Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı İle Hedef Kitlenizi Genişletin - Bedava Reklamlar Verin

Sosyal Medya Platformları
Sosyal Medya Platformları

Sosyal Medya hepimizin de bildiği gibi tüm dünyanın buluşma noktası haline gelmiş olan, kimileri için sohbet etme aracı, kimileri için haber alma aracı, kimileri için ise haber verme aracı olarak kullanılmaya devam eden çok büyük bir platformdur.

Bir ay öncesinde sosyal medya istatistikleri hakkında bazı bilgileri sizler ile paylaşmıştım. Örneğin sadece Facebook'un istatistiklerine baktığımız zaman aktif kullanıcı sayısının 1.25 milyar kişi olduğunu görmüştük. Bu istatistikleri ilk okuduğum zaman ben çok şaşırmıştım fakat bazı kişiler bu değerleri öyle normal bir şekilde karşılıyorlar ki onları anlamakta güçlük çekiyorum. Sanki 1.25 milyar kişiden değil de 125 kişiden bahsediyormuşuz gibi görünüyor onlara herhalde.

Amma velakin bu istatistikleri incelediğimiz zaman anlıyoruz ki; sosyal medyayı kendi aleyhimize çevirerek bir çok yönden hedef kitlemizi veya kullanıcılarımızı genişletebiliriz.

Şöyle ki; elinizde bir ürün varsa ve o ürünü pazarlamak istiyorsanız ya da yeni açtığınız iş yerinizi herkese tanıtmak istiyorsanız ya da sadece kendine güvenen, yazılarına güvenen bir blogger iseniz ve sosyal medyayı kullanarak bir çok kişiye erişmek, hedef kitlenizi genişletmek istiyorsanız işte sizlere önerilerim.

Bu önerilerim sayesinde sizlerinde sosyal medyayı doğru kullanarak bir çok yönden hedef kitlenizi genişletebileceksiniz. Fakat bazılarımız biraz zorlanarak bedava reklamlar ile bunları yapmaya çalışırken, bazılarım da sosyal medya reklamlarını kullanarak işlerini çabucak para ile halledecek. Ben ise sizlere her iki yolu da anlatacağım ve karar sizlere kalacak.

En çok tercih edilen sosyal medya platformu Facebook
En çok tercih edilen sosyal medya platformu Facebook

  1. Sosyal Medya Sadece Facebook Değildir
    Öncelikle bunu çok iyi kavramalısınız. Sosyal medya denilince aklınıza sadece Facebook ya da sadece Twitter gelmemeli. Sosyal medya denilen şey bir çok internet sitesini kapsar ve çok büyük bir platformdur. Örneğin bir çoğumuz Facebook kullanırken bazılarımız bunu kötüleyip Twitter kullanabiliyor. Ya da her ikisini de kullanıyorsak bir diğerini daha fazla kullanıyoruzdur. Uzun lafın kısası sosyal medya denilince aklınıza tüm sosyal medya platformu gelmeli.
  2. Instagram, Pinterest, Facebook, Twitter ve Diğer Araçların Nasıl ve Niçin Kullanıldığını Bilmelisiniz
    Örneğin Twitter'ın kısa yazılar paylaşım platformu olduğunu bildiğiniz gibi, pinterest'in de görsel paylaşım platformu olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu sayede tanıtımınızı veya reklamınızı nasıl ve ne şekilde daha kolay yapacağınızı bilmiş olursunuz. Kısacası hedefleriniz belli olur ve hedef kitlenizin nerede saklı olduğunu bilirsiniz.

    Örneğin bir fotoğrafçı kendini tanıtacak ise Twitter yerine Instagram kullanmalı öyle değil mi? Çünkü hedef kitlesinin çoğunluğu kendisini orada beklemekte.

    En çok kullanılan sosyal medya araçları aşağıdaki gibidir;
    Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Flickr, YouTube, Vine, Tumblr, Bloglar, Slidshare, Snapguide, Dubbler, Foursquare, Periscope, Younow

    Bazılarınız Blog, YouTube ve Periscope gibi araçları sosyal medya olarak görmeyebilir ama kendinizi tanıtacağınız ve bedava reklam verebileceğiniz her yer sosyal medyadır. Hatta bir kaç örnek ile buralarda kendinizi nasıl tanıtabileceğinizi açıklayayım.

    a) Periscope gibi araçlar ile reklam yapmak ve kendinizi tanıtmak
       
    Örneğin sizin bir baklava dükkanınız var ve yeni açmışsınız. Bir türlü de müşteri çekemiyorsunuz dükkanınıza. O zaman Periscope'da şu başlıklarda yayın yaptığınızı düşünün;
    Baklava yapmanın püf noktaları.
    Baklavanın sırları.
    Sizce bu başlıklar ile sizi kaç kişi izlemeye ve takip etmeye başlar? bir düşünün derim.
    b) Bloglar ile reklam yapmak ve kendinizi tanıtmak
         
    Bu önerimi daha çok büyük, orta ve küçük ölçekli ve blogu olmayan işletmeler ve şirketler okumalı diye düşünüyorum. Çünkü, bu günlerde herhangi bir işletmenin web sayfasına girdiğimizde (büyük ya da küçük fark etmiyor) sadece adresini, yaptıkları işi ve iletişim adreslerini öğrenebiliyoruz. Fakat bloglarının olduğunu göremiyoruz. Bunun da nedeni henüz blogların ne kadar büyük bir değer taşıdıklarını bilmediklerinden diye düşünüyorum.

    Halbuki işletmeler ve/veya şirketler blogları kullanıp, insanlara yaptıkları iş hakkında en doğru bilgiyi verseler hem büyük bir ilgi toplayacaklar hem de yaptıkları işler katı katına artacak diye düşünüyorum.

    Örneğin bir mobilya fabrikanız ve ürünlerinizi sattığınız bir de dükkanınız olsun. Bu işletmelerinizin zaten bir web sitesi olmalı fakat sizin ayrıca blogunuz olmalı ve bu blogdan sonuna kadar yararlanmalısınız. Onu da şöyle yapabilirsiniz;
    İnsanlar bir çok işi merak ettiği gibi mobilya işini de merak eder, siz de onlara en doğru bilgiyi verecekleri adres olacaksınız. Yani blogunuzda "Bir tahta ile yapabilecekleriniz", "Yeni çıkan mobilya aletleri ve kullanımı hakkında bilgiler" gibi başlıklar altında bir sürü yazı yazabilir ve bu yazılarınızı resimler, videolar ile destekleyebilirsiniz. Bu sayede insanlar Google vasıtasıyla yeni mobilya aletleri nasıl kullanılır? diye aradığında ilk sizi bulabilecekler ve blogunuzu inceledikleri zaman işletmelerinizin adreslerini ve sizin kim olduğunuzu öğrenebilecekler. Belkide daha sonra sizinle alışverişte bulunacaklar.

    Yani sonuç olarak biraz düşündüğümüz zaman bile görüyoruz ki bir çok sosyal medya aracını kendi aleyhimize çevirebiliyoruz.
  3. Artık Bedava Reklamların Nasıl Yapılacağını Biliyorsunuz
    Eğer ki şu ana kadar yazdıklarımı tamı tamına okuduysanız kafanızda bir şeylerin şekillenmiş olması gerekiyor. Fakat yolunuzun nasıl tamamlanacağını hala çözemediyseniz. Son olarak şunları da okumalısınız derim;

    Eğer ki ben bir fotoğrafçıyım ve kendimi tanıtacağım, bunun için de Instagram'ı seçtim diyorsanız... İnstagram'da bir çok fotoğrafçıyı takip etmeli ve onlar ile iletişim halinde olmalısınız derim. Bu sayede onların da nasıl reklam yaptıklarını anlamış olacaksınız ve benim şu ana kadar anlattıklarımı da üstüne katarak yolu tamamlamış olacağınıza inanıyorum.
Şunu da belirtmek gerekir ki; bir çok sanatçı da Periscope, Younow gibi araçları kullanarak hedef kitlesini genişletip, kendisini tanımayanlara kendini tanıtmak için sosyal medya araçlarını kullanabiliyor.

Yazımın fazla uzun olmaması için kısa ve net örnekler ile yazımı yazmaya çalıştım. Benim verdiğim örnekleri kendi lehinize çevirmek için önce sosyal medya araçlarını tanımanızı öneririm.

Eğer hangi sosyal medya aracını kullanmanız konusunda benim de fikrimi almak isterseniz ya da yazım ile ilgili görüşünüzü bildirmek isterseniz aşağıdaki yorum kutusunu kullanabilirsiniz.

Unutmayın ki bedava reklamlar ile belki bir ay belki de bir yıl uğraşmanız gerekecek. Bunun için sabırlı olmanızda fayda var derim.

Ama, ben kısa yoldan hedef kitlemi genişletmek istiyorum diyorsanız, bir sonraki sosyal medya hakkındaki yazım tam size göre.

Yorumlar

  1. Servet Bey öncelikle yazmış olduğunuz bu faydalı makale ile bir çok blog yazarı arkadaşa bir yol göstermiş oldunuz. Umarım yazınız birçok arkadaşa ulaşmış olur. Aynı şekilde bende yakın zaman içinde blog sayfamda bilinmeyen faydalı sosyal medya ugulamaları ile ilgili bir yazı yazmıştım. Yazmış olduğunuz bu yazınıza büyük bir katkısı olacağı inancındanyım. Yazmış olduğunuz yazınız dolayısıyla tekrardan teşekkürlerimi iletiyorum.

    Sevgi, Saygı ve Hürmetlerimle

    YanıtlaSil
  2. Doktor Hayat,
    Yorumunuz için teşekkür ederim, bende makalemin bir çok insana ulaşmış olmasını umuyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.