Yeni Yetenekler Kazanmaktan Çok Elinde Olan Yeteneği Tutabilmek Önemli

yetenek-resim-bilgieksenim
Resim: https://www.hiclipart.com/

Aslında hepimiz bir çok yeteneğe sahibiz. Bir çok şey öğreniyoruz hayatımız boyunca. Okuma becerisi, yazma becerisi gibi hayatımızın daha erken dönemlerinde öğrendiğimiz şeylerden tutun da bir müzik enstrümanı çalabilmek, zor bir matematik sorusu çözebilmek... Aslında her biri ayrı birer uzmanlık alanı olan bir çok yeteneğimiz var ve sürekli üzerine yenilerini eklemeye devam ediyoruz.

Dans edebilmek istiyoruz ve öğreniyoruz. Kendimize yeni bir kabiliyet daha katıyoruz. Topluluk önünde daha rahat konuşabilmek istiyoruz ve öğreniyoruz. Bir yeni yetenek daha... Peki nasıl oluyor da bazı yeteneklerimiz körelirken bazılarını ömür boyu kullanabiliyoruz?

Bana göre bu sorunun tek bir cevabı var. Süreklilik.

Eğer ki bir yeteneğimizi sürekli kullanmak zorunda değilsek tıpkı yeni yazı yazmayı öğrenmiş çocuğun üç aylık tatilde hiç yazı yazmaması sonucu bu yeteneğini köreltmesi gibi, yeteneğimizi köreltiyoruz. Burada olayın aslında yeni öğrenmiş olmamızla veya çocuk olmamızla bir alakası yoktur, şu andan itibaren yazı yazmayı bıraksanız eminim ki aynı şey sizin de başınıza gelecektir, eskisi gibi kalem tutamayacak ve eskisi gibi bir yazı stiliniz olmayacaktır, muhtemelen daha kötü veya daha yavaş yazacaksınız.

Örneğin, hatırlıyorum da gitar çalmayı öğrendikten yaklaşık dört yıl sonra ünivesite sınavlarına hazırlanırken bu süre zarfında bir 6 ay kadar gitar çalmamıştım. Sonuç felaketti, kendimi başa dönmüş gibi hissettim. Tellere basarken parmaklarım beş dakikada acımaya başlıyordu. Ya da diğer bir örnek mesela, apandisit ameliyatımı olmadan önce sürekli ve düzenli spor salonuna gittiğim zamanlar 30 kilo dumbbell (dambıl) kaldırabiliyorken şu an 10-15 kiloyu kaldırmakta zorlandığımı söyleyebilirim.

Benim bu durumdan çıkardığım sonuç şu; öğrendiğimiz her yeni kabiliyet bize artı bir değer katıyor evet. Ama bu kabiliyetimiz hayatımızın içinde bir yere oturmakta güçülk çekiyorsa ya onu hayatımızdan çıkarmalıyız ya da onun için de bir yer açmalıyız.

Bu yüzden de yeni yetenekler kazanmaktan çok elimizdekileri tutabilmek bana çok ama çok daha önemli görünüyor. Hatta bence özellikle yeni yetenekler kazanmadan önce elimizdeki yetenekleri sistematik bir uygulama alanına oturtabilmek yeni bir yetenek kazanmak kadar önemli.

Konuyla ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan iletebilirsiniz.

Yorumlar