Hayatın Konsol Ekranına Hile Yazmak - Hayatımızı Nasıl Hackliyoruz? Bedava Sanılan Şeylerin Pahalılığı

"İnternetteki çoğu şey bedava, ama zamanınız çok pahalı." - Burak Seyman

"Bedava sunulan şeyleri tüketmekten parası ile sunulan şeyleri alamaz hale geldik... " - Kadir Köymen

Bu iki cümle size ne anlam ifade ediyor bilmiyorum ama benim çokça üzerine düşündüğüm konulardan birine tekabül ettiği için bu iki cümlenin birbirini tamamladığını düşünüyorum.

Günümüzde istisnasız neredeyse hepimiz işlerimizi internetten yürütmeye başlamış olmamızla birlikte (özellikle pandemi günlerinde) film izlemekten tutun da banka işlemlerine kadar ve hatta birbirimizle sohbet etmemizden tutun aynı anda e-alışveriş yapıyor olmamıza kadar her şeyi ama her şeyi internetten yapıyoruz. Bizlere sunulan ücretsiz aplikasyonlar sayesinde aslına bakarsanız evimizden dışarı adım atmaya gereksinim bile duymuyacak hale geldik diyebiliriz.

İşte tam burada benim aklıma takılan soru hep şu oluyor; ne zamana kadar bu ücretsiz sunulan şeylerle yaşamaya devam edebiliriz? Özellikle de geliri SIFIR olan veya enflasyon karşısında eksi yazan bir bireyseniz bu sorunun cevabı kesinlikle "devam edemeyiz" oluyor. Çünkü bedava sunulduğunu sandığımız bunca içerik karşısında şahsen "fırsat maliyeti" ve "sürdürülebilirlik" kavramları benim aklımı kurcalıyor.

Sonuçta, örnek vermek gerekirse ücretli bir platfromdan izlememiz gereken bir filmi kaçak yollarla izlediğimizde bana hayatımızı hackliyormuşuz gibi geliyor. Yani hayatımın konsol ekranına hileyi yazıyorum ve ben o filmi izliyorum evet ama oyunun ilerleyen bölümlerinde ben bunu parası karşılığında da yapamaz mıydım? Muhtemelen daha rahat bir kafayla çok da güzel yapardım.

[Düşüncelerimi tam olarak aktaramamış gibi hissetsemde yazıyı paylaşma günüm geldiği için burada kesiyorum.]

Yorumlar