Değişim Üzerine Düşünceler ve Değişim Üzerine Düşüncelerim

degisim
"Değişmeyen tek şey, değişimdir." - Heraklitos
Değişmek üzerine bir sürü felsefe yapabilir, bir çok laf edebilir, bir o kadar da tartışabiliriz... O zaman neyi bekliyoruz ki? Bir şeylerin değişmesini mi? Yoksa birinin bizi değiştirmesini mi?

Durun bi dakika, yoksa herkes bu sorulara takılıp kaldığı için değişime öncü olacak kimse kalmadı  mı?

Her neyse, bize ne onlardan canım. Biz kendimize bakalım.

Değişim diyorduk...

Bir şeylerin değişmesini beklemesek bile şu soruyu her daim soruyoruz kendimize;
"Yahu bunları yapacağım da ne değişecek? Yapsam ne oluuur, yapmasam ne olur?"

Geçenlerde, yaşıtım da olan Kadir Can Kırkoyun' un TedX konuşmasını izledim. Değindiği şeyler arasında bazıları çok dikkatimi çekti ve dedim ki işte değişime öncü olmak böyle bir şey. Kendini ve çevreni, etrafındaki herkesi değiştirmek tam olarak böyle bir şey.
"Sadece benim ya da sadece sizin adımınız yetmez. Hepimiz bir adım attığımızda değişim gerçekleşir." diyebilmektir değişimin öncüsü olmak. İşte Kadir Can' da böyle bir şey yapmış. Kendisi adım atmış, yetmemiş arkadaşlarına da o adımı attırmış, bir şeyleri değiştirmek istemiş ve değişim gerçekleşmiş.

Anlayacağınız, kazanın içine kurbağa bacağı atmamıza gerek yok büyülü bir hayat yaşamak için; adım atmamız ve düşüncelerimizi değiştirmemiz yetiyor yaşamak istediğimiz hayatı yaşayabilmemiz için.

Öncelikle atmak istediğimiz adımı düşünmeliyiz sanırım. Sonrasında bir karara varmalıyız. İlgili kararımızı gerçekleştirmek için araştırmalar yapmalı, bilgiler toplamalıyız. OKU'malıyız, sürekli. Sonucunda da gerçekleştirmeliyiz sadece kendi bildiğimiz, içimizde saklı kalmış o hayali...

Bir de farkında olmak zorundayız. Değişimi beklemek, birilerinin bir şeyleri değiştirmesini beklemek hep boşuna.

Hatırlayın, sizin de başınıza benzer bir olay geldi. Yolda yürüyorsunuz, yürüyorsunuz, yürüyorsunuz. Bir çöp konteynerinin yanına geldiniz. Berbat kokuyor. Öyle böyle değil hemde, berbat! Belediye ekipleri beş gündür oraları temizlememiş. Siz de söverek geçiyorsunuz. "Verdiğim vergiler haram olsun" diyorsunuz. "Olmaz olsun böyle belediye" diyorsunuz. Ve siz söyleminizle, o çöp de birikintileriyle kalıp sizi rahatsız etmeye devam ediyor.

Çok daha sonra ne oluyor onu da hatırlatayım mı?
Diyoruz ki, "bu ne ya her yer sinek kaynıyor, belediye iş yapmıyor ki..." Ondan sonra, "keşke gerekli yerlere BEN müracaat etseydim de bu talihsiz olay yaşanmasaydı..."

Ama iş işten geçmiş, zaman dolmuş oluyor o kelamlardan sonra değil mi? Kimse de umursamıyor artık.

Değişmeliyiz artık!

Bir de insan dışında, bizler dışında bazı şeyler var ki. Dilin değişimi gibi, farklı bir çok kavramın değişmesi, devletlerin devrimler yoluyla değişmesi gibi. Yine küçük bir adımın, büyük bir adıma dönüşüm süreci değil midir?

Mesela Montaigne, Denemeler kitabının Değişen Dil ve İnsan başlığı altında şunları kaydediyor;
"Dilimizin elli yıl sonra şimdiki halinde kalacağını kim umabilir? Her gün elimizden kayıp gidiyor, benim yaşadığım yıllar içinde yarı yarıya değişti. Şimdi olgunlaştı diyoruz; her çağ kendi dili için öyle der."
Gerçekten de öyle değil midir, baksanıza şu anda bile dilimiz değişmeye devam ediyor. Sonucunda da yine BİZ insanlar değişiyoruz. "Selfie" diye bir şey çıkıyor, "öz çekim" diyoruz.

Hayatımızda bir şeyler sürekli olarak değişiyor. Fakat, sanki bizler her seferinde o adacığı yeniden keşfediyormuşuz gibi geliyor bana.

Yine Montaigne, Devrim başlığı altında şöyle yazmıştır;
"Dünya'nın birden düzeleceği (değişeceği) yoktur; ama insan kendini sıkan şey karşısında o kadar sabırsızdır ki, her ne pahasına olursa olsun ondan kurtulmak ister..."
Konu ile ilgili yorumlarınızı aşağıdaki yorum kutusundan yapabilir, görüşlerinizi iletebilirsiniz. Yeni başlıklar altında buluşmak üzere.

Yorumlar

  1. Videoyu izledim, arkadaş çok güzel şeylere değinmiş. Stajım yaparken bu ekip içinden bir arkadaşla tanışmıştım, gerçekten canavar gibiler maşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı da gördüğüm Kadir Can Kırkoyun'un TedX videosunu izlemiştim.

      Sil
  2. İlk yorumunuzdan sonra reklam kodlarından dolayı farklı bir videodan bahsettiğinizi sanmıştım. Kusuruma bakmayın. Blogun temasını yeni değiştirdim de. :)

    Kadir Can videoda gerçekten güzel şeylere değinmiş, izlemeyenlere de tavsiye etmiş olalım. Ben de videoyla ilgili sadece değişim kısmına değinmiş oldum ama kesinlikle tamamı izlenmeli.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.