Bir Blogger Yorumları Nasıl Değerlendirmeli? - Önemli Bilgiler

blogger yorum kutusu

Bilirsiniz işte bazı bloglar vardır tüm yazıları yorum alır, bazıları vardır bazen yorum alır. Ama sonuçta bloglarımız yorum alır. Aslında önemli olan blogumuzun yorum alması değilde yorumları bizim karşılama şeklimizdir. Ondan da öncesinde yazdığımız yazıların iyi olması var tabii, o da ayrı bir konu.

Şu ana kadar blogumun istatistiklerine baktım da 600 küsür tane yorum yapılmış. Bunlar belki iyi yorumlar, belki kötü yorumlar, belki de eleştiri yorumları vb.'dir.

Peki ben şu ana kadar bu yorumları nasıl karşıladım ve sizlere neler öneriyorum? İşte şimdi tam da bu konu üzerinde yazacağım. Çünkü son zamanlarda öyle şeyler ile karşılaştım ki; bence bir bloggerin yapmaması gereken en önemli şeylerden biridir bu. Yapılan yorumu silmek, cevaplamamak, kötülemek.

1- Blogunuza Yapılan Yorumu Analiz Edin
    İlk önce yapmanız gereken şey blogunuza yapılan bir yorumu analiz edebilmektir. Çünkü yapılan yorumu analiz edemezseniz, size ne söylenmek istediğini anlayamazsınız.

Yorum analizinizi aşağıdaki gibi yapabilirsiniz:
Kendinize ve yapılan yoruma sorular sorun, örneğin;
-Neden böyle bir yorum yapıldı?
-Yazdığım konu ile alakalı bir yorum mu?
-Yorumu yazan kişi benim yazdığım konuyu okumuş olabilir mi? -ki böyle bir yorum yazmış. vb.

Analizinizi doğru şekilde yaptıysanız artık yorumu yayınlayabilir veya cevaplayabilirsiniz.

2- Yorumu Cevaplarken Pozitif Düşünün - Eleştirilerden Korkmayın Aksine Sevin
     Yorumu yayınladıysanız kesinlikle bir cevap vermek zorundasınız ve cevabınızı verirken pozitif de düşünmek zorundasınız. Çünkü negatif bir düşünce ile yapılan yorumu cevaplarsanız emin olun ki gelecek 10 yorum daha varsa bunları silmiş olursunuz.

Bir de eleştiri yorumları oluyor ve çoğu blogger bunu sevmiyor. Ama ben size eleştirileri sevmenizi öneriyorum. Çünkü onlar sizi ayakta tutan şey olacak. Bunları bir kaç yorumu cevapladıktan sonra göreceksiniz.

3- Yapılan Yorumu Silmeyin
     Eğer ki yapılan bir yorumu silerseniz, yorumu yapan kişinin ilk düşüncesini hemen söyleyeyim sizlere "yediremedi işte kendine bu yorumu 'yayınlamadı'. Bundan blogger olmaz boşa takip ediyorum bunu."

Hatta size şöyle kendi uydurduğum bir sözü de söyleyeyim: "Bir bilge, ne kadar nadan birinin sorularına maruz kalsa dahi ona verecek bir cevap bulur."

Yani demem şu ki; siz bir bilgesiniz, çünkü siz bir blogcusunuz. Size yapılan her eleştiriye bir cevap verebilmeniz gerekir. Korkmadan ve hiç düşünmeden o yorumu yayınlayıp, o yorumu cevaplamalısınız.

4- Gelen Yorumları Cevapsız Bırakmayın
     Blogunuza gelen yorumları cevapsız bırakmanız, bence yapılan yorumu silmeye eşit bir değerdedir. Çünkü bunun anlamı "ben seni takmıyorum"dur. Açık açık siz bunu söylemiş oluyorsunuz.

Blogunuza her nasıl yorum yapılırsa yapılsın onlara cevap vermekten çekinmeyin.

Aslında bu tecrübeleri bir kaç yıl içerisinde öğreneceksiniz. Yeni bir blogger şu an söylediklerimi anlayamaz ama en az bir yıllık bir bloggerseniz "geç kaldınız."

Bu tür şeyler dediğim gibi tecrübe edinerek öğrenilir. Yeniler ve eskiler  için de hayırlısı olsun diyorum.

Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan bildirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Servet kardeşim güzel bir konuya değinmişsin ama ben 2. maddeye katılmıyorum yapılan her yoruma cevap vermek zorundasınız demişsin ya. İnsanlar bazen bir kelime yazıyor (iyimiş, güzelmiş) falan gibi. Ne diyeyim ben ona. O yüzden yorum yapmıyorum. Yorum silme meselesine gelince şimdiye kadar blogumda sadece reklam verenlerin yorumunu sildim. O da merhaba bile demeden gelen tipler. İşte yeni sinema blogu herkesi beklerim blogadresi falan filan ben de sevmediğim için siliyorum.
    Yine de güzel bir yazı olmuş eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence güzelmiş vb. gibi yorumlar gelse bile en azından bir Teşekkürü esirgememek gerekir.

      Ama işin içine reklam girerse, işte ona hiçbir şey diyemem. O zaman isterseniz tabii ki silebilirsiniz ya da cevaplamazsınız.

      Sil
  2. Bende katılıyorum valla, geliyorlar yok blog keşif etkinliğinden geldim iyi bir yazı olmuş bende beklerim diye kalıp bir cümle ile reklam yapanları hemen sileceksin bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Aynen dediğin gibi, reklam yapıyorlarsa sileceksin.

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.