Herkes Her Şey Hakkında Bir Şey Söyler


Birinin veya birilerinin herhangi bir konudaki görüşlerini dinlerken veya okurken birçoğumuzun farkında olmadığı bir şey fark ettim. Görüşünü yazılı veya işitsel olarak duyduğumuz insanların fikirleri üzerine pek fazla düşünmüyoruz. Düşünsek de söyledikleriyle doğru orantıda, paralel olan şeyleri düşünmeye devam ediyoruz. Aksi yönüne ise pek kulak astığımız söylenemez.

Örnek vermek gerekirse; diyelim ki bir kişinin kırmızı gitarlar hakkında yazdığı bir yazı okuyorsunuz ve nedenleri ile birlikte bu kişinin neden kırmızı gitarları sevdiğini anladığınız bu yazı üzerine düşünmeye başlıyorsunuz. İşte o zaman çoğunlukla insanların yaptıkları araştırmalar aşağıdaki gibi oluyor.
Google'a giriyor ve;
- "kırmızı gitar" enter. (burada eğer hiç görmemişseniz kırmızı gitar görmeyi hedefliyorsunuz.)
- "kırmızı gitarlar neden seviliyor" enter. (burada herkesin kırmızı gitardan hoşlandığını düşünüyorsunuz ve "acaba öyle midir" diyerek araştırıyorsunuz.)
- "x kişi kırmızı gitarları neden seviyor" enter. (burada x kişisinin kırmızı gitarı sevmesi hakkında ayrıntı arıyorsunuz.)

Peki sorun bu şekilde araştırmalarımız mı? Elbette değil. Hiç araştırmamaktansa yukarıdaki şekilde araştırmak iyi bir şey. Fakat ondan daha iyisi de şu ki; işte ben bunu hepimizin yapmadığını ve kesinlikle yapması gerektiğini düşünüyorum.

Yukarıdaki araştırmalarımızı yaptıktan hemen sonra;

- "farklı gitar renkleri" enter. (bunu araştırarak kendi sevdiğimiz gitar rengini de bulmayı amaçlıyoruz, "tamam x kişisi kırmızı gitarları seviyor ama acaba diğer gitar renkleri ne tür" diye sorguluyoruz.)
- "siyah gitarlar neden seviliyor" (burada ise bir rengin daha popüler olduğunu saptayıp, "duuurr" diyoruz... x kişisi kırmızı gitarı sevdiğini bayağı iyi nedenlerle açıklamış ama birçok insan siyah gitarları daha çok seviyormuş...)

İşte farkında olmadığımızı düşündüğüm şey tam olarak bu.

Okuduğumuz veya dinlediğimiz görüş hangi konuda olursa olsun, ister siyasi, ister dini, isterse de kişisel olarak bizi ilgilendiren bir konuda olsun fark etmez. Bazen saplanırız o okuduğumuz veya dinlediğimiz fikirlere... Herkesin her şey hakkında bir şey söylediğini o an için unuturuz belkide, bilmiyorum.

Halbuki yaşamımızdaki her şeyin bir aksi, tam karşıt durumu vardır. Sadece evet-hayır, doğru-yanlış gibi düşünmeyelim bunu... Konu bazında da, canlılar arasında da, spesifik olarak biz insanlar arasında da zıtlıklar vardır. - Tam olarak benim zıttım olan bir insanın da var olduğunu düşünüyorum mesela. - 

Gel gelelim, genellikle insanlar görüşlerini iletirken iki şey değil, bir şey söyler. Herkes her şey hakkında bir şey söyler dememin sebebi de bu. İnsanlar bir görüş bildirirken çoğunlukla tek doğru varmış gibi hareket edip, görüşlerini o şekilde iletirler. Tam aksini araştırmaksa bize, yani dinleyenlere, okuyanlara kalmıştır.

Merakımı mazur görün ama cidden merak ettiğim için soruyorum. Mesela okuduğunuz bu yazının zıttını düşünecek olsanız nelere değinirdiniz veya diğer insanlar ne düşünüyor diye nasıl araştırma yapardınız? Cevaplarınız için aşağıdaki yorum kutusunu kullanabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Ben sizinle aynı düşünmüyorum, siz haklı olsaydınız siyasette muhalefet kavramı olmazdı. Bir futbol maçında herkes her pozisyonda uzlaşır, biri karar verir diğerleri aksini düşünmezdi. Tam tersi dinlemeyen toplumuz dinlemeyerek sadece kendi fikirlerimizi karşı tarafa iletmeye çalışıyoruz, ki burada dinlememe konusunda aynı fikirde olsak da herkesin farklı bir şey söyleme telaşında fikirlerimiz ayrılıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzla yazdıklarımı tekrar sorguladım.. :) Bilmiyorum belki ben anlatmak istediğimi tam olarak aktaramamışımdır. Ya da başlığım sizi yanıltmış olabilir diye düşünüyorum. Çünkü ben herkesin aynı fikirde olduğunu savunmuyorum. Aksine yazdığım son dört paragrafa bakarsanız zıtlıklardan da bahsediyorum...

      Lakin benim anlatmak istediğim şey şu: yukarıda da verdiğim örnekten kısa bir alıntı yapacağım. Örneğin bir kişi "kırmızı gitar" deyince ben sadece "kırmızı gitar" diye düşünüyorsam, bence bu yanlıştır, yanlış düşünce şeklidir. Açıklamasını da şöyle yapıyorum: İnsanlar ne konuda olursa olsun -genelde- bir şey söyler, örnekten devam edecek olursak "siyah gitarı" sizin aklınıza bile getirmezler ve sadece "kırmızı gitarı" düşündürtürler...

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.