Astronot Olmak Zor mu?

 Uluslar arası uzay istasyonunda kalan Kanadalı astronot Chris Hadfield ilginç görüntüler çekmeye devam ediyor.

Son görüntülerinde ağlama deneyi yapan astronot bakın ne hale geliyor.Resim 4 ' te tam gözükmekte.

Yer çekimi olmadığı için astronotun göz yaşlarının aşağıya doğru akmaması ilginç görüntülere neden oldu.

Uzay gezinti şefi Allison Bollinger durumu şu şekilde açıklıyor ; ''Uzaydaki gözyaşları yüzünüzden aşağıya akmaz.Aslında gözleriniz içerisinde kümelenirler.''

Binlerce kilometre yükseklikte daracık kapsüller içinde yaşamaya çalışan Astronotlar ilginç görüntüler oluşturuyor. Resim 5.

Uzaya gidenler yörüngede her şeyin tam bir eğlenceğe dönüştüyünü söylüyor.

Ancak uzayda yaşam tahmin edilenden daha zor.

Dünya'dakinin aksine , ağırlıksız ortamda kan , astronotun başında birikiyor.Kafasında artan basınç şişkin yüz sendromuna yol açıyor.Bacaklar ise , azalan sıvı basıncı nedeniyle inceliyor ve örümcek bacakları görüntüsüne kavuşuyor.

Pek çok astronot uzayda ilk bir kaç gün uzay tutulmasına yakalanır.Geçici bir süre denge sistemlerini kaybeder.

Yerçekimi kuvveti ortadan kalkınca  , omurgadaki esnek diskler ve onlarla birlikte bütün bel omuru esnemeye başlıyor.Böylece ağırlıksız ortam boyun bir kaç santim uzamasına neden oluyor.Bu da sırt ağrılarını beraberinde getiriyor.

Bu nedenle astronotlar yeryüzüne indikten sonra yürütülmüyor , taşınarak özel bakım çadırına götürülüyor.
 
 Uzay yolculuğu süresi uzadıkça daha az kullandığı için kaslar ve kemikler zayıflamaya başlıyor.Uzun süreli görevlere çıktıklarında , fiziksel zayıflamaya karşı her gün bisikletin üstünde saatlerce pedal çeviriyor.

Birçok astronot , ilk gün akşamında yatmaya gittiğinde daha doğrusu uyku tulumuna girdiğinde , başka bir olayla şoke oluyor.Gözlerini kapattıkları halde yıldız kümeleri gördüklerini söylüyorlar.

İşte uzayda yaşam bu kadar zor anlıyacağınız...







Yorumlar

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.