartışmaya açık olduğu kesin.

     Aman boş ver, bize ne kim nasıl isterse öyle kullansın arabasını da uygulamasını da diyenleriniz vardır. Siz de haklısınız. Bu yüzden daha çok merak ettiğimiz soruları sormamız gerekecek, ne dersiniz onca sosyal medya platformunun arasından bu sosyal ağ ortaya ne zaman çıktı? Ne zamandır var ve kimler kullanıyor bu uygulamayı? Mesela ünlüler bu uygulamayı kullanıyor mudur?

     Musical.ly platformu bir yıldan daha uzun süredir ilgili appstore ve playstore mağazalarının veri tabanlarında bulunuyor ve uygulamayı her kesimden insanlar kullanabiliyor fakat uygulamanın sadece 24 farklı dilde destek veriyor olması, şu an için Türkçe destek vermiyor olması, kanımca uygulamanın Türkiye çapında yayılmasını önlüyor. Lakin bu demek değildir ki bu uygulamanın Türk kullanıcısı yok.

     Araştırdığım vakit gördüm ki uygulamanın Türkçe dil desteği olmamasına rağmen Uğur Yaman gibi troll videoları çeken ve normal çekim yapan (dans eden ve dublaj yapan) bir çok kişi de mevcut.

     Ama düşünsenize bir de bu uygulamanın içinde Türkçe şarkılar da olduğunu... Mesela herkesin bildiği Ankara'nın Bağları şarkısına insanlar nasıl bir video çekebilirdi? Doğrusu merak uyandırıcı. Bence asıl o zaman Türkiye'de bu uygulama tam anlamıyla bir eğlenceye dönüşürdü.

     Şimdi geldik, asıl merak uyandıran sorulardan birine; Hangi ünlüler bu sosyal ağı kullanıyor?

     Bildiğim kadarıyla Türk ünlülerden bu uygulamayı kullanan yok fakat bu uygulamayı kullanıp ünlenen kişiler mevcut. Yabancı ünlülere baktığımızda ise Justin Bieber gibi bazı ünlülerin bu uygulamayı kullandıklarını görüyoruz.

     Son olarak Musical.ly nasıl kullanabiliriz?
     İlgili uygulamayı telefonunuza appstore veya playstore vasıtasıyla indirebilir, eğlencenin farklı bir kaynağına üye olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.


     Konu ile ilgili yorumlarınızı aşağıdaki yorum kutusundan gönderebilir, sizlerde düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımda tekrar görüşmek üzere, iyi okumalar.

Yorumlar