Harekete Geçmenin Gücü Belirsizliğin Adını Koymaktan Gelir

harekete-gecmek-bilgieksenim
Resim: Pixabay.com

Birisi karşıma geçip, "harekete geçmek aslında zor değil, sen belirsizliği yönetemiyorsun" deseydi muhtemelen ona şöyle bir bakıp, gülümser ve benimle dalga geçtiğini düşünürdüm. Ancak bunu şimdi ben size, bu cümlenin altında barındırdığı anlamı ortaya koyarak söylemem gerektiğini düşünüyorum.

Özellikle uzun vadeli bir işe girişmek istediğimizde bir çok belirsizlikle karşı karşıya kalırız. İşten kastımız yılda bir kere yapılan YKS, KPSS, DGS vb. sınavlar veya herhangi bir konuda yol kat etmek olabilir. Bu tür zamanlarda genellikle bir motivasyon arayışına gireriz. Çoğu zaman da o motivasyonu buluruz. Ancak o motivasyon bizi bir anlık gaza getirse de yeterli olmaz. Gün geçtikçe bir eksiklik hissederiz. Adını bir türlü koyamadığımız bir belirsizlik vardır. Bizi harekete geçmekten alıkoyan bir belirsizlik.

İşte tam da bu durumda tıpkı bir tiryaki gibi yeni bir motivasyon arayışına girmek muhtemelen yapacağımız ilk şey oluyor. Tekrar motive olabilmek ve harekete geçebilmek istiyoruz. Çünkü daha önceden bunu yapabilmiştim diye kendimizi avutuyoruz. Aslında hepimiz biliyoruz ki dışarıdan gelen motivasyon bizim uzun vadeli yakıtımız olamaz. Hatta işin aslında belki motivasyonla bile alakası yoktur. Çünkü harekete geçmemize olanak sağlayan güç belirsizliğin adını koyduğumuzda geliyor ve bir dal motivasyon aramak yerine yapacağımız iş her ne ise ona odaklanıyoruz.

Nasıl mı?

Esnek planlar dahilinde hayatınızın şu anki döneminde uğraşmanız gereken her belirsizliği tanımlayıp, her birini teker teker isimlendirdikten sonra kendinize bir başlangıç, bir de varış noktası belirlemeniz gerekiyor. Ara durak noktalarınızdaysa geriye ve ileriye dönük kısa analizler yapmanız da yaptığınız şeylerin boşa gitmeyeceğini ve/veya boşa gitmediğini de diyebiliriz, kendi kendinize görmenizi sağlıyor.

Yaşanmış bir örnek bin türlü farklı anlatımdan iyidir derler. Ben de katılıyorum ve bu yazının devamı niteliğinde muhtemelen birkaç ay sonra, kendimden örnekler vererek ve gerçek veriler paylaşarak neyi, nasıl yaptığımı ve ne demek istediğimi gerçek veriler üzerinden anlatmamın daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Ben gerekli verileri biriktirirken sizlerle bu başlık hakkında konuşmak harika olur. Aşağıdaki yorum kutusunda buluşalım!

Yorumlar