Gerçek Hayatta Ctrl+Z Nedir? Ctrl + Z Tuş Kombinasyonu Nedir? Dijital Ortamda ve Gerçek Hayatta Geri Alma İşlemi Nedir?

Ctrl + Z tuş kombinasyonunu kısaca dijital ortamlardaki geri alma işlemlerinin kökü sayabiliriz. İlk bilgisayarlarda belki sadece yazdığımız kelimeleri geri alabiliyor ve işimize devam edebiliyorken bugün telefonu salladığımda yapılan herhangi bir işlemi geri alabiliyor veya mail gönderdiğimde, biriyle yazıştığımda mesajı karşı taraf görmeden silebiliyor yani geri alabiliyorum... Bu tür örnekler çoğaltılabilir elbette. Peki ya gerçek hayattaki geri alma tuşu veya tuşları nedir hiç düşündünüz mü? Sizce öyle bir tuş kombinasyonu var mıdır?

Bence evet, vardır! Bizatihi bir tuş olmasa da vardır. Yalan diye bir şey var mesela, beyazını her insan evladının söylediği. Ne işe yarar? Kişinin kendi çıkarlarına göre girdiği yanlış yoldan bir şekilde kurtulmasını sağlar çoğu zaman, kısaca girilen yol beğenilmez veya yanlış yere çıkarsa geri dönmemizi sağlar... Ya da daha açık bir örnek olarak, yaralarımızı eski haline çeviren sağlık sistemlerimiz, ilaçlarımız var... Veya tamir adı altında çalışan sistemlerimiz var... Belki Ctrl + Z kombinasyonu kadar hızlı çalışmıyorlar şimdilik ama bence bunlar gerçek hayattaki Ctrl + Z tuş kombinasyonlarından bazılarıdır.

Fakat şunu açıklamakta yarar görüyorum. Şahsen ilk kez Ctrl + Z tuşlarını kullandığımda zamanı geri sarıyormuşum gibi hissetmiştim. Unutmamak gerekir ki, Ctrl + Z işlemini yaptığımızda zamanı geri almayız, her ne kadar zamanı geri alıyormuşuz gibi gözükse de zaman ileri doğru akmaya devam ederken yapılan hata veya hatalar bir önceki versiyona dönüştürülür. Yani dijital ortamda bir şeyleri geri alabilmeniz için o şeylerin bir önceki versiyonu bir yerlere kayıt edilmiş olması gerekir.

Son cümlemden de aklıma şu geldi şimdi, örneğin gerçek hayatta yalan söylemek geri alma işlemidir dedim ben ama bazen de değildir... Çünkü ben eğer ki hiç doğruları söylemediğim birine yalan söylersem geri dönebileceğim bir versiyon olmayacağından işlem geri alınamaz ve yalanım ortada öylece kalır ve anlaşılır.

Bu yüzden sanırım hayatta her zaman, her konu için ayrı ayrı kayıt ettiğimiz noktalar yakalamamız gerekiyor. Çünkü tekrar sıfırdan başlama diye bir şey yoktur ve eğer ki hayatımızda kayıt noktaları yakalayamazsak, sanırım iki şey oluyor. Ya hiç ilerleyemiyoruz, ya da çok yüksek mertebelere erişip herkesin gözü önünde yere çakılıyoruz.

*Bu yazı bir düşünce tohumu üzerine yazılmıştır. Tartışmaya açıktır.

Yorumlar