Öğrencilere Kitapları Sevdirmenin En Güzel ve En Etkili Yolu

Sen gerçekten başarmak istediğin zaman başaracaksın.
Sen gerçekten başarmak istediğin zaman başaracaksın.

Öğrencilere kitap okumasını sevdirmeyi bilen bir Edebiyat öğretmeninden dersimi alarak bu yazımı yazmaya karar verdim ve eminim ki bir çok kişiye faydası dokunacak.

Bu güzel ve etkili yolları sizler ile paylaşmadan önce şunu da belirtmek istiyorum; bu yazıyı okuyan bir öğretmen iseniz, derse girdiğiniz zaman on dakikanızı ayırarak öğrencilerinize bu yazdıklarımdan biraz bahsedebilir, biraz da kendi düşüncelerinizi katarak onlara bir yol gösterebilirsiniz diye düşünüyorum ve unutmayın ki illaki bir Edebiyat öğretmeni olmak zorunda değilsiniz. Matematik öğretmeni veya Beden Eğitimi öğretmeni olsanız da "bence öğrencilere kitap okumanın yolunu en az bir kere göstermelisiniz..."

Eğer bu yazıyı okuyan bir öğrenciyseniz yazdıklarımı iyi düşünün derim. Hele ki kitapları sevmek istiyor ama bir türlü sevemiyorsanız size tek tavsiyem "yazdıklarımı iyice düşünün." Daha sonra zaten kendinizde göreceksiniz kitap bağımlısı olup elinizden kitapları düşüremeyeceksiniz.

Şunu da eklemeden edemeyeceğim; "Siz isteyin, gerisi kendi kendine hallolacak. Bunu siz de göreceksiniz."

Şimdi de kitap okumayı sevmeyen bir çok kişinin kendi kendine sorduğu soruyu tekrarlayıp, cevabını vermek istiyorum;

Soru şu; Ben kitap okuyunca ne olacak ki?

Kitap okumayı sevmeyen her öğrenciden duyduğumuz bir soru. (Ne yalan söyleyeyim benim de kendime bu soruyu sormuşluğum var.) Bir çok kişi de bu sorunun cevabını kedine veremez ya da geçiştirir ve yoluna devam eder. Bu yüzden ben bu sorudan başlamak istedim ve cevabını sizler ile paylaşmak istedim;

  1. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra sizlerde fark edeceksiniz "okuma hızınız artacak" ve artık okulda veya evde, nerede olursanız olun (sınavlarda dahil) daha hızlı okumayı alışkanlık edineceksiniz. Örneğin öğretmeniniz "hadi Servet bu metni de sen oku" dediği zaman korkmanıza gerek kalmayacak.
  2. Kitap okuma alışkanlığınızdan dolayı; bir yandan okumanız hızlanırken diğer bir yandan da anlamanız da kolaylaşacak.
    Buna da şöyle bir örnek vereyim; kitap okuma alışkanlığı olmayan bir çok kişi "anlamamak" kelimesini (veya buna benzer farklı bir kelimeyi) "anlamak" diye okuyabiliyor.
  3. Yukarıdaki iki maddeye ek olarak; yani hızlı okumaya başlamanız ve okuduklarınızı anında anlayabilmenize ortak olarak sınavlarda "en çok da o korkutucu paragraf sorularında" daha başarılı olabileceksiniz. Çünkü artık daha hızlı okuyabilecek ve okuduklarınızı anında anlayabileceksiniz ve sonucunda da doğru şıkkı işaretleyebileceksiniz.
  4. Ayrıca; hızınız artacağından zaman kaybı yaşamayacaksınız.
  5. Kelime hazneniz genişleyecek ve kendinizi ifade etmeniz kolaylaşacak. "Konuşmaktan korkmayacak ve kavga etmeyi bırakacaksınız." Çünkü (Edebiyat öğretmenimin de söylediği gibi); Kavga, kendini ifade edemeyen ve birbirlerini anlayamayan kişiler arasında oluşur.
    Ama siz kitap okumayı alışkanlık edineceğiniz için artık yumruk yerine sözleriniz ile kendinizi karşı tarafa ifade edebileceksiniz.
Sanırım artık neden kitap okumanız gerektiğini anlıyorsunuzdur. 

Bu arada şuna da dikkat çekmek istiyorum; dikkat ederseniz gelişmemiş çoğu ülkede öfke kontrol problemi vardır, yani sürekli bir kavga/dövüş vardır. Ama gelişmiş ülkelere baktığımız zaman kavga kelimesini bile neredeyse duymuyoruzdur. Sizce de öğle değil mi?

Artık beni anladığınızı düşünerek kitapları nasıl sevebileceğinizi maddeler halinde açıklamak istiyorum. Ama umarım beni anlamışsınızdır, çünkü  öncelikle neden kitap okumanız gerektiğini öğrenmeniz gerekiyor ondan sonra kitap okumayı alışkanlık edinebilmeniz gerekiyor.
Şunu hiç unutmayın; araba gaza bastığınız için değil, anahtarı takıp kontağı çalıştırdığınız için ilerler. Kontağı çalıştırmamış olsaydınız asla ilerleyemezdiniz. #ServettenSözler
Evet arkadaşlar, artık neden kitap okumamız gerektiğini öğrendiğimize göre nasıl başlamamız gerektiğini de öğrenebiliriz; Çünkü artık kontağa anahtarı taktık, geriye sadece gaza basmak ve ilerlemek kaldı...

  1. İnternetten veya yakın çevrenizden kendinize uygun olabileceğini ve okuyabileceğinizi düşündüğünüz bir kitap seçin. (Eğer bugüne kadar çok az kitap okumuş biriyseniz gidip de 300-500 sayfalık bir kitap seçmenize gerek yok. Öncelikle 100 sayfalık kitapları sıkılmadan okuyun, daha sonra zaten kendiniz de hissedeceksiniz, daha kalın romanlar okuma isteğiniz olacak. Ama lütfen bebek adımları ile ilerleyelim. "Isınma yapmadan maraton koşamayız sonuçta.")
  2. Kütüphane ve kitap mağazaları (sanal olmayanlar) ile tanışın. Gidip kitaplara dokunun, onları hissedin ve en önemlisi de farklı kitap türlerini öğrenip farklı kitaplar ile tanışın.
  3. Etrafınıza ben artık kitap okuyorum ve bundan da utanmıyorum havası yayın. (Artislik anlamında bir hava değil bu.) Sadece etrafınızdaki insanların sizin kitap okumayı sevdiğinizi öğrensin ve size saygı duysunlar. (Belkide siz onların yapamadığını yapıyorsunuzdur. Bununla övünmelisiniz.)
Kitapları sevmeye yeni başlayanlar için önerebileceğim kitaplar;
- Fareler ve İnsanlar
- Küçük Prens
- Çalıkuşu
- Açlık Oyunları
- Yeraltından Notlar
- Yabancı
- İnsancıklar
- Açlık
- Fırtına
- Kumarbaz
- Drina'da Son Gün

NOT: Bu kitapları okumadan önce çok küçük de olsa okuma alışkanlığınız olsa iyi olur. Yoksa bu kitaplardan sıkılabilirsiniz.

Umarım artık neden kitap okumanız gerektiğini ve nasıl başlamanız gerektiğini anlamışsınızdır. Elimden geldiğince, dilim döndüğünce sizlere en anlamlı şekilde kitap okuyunca hayatınızda nelerin değişebileceğinden bahsettim.

Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan gönderirseniz sevinirim.
-Herkese bol kitaplı günler, iyi okumalar dilerim.-

Yorumlar

  1. Çok güzel ve yararlı bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim, yararlı olabilmişsem ne mutlu. :)

      Sil
  2. Bu yazı sayesinde kitap okumayı sevmeyenler umarım kitap okumaya başlar. Çünkü motive edici bir yazı olmuş. Aynen dediğiniz gibi kitap okuma alışkanlığı olanlar okuduğunu daha çabuk anlayabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Türköz, yorumunuz için teşekkür ederim. Umarım dediğiniz gibi olur ve kitap okumayı sevmeyen kişiler kitap okuma alışkanlığı kazanabilir.

      Sil
  3. Yeni başlayanlar için biraz ağır olmamış mı sanki bu kitaplar :) Bence asıl sıkıntı burada kitap oku diye çocukluktan klasiklere boğuyoruz , ben klasiklere bayılırım özellikle de Rus klasiklerini çok severim orası ayrı ama okuma alışkanlığı vermek istediğimiz her çocuğa bence kendisine özgü kendinden bir şeyler bulacağı kitaplarla başlanılmalı ,Yine de diğer dediklerine baştan sona katılıyorum keşke her öğretmen bu konuda daha fazla duyarlı olsa ama malesef ki öğretmenlerin kendileri bile fazla kitap okumuyor ülkemizde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marıposa, kitap okuma alışkanlığı hakkında bir çok makalem bulunuyor ve bir çok makalemde de "çocuklara kitap oku değil, gel beraber kitap okuyalım." dememiz gerektiğini de vurgulamışlığım var. Fakat benim bu makalem genellikle lise öğrencileri için ve okuma alışkanlığı olup da kitap okumayı fazla sevmeyenler için.

      Yorumun ve duyarlılığın için ayrıca teşekkür ederim Marıposa.

      Sil
  4. Bir yerden okumaya başlamak gerekli diye düşünüyorum.Kitap okumak insanı ciddi anlamda geliştiriyor,bahşetmiş olduğun gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Cumhuriyetim, aynen öyle bir yerden başlamak ve geliştirmek gerekiyor.

      Sil
  5. Klasikler ile başlamak bence büyük hata olur. Klasikler sıkıcı ve kalın kitaplardır fakat istisnaları da var tabii ki... Yeni başlayanlar öncelikle neyi okuyacağına karar vermeden önce tavsiye alabilirler. Kitap okuyan ve sağlam bir kitaplığı olan biri tavsiyede bulunabilir ya da dediğin gibi kitapçıya gidip kitabın kendisi ile muhatap olabilir. Zamanla kendi zevkini ne istediğini insan biliyor ve buluyor. Okumak insanın kendini ve evreni anlaması ve ince ruhlu biri olması için çok önemlidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Sönmez,
      Söyledikleriniz çok doğru, farklı bir yazımda söylediklerinizin aynısına değinmiştim. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  6. Bir yabanci roman hayatimi degistirdi o romana baglandim resmen baska roman okuma hevesim olmuyor kisacasi sizin nacizade dusuncelerinizi anlamak isterim ama siz roman okumayi kafanizda bitirdiniz derseniz dogru kani olabilir ama artik eskisi gibi roman okuma devrim bitti dusuncelerinizi merek ediyorum tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kitap okuma devriniz bitmemiş, sadece okumak istediğiniz doğru kitabı bulamıyorsunuz. Çünkü kafanızda gerçekten "ben artık kitap okumayacağım" diye bitirmiş olsaydınız bu yazıma şu an yorum yapmamış olurdunuz. Şahsen ben böyle düşünüyorum. Bu yüzden size tavsiyem boş vaktinizin bol olduğu bir gün "kitap fuarı, kitap mağazası, kütüphane" gibi bir yere gidin ve orada kendiniz için doğru kitabı bulmaya çalışın. İsterseniz de internetten doğru bir kitabı bulana kadar araştırma yapın ve daha sonra bir kitap mağazasına gidin. Bu size kalmış bir şey.

      Eğer kitap okuma alışkanlığınızı az da olsa kaybetmişseniz size ikinci tavsiyem kalın kitaplarla kendinizi yormamanız olur. Umarım tavsiyelerim sizin için yararlı olur.
      Eğer konu hakkında daha ayrıntılı konuşmak isterseniz bilgieksenim@gmail.com adresinden benimle iletişim kurabilirsiniz.

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.