Bloggerlerin En Çok Kullandığı Eklentiler Neler? - Blogcuların En Çok Kullandığı GadGetler Neler?

Yeni blogger arkadaşlarımıza da örnek olması açısından tanınmış ve takip ettiğim bir çok blogu inceledikten sonra bloggerların en çok kullandığı eklentileri/gadgetleri belirleyerek bu yazımı yazmaya karar verdim. Eminim ki sadece yeni blogger arkadaşlarımıza değil bir çok blogger arkadaşıma yardımcı olabileceğim.

Peki bu gadgetleri / eklentileri blogunuza nasıl ekleyebilirsiniz veya nasıl kaldırabilirsiniz? İsterseniz bilmeyen arkadaşlarımız için öncelikle bu tür şeylerden bahsedelim.

Gadgetler ne işe yarar: Aslında "gadget" kelimesinin anlamına baktığımız zaman (gadget: büyük işlere yarayan küçük şey) az çok ne işe yaradıklarını anlayabiliyoruz.
Sizlere küçük bir örnekle şöyle açıklayayım; blog sayfalarının sağ, sol veya footer (alt bölümüne) baktığınız zaman dikkatinizi çeken o sosyal medya ikonları veya popüler yazılar kısımlarının her biri birer gadget/eklentidir. Her bir eklentinin/gadgetin amacı farklı olmakla birlikte bir çok işinize yarayabilirler.

Gadgetleri nereden ekleyebiliriz: Blogger panelimize girdikten hemen sonra sol menümüzden Yerleşim kısmına girdiğimizde orada bir çok "Gadget Ekle" butonu olduğunu görebiliyoruz.

İstediğiniz bir yere gadget ekleyebilmemiz için ise her yerin bölümlenmiş olduğunu görebiliyoruz. Ayrıca kalın punto ile yazılmış yerlere baktığınız zaman "header, sidebar, main" gibi (her bölümün üst kısmında yazar) size o bölümün ingilizce ismini verir.

Hatta en basitinden yerleşim kısmını sizlere şöyle tanımlayayım; Yerleşim kısmını blogunuzun iskeleti olarak veya blog tasarımınızın kabası olarak düşünebilirsiniz.

Blogger - Yerleşim kısmı örneği
Blogger - Yerleşim kısmı örneği (resim üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz)
Artık asıl konumuza dönecek olursak;

Blogger kullanıcılarının en çok kullandığı gadgetler/eklentiler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
  1. HTML-JavaScript Gadgeti: Dışarıdan aldığımız herhangi bir kod parçasını blogumuza eklememize olanak sağlar. Bu sayede farklı sosyal medya ikonları, blogunuzda yazılan son yorumlar eklentisi gibi bir çok şeyi ekleyebilir ve bu şekilde blogunuzun tasarımını zenginleştirebilirsiniz.

    Bu gadgeti eklemek için izleyeceğiniz yol;
    Yerleşim >> Gadget ekle >> HTML-JavaScript >> Aşağıdaki kodları boş kutuya yapıştırın >> Kaydet

    Gadgeti kaldırmak için; Düzenle >> Kaldır

    HTML-JavaScript ile blogunuza ekleyebileceğiniz örnek kod parçası: Sosyal medya ikonları
  2. İzleyiciler (Üye Olma) Gadgeti: Bu gadget ile blogunuzu beğenen kişiler blogunuza üye olur ve yazdığınız yazılardan daha çabuk haber alır.

    Bu gadgeti eklemek için izleyeceğiniz yol;
    Yerleşim >> Gadget ekle >> Diğer Gadget'ler >> İzleyiciler
Örnek izleyiciler kısmı
Örnek: izleyiciler kısmı
     3. Popüler Yayınlar Gadgeti: Yazdığınız yazılardan en çok tıklananları blog okurlarınıza göstermek için bu gadgeti kullanabilirsiniz.

Bu gadgeti eklemek için izleyeceğiniz yol;
Yerleşim >> Gadget ekle >> Popüler Yayınlar

     4. İletişim Formu Gadgeti: Bu gadget sayesinde sizinle iletişim kurmak isteyenlere daha hızlı ulaşabiliyorsunuz ve insanlar bu formu doldurup mesajlarını gönderdiklerinde gelen mesaj direkt e-posta adresinize geliyor.

Bu gadgeti eklemek için izleyeceğiniz yol;
Yerleşim >> Gadget ekle >> Diğer Gadget'lar >> İletişim Formu

     5. Blog Arşivi Gadgeti: Bu gadgeti genellikle yıllanmış bloglar kullanır. Bu sayede ilk yazdıkları yazı dahi bir köşede okuyucularını bekleye durur.

Bu gadgeti eklemek için izleyeceğiniz yol;
Yerleşim >> Gadget ekle >> Blog Arşivi

     6. Bağlantı Listesi Gadgeti: Bu gadget genellikle yan menü (kategori) yapımında kullanılır.

Bu gadgeti eklemek için izleyeceğiniz yol;
Yerleşim >> Gadget ekle >> Bağlantı Listesi

     7. E-Posta İle Takip Etme Gadgeti: Bu gadget sizi takip etmek isteyen herkesin e-posta adresine yeni yayınladığınız yazıları mail atmak için vardır. Bu işlem tabii ki otomatik bir şekilde yapılır.

Bu gadgeti eklemek için izleyeceğiniz yol;
Yerleşim >> Gadget ekle >> E-Posta İle Takip

     8. Google+ Üyeleri: Google+ profilinizin blogunuzda gözükmesini ve sizi takip etmek isteyenlerin direkt blogunuzdan takip edebilmesini sağlar. Ayrıca sizi takip edenleri gösterir.

Bu gadgeti eklemek için izleyeceğiniz yol;
Yerleşim >> Gadget ekle >> Google+ Üyeleri

     9. Google Çeviri (Translate) Gadgeti: İsminden de belli olduğu gibi blogunuza giren yabancı vatandaşlara yardımcı olabilmeniz açısından böyle bir gadgetimiz de mevcuttur. Bu gadgeti daha çok dünyaya hitap eden bloglar kullanır.

Evet arkadaşlar görüldüğü gibi en çok kullanılan toplamda dokuz adet gadget/eklentimiz mevcut. Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan gönderebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Çok eksikleri var, aslında daha iyi yerlere getirebilir bu gadgetler.

    YanıtlaSil
  2. Yeni başlayanlar için faydalı bir yazı olmuş.Ellerinize sağlık :) Bir blogun olmazsa olmazları bunlar ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, yeni bloggerların öğrenmesi gereken şeyler..

      Sil
  3. Blogger'da her zaman Gadget sıkıntısı var. Daha fazla geliştirseler keşke. Özellikle iletişim formunun sadece gadget şeklince olmasına bir anlam veremiyorum ve kullanmıyorum da...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle gadgetlerin geliştirilmesi ve çoğaltılması gerekiyor.

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.