Oğuz Atay - Bir Bilim Adamının Romanı Kitabı Nasıl Bir Kitap? - Yerli Kitap Önerileri - Biyografi Romanları Sıkıcı Olur mu? - Biyografi Kitaplarının En Güzel Yanı Nedir?

bir_bilim_adamının_romanı
Bir Bilim Adamının Romanı
Kitabın Yazarı: Oğuz Atay
Kitabın Sayfa Sayısı: 270
Yayınevi: İletişim (İlk baskı: Bilgi Yayınları, 1975)
Kitabın Fiyatı: 18 TL

Yaklaşık iki hafta önce "Bir Bilim Adamının Romanı" kitabı ismini sıkça duyduğumdan ilgimi çekmeye başlamıştı. Ayrıca biyografi romanı olması da ilgimi iki katına çıkartmıştı fakat bir yandan da kitabı alıp almamakta kararsızdım. Sıkıcı bir kitap olabilir diye, kitabı bitiremem diye almaya çekiniyordum fakat takip ettiğim bir blogger arkadaşım (blogunun ismini bir türlü hatırlayamadım, umarım kendisi bana kendini hatırlatır) şansa bu kitabı okumuş ve kitaptan bahsetmişti ki bir de ne göreyim kitabın ikinci kısmının çok da sıkıcı olmadığından bahsediyordu. Ben de bu şans kaçmaz deyip kitabı almaya karar verdim. Yani karşıma bu kadar çıktığına göre bu kitabı kesinlikle okumalıydım artık. Değil mi ama :) Sonuçta bir kitap herkesin karşısına bu kadar sıklıkla çıkmaz; "önce edebiyat dersinde, sonra arkadaşlar arasında, sonrasında bir blogda..."

Ne anlattın be kardeşim.. Geç onları da sen bana;

Bir Bilim Adamının Romanı kitabı nasıl bir kitap? Ne anlatıyor? onlardan bahset... dediğinizi hisseder gibiyim, umarım yanılıyorumdur 

Öncelikle hiç de düşündüğünüz gibi sıkıcı bir kitap olmadığını söylemeliyim. Böyle güzel bir kitaba (benim gibi) ön yargı ile yaklaşmamanızı tavsiye ederim. Kitabı okumak istiyorsanız rahatlıkla alıp okuyabilirsiniz.

İçeriği hakkındaysa şöyle kısaca kronolojik bir sıra yapabilirim;
1. Kısım
Kitabın başlarında Mustafa İnan'ın ailesinden ve kendisinden bahsediliyor, daha sonra Mustafa İnan'ın ne kadar zor şartlarda okuduğundan, büyüdüğünden ve "öğrettiğinden" bahsediliyor. Öğrettiğinden kelimesini dikkat ederseniz tırnak içinde yazdım, çünkü Mustafa İnan küçük yaşta öğretmen olan kişilerden. Belki etrafınızda da böyle kişiler vardır ama bir Mustafa İnan'mıdırlar orasını bilemem.
2. Kısım
Bu kısımda ise Mustafa İnan'ın evliliğinden, iş hayatından ve çocuğundan bahsediliyor. Ayrıca çevresi hakkında ilk kısma göre daha fazla bilgi ediniyoruz ve Mustafa İnan'ın asıl öğretmenliğinden devam ediyoruz.

Ne kadar da sıkıcı bir kitap gibi anlattım. Sanki Vikipedi'de normal bir kişinin hayatını okuyormuş gibi bir his uyandı içimde. 

Aslında ben size Mustafa İnan'ın kendisinden bahsetmeliyim bence; onun zekasından, onun bıkmadan küçüklüğünden itibaren öğretmesinden, divan edebiyatına olan ilgisinden, her an matematik ve fiziği kullandığından.

Düşünün ki bir adam şiir ezberlerken bile matematikten yararlanıyor, düşünün ki bir adam var ve onun yanına her gittiğinizde size her zaman bir şeyler öğretebiliyor. Bıkmadan, usanmadan öğretiyor.

Bir de bu adamın henüz dört yaşında tek katlı evlerinin baytonundan düştüğünü de söylemeden geçemeyeceğim, hele ki babasının dahi bu çocuk adam olmaz değişi var ya.. İnsanda nasıl bir sıkıntı yaratır, öğle değil mi?

herkesin-dostu-mustafa-inan
Herkesin Dostu - Mustafa İnan
Kitap ile ilgili olarak, daha doğrusu Mustafa İnan ile ilgili son olarak "Herkesin Dostu" olduğunu, beni en çok da bu yüzden etkilediğini söyleyebilirim. Zaten başkada söylenecek söz yok, gerisini kitabı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Bu kitabı okuyandan;

Biyografi Kitapları Sıkıcı Olur mu? sorusuna cevap almadan bu yazıyı bitirmek ayıp olur sanırım.
Bu sorunun cevabını da şöyle vereyim; Bence kitabın yazılışına göre ve yazarın düşündüğü, bununla beraber yansıttığı şeylere göre biyografi kitaplarının okunabilirliği değişir. Ayrıca biyografi kitaplarının en beğendiğim yanı "elimin altında gerçek bir insanın olduğunu ve bir emeğin öyküsünü okuduğumu bilmek" diye düşünüyorum.

Kitap ile ilgili her şeyi aşağıdaki yorum kutusundan sorabilir, görüşlerinizi iletebilirsiniz.

Kitabın sonundaki albümden bir kaç kare;
Bir Bilim Adamının Romanı - Albüm Kapağı
Bir Bilim Adamının Romanı - Albüm Kapağı

1957'de rektör seçilen Mustafa İnan
1957'de rektör seçilen Mustafa İnan
İTÜ rektörü İnan: "Her şeyle uğraşmak,
herekse her şeyi öğretmek kolay değildir." dediği zaman.

Yorumlar

  1. Oğuz Atay'ın bu kitabından yazınız sayesinde haberim oldu desem çok mu cahil çıkarım? Oğuz Atay'ı da çok severim :) Muhakkak bakacağım kitaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoo hiç de cahil sayılmazsınız bu yüzden. :) Sadece karşınıza çıkmamış.

      Eğer kitabı okumak istiyorsanız da tavsiye ederim, şahsen fazla sıkılmadan okuduğum nadir kitaplardan. (Bu tür kitaplar için söylüyorum.)

      Sil
  2. bence oğuz atay da bu kitabı da mustafa inan da çok çok iyiler :)

    YanıtlaSil
  3. En güzel aşk kitapları konusunda yazdığım yazıya tıklayarak en iyi aşk romanları listesine göz atabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.