Hayatımızda Bilgisayar Yokken Oynadığımız Oyunlar

Bu zamana kadar belkide çoğumuz  ne bir bilgisayardan ne de bir telefondan habersiz yaşıyorduk. Ama taa ki bu zamana kadar.

Eskiden, çok güzel bir kelime değil mi sizce de?

Eskiden neler yapmazdık ki? Hangi oyunları oynamazdık?

Aslında eskiye gidecek olsak yazacak bir sürü yazı bulunur. Ama ben sadece bu gelecek olan yeni nesle biraz eski oyunlarımızdan bahsetmek istiyorum, o güzelim oyunları unutmadan önce. Çünkü herkesin de bildiği gibi büyüdükçe teknoloji hayatımıza daha fazla girmeye başlıyor ve neredeyse artık hayattan kopuyoruz.

Eski oyunlardan önce, ben şimdiye biraz bakalım derim. Bakalım şimdiki nesil oyunlarını nası oynuyor.



Aşağıdaki fotoğrafa da bakmanızı istiyorum.

oyun oynamak

İşte gördüğünüz gibi hayatımız bilgisayarlardan ibaret olmuş durumda. Sanırım yeni oyunların bizi ne hale getirdiğini, ne olduğumuzu gördük.

 Peki biz eskiden neler yapıyorduk, ne tür oyunlar oynuyorduk?

Sırasıyla en çok hatırlanan beş oyuna bakmaya ne dersiniz? Ve daha sonra da yeni ve eskiyi karşılaştırmaya?

Eskiden oynadığımız oyunlar.


1. (Daha çok kızların oynadığı) seksek oyunu.


    seksek

    2. (Daha çok kızların oynadığı) ip atlama oyunu.

    atlamak

    3. Saklambaç oyunu.
    4. Yakalamaç oyunu.
    5. Bilye/taso vb. şeyler ile oynama.

    oyuntaso

    Hadi şimdi bunları karşılaştıralım.
    • Eskiden en azından sokağa çıkıp bir şeyler yapıyorduk, hiç olmasa yürüyüp koşuyorduk ve en azından şimdiki gibi eve tıkılıp kalmıyorduk.
    • Eskiden bu oyunlar sayesinde arkadaşlıklarımız gerçekti, şimdiki gibi sosyal medya yoktu. Hem şimdi bile arkadaşlarınızla konuştuklarınıza dikkat ederseniz zaten illaki lafın dönüp dolaşıp ya bilgisayar oyununa ya da telefondaki bir oyuna geleceğini göreceksiniz.
    Ben o kadar yazı yazdım da şimdi aklıma geldi -diyeceksiniz ki peki sen hiç bilgisayarda, telefonda oyun oynamıyor musun?

    Tabi ki oynuyorum. Sadece eski oyunlarımızı da biraz hatırlamak ve biraz da şu yeni nesli dışarıya en azından bisiklet sürmeye vs. çıkartılması için bu yazımı yazıyorum. Biraz da olsa şu teknolojinin bize zararının olmaması için bu yazımı yazıyorum.


    SON OLARAK: Etrafımdaki yeni nesle bakınca da sadece hayatlarının şunlardan ibaret olduğunu görüyorum;

    1. Televizyon izlemek. (Çizgi film vs.)
    2. Bilgisayar oyunları oynamak.
    3. Okula gitmek. (Dışarı çıktıkları tek zaman, o da zorunlulukmuş gibi)
    Aslında bu yazımın bu kadar uzun olacağını düşünmemiştim, yazdıkça bir şeyler daha yazdım. Bir yandan da büyüklerimizden bu konu ile ilgili yorumlar bekliyorum. Çünkü birilerinin artık bu işlerle ilgilenmesi gerekiyor ve bu ne benim ne de başka biri bu sizsiniz. Yani aslında anne-babalar.

    Yorumlar

    1. masal prensesi09 Şubat, 2015

      çok güzel bir yazı gerçekten teknoloji tüm insanları esir almış durumda

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Aslında teknolojiyi doğru kullandığımız sürece bizi esir alamaz. Ama büyüklerimiz her ağlayan çocuğa telefon, tablet vs. verince haliyle teknoloji bizi değil o çocukları esir alıyor.

        Sil

    Yorum Gönder

    Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.