Sabah Erken Saatlerde Bisiklet Sürmek Ne Kadar Faydalı? Kaç Kalori Yakarız? Bisiklet Sürmek Zayıflatır mı? Nasıl Motive Oluruz?


Sabah sporu konusuna girmeden önce sporun genel faydalarına değinerek başlamak istiyorum. Eminim sizler de biliyorsunuzdur, spor yapmak (sadece kardiyo -koşu, yürüyüş, bisiklet- hareketlerinden bahsediyorum);
- iskelet ve kas sistemimizi korur,
- kalp ve damar hastalıklarını önler,
- öz güvenimizi artırır,
- felci önlemeye yardımcıdır,
- bağışıklık sistemimizi güçlendirir,
- stresi azaltır, daha mutlu hissederiz, vesaire...
bunlar gibi sporun bir çok faydasını daha sayabiliriz. Ama az önce de dediğim gibi bunları hepimiz biliyoruz -ben sadece hatırlatmak istedim- benim merak ettiğim asıl şey şu; gün içinde yaşadığımız onca hengame içerisinde sporu ne kadar umursuyoruz?

"Bazı şeyleri umursamak için çok genç olabilirsiniz ama yaş alındıkça bazı şeyleri yapmak için çok geç olabilir!" -Anonim
Gelelim asıl konumuza.
- Sabahın Erken Saatlerinde Bisiklet Sürmek
İnstagram hikayesi (4. gün)
İnstagram hikayesi (2. gün)
Saat: 05:53

Bisikletler
 için; kimimizin en sevdiği, kimimizin kullanabilmeyi çok istediği araçlardan bir tanesi diyebiliriz. Şehir içinde -bisiklet yolları olmaksızın- bisiklet kullanabilmemiz çok sıkıntılı olduğu için çoğunluğumuz bisikletlerini ulaşım aracı olarak kullanmaktan çok spor amaçlı kullanmaktadır. Bunun için ise bisiklet tutkunları ya toplu turlar düzenleyen gruplara üye oluyor, ya da tek başına çıkıp, kendi rotasını belirleyerek yola koyuluyor.


Ben bu yazımda daha çok erken saatlerde tek başına bisiklet sürerek spor yapanları anlatacağım. Çünkü bunlardan biri de -henüz yeni olsam da- benim. Bisiklet sürmenin bazı faydalarından bahsedip, bisiklet sürerken vücudumuzun hangi bölgelerini çalıştırdığımızı, bu şekilde ortalama kaç kalori yaktığımızı, teşvik konusunda neler yapabileceğimizi elimden geldiğince, araştırmalarıma ve gözlemlerime dayanarak anlatacağım.

Şimdi, ortalama yedi ile sekiz saat arası uyuyan bir kişiyi ele alalım. Bu kişi sabah saat 5:30 da kalkacak olsa en geç saat 10:30 da yatmış olmalıdır, -spor için uykunun çok önemli olduğunu da unutmayalım- 10:30 da yatacak olan bir kişi normal şartlarda iki saat, bilemediniz bir saat öncesinden yemeğini, meyvesini bırakmış olmalıdır. Yani buradan çıkardığımız önemli sonuçlardan biri şudur ki; bu kişi yaklaşık 10 saat boyunca hiçbir şey yemiyor, içmiyor. Haliyle bu kişi sabah uyandığı zaman kendini aç hissedebilir veya aç hissetmese bile vücut depoladığı karbonhidratı, sonrasında yağları yakarak ihtiyacını karşılayabilir. İşte bu nedenledir ki -dikkatsiz davranılır, spor aşırı abartılırsa- sabah sporu normale göre daha fazla kalori yakımına sebep olabilir.

Ayrıca, yeri gelmişken şu notu da düşmeliyim; bisiklet sürmek, koşmak ya da yürümek gibi değildir. Bilinenin aksine bisiklet sürerken daha fazla kalori harcarız.

"Bisiklet sürmek kilo vermenin yanında oksijen alımına destek olarak zihni ve bedeni dirençlendirir."

Kaç kalori harcarız?

Sabah saat 5:30 ile 6:30 arası bir saat spor yaptığımızı düşünürsek ve kalori açığı oluşturmak için en az 40 dakika geçmesi gerektiğini de hesaba katarsak bir saatlik bisiklet sürüşünün bize ortalama 500-600 kalori arası kayba neden olması demektir. Bu da demek oluyor ki düzenli bir şekilde her gün bir saat bisiklet sürerek aylık ortalama 2-3 kilo verebiliriz. Tabii bu zayıflamak isteyen insanlar için iyi bir şey iken, zaten zayıf olup bir de bu kadar kalori yakmak kimilerine fazla gelebilir. Bu yüzden her şeyi kararında yapmaya, gerekirse profesyonellere danışarak, üzerine okumalar da yaparak başlamak sizler için de en iyisi olur.

Vücudumuzun hangi bölgeleri çalışır?

Bisiklet sürerken çoğumuz sadece bacaklarımızın çalıştığını düşünürüz. Ben de öyle düşünüyordum ama şuna bakın;
Genel itibari ile oturarak ve az tempolu sürüşlerde karın kasları ilk etapta çalışmaya başlayan kaslardır. Ardından bacak, alt baldır, üst baldır, ve kalça kasları çalışmaya başlar. Ayakta tempolu sürüş deneyimlerinde ise kolun yanı sıra omuz ve sırt kasları da hareketlenir. Bunun yanı sıra göğüs kasları da bu temponun devamına göre hareket kazanır. Fakat en temel olan bacak, karın, kalça ve basen kaslarımız çalışır.

Erken saatte uyanmanın sırrı ne? Nasıl Motive Oluruz?

Hemen yarın başlayın.
Bu kadar net söylüyorum. Eğer niyetiniz varsa böyle bir şeye, hemen gerekli hazırlıklarınızı yapın ve yarın başlayın. Zaten o boş yolları, güneşin doğuşunu, -çevrenizde varsa- spor yapan diğer insanları gördükçe ister istemez motive oluyorsunuz. Yetmedi mi? O zaman siz de benim gibi instagramı veya benzeri bir sosyal medya platformunu motive olmak için kullanın. Çevrenizde herkes o saatte kalktığınızı öğrensin. Bu sayede sizin üzerinizde "ben erken kalkabiliyorum" hissi tam anlamıyla oluşsun. Hem bu sayede çevrenizdeki insanları da motive etmiş olduğunuzu da unutmayın. Belli mi olur, belki bir grup oluşturur, o şekilde devam edersiniz. Bu sayede de birbirinizden destek alarak başarırsınız. Ama tekrar başa dönecek olursak; ilk gün sizin elinizde. Yarın başlamak sizin elinizde.

Peki erken saatlerde nasıl uyanabiliriz?

Erken yatan, erken kalkar... 
Bunun için ben uyku konusunda bir araştırma yapmıştım. Size kısaca şöyle bahsedebilirim;
Ortalama kaç saat uyuyorsunuz, önce onu belirlemeniz gerekiyor. Sonrasında uyku evrelerimizin ortalama 90 dakikada bir tekrar ettiğini düşünerek uyku saatimizi ve uyanma saatimizi belirlememiz gerekiyor. Yanisi şu;
Diyelim ki 7 saatte uykusunu alabilen biriyiz. Yatağa girdikten ortalama 14 dakika sonra uykuya daldığımızı (bilimsel bir gerçektir) düşünerek 10:30 da uyuduğumuzu var sayarsak -uyku saatimiz üzerine her seferinde 90 dakika ekleyerek- buna göre uyanma saatimizi bulabiliriz.
10:30 da uyuyan bir kişinin de saat 6 da uyanması en mantıklı olanıdır. Ya da isterse 4:30 da da uyanabilir.

Elbette bununla birlikte alarmsız uyanabilmek de çok önemli bir husustur.

Bu başlıklar altında benim kısaca ve anlaşılır bir şekilde anlatabileceklerim bu kadardı. Elbette bu başlıklar dışında beslenme, sakatlıklar gibi daha değinmemiz gereken birkaç konu var. Ama ne var ki benim tüm bu başlıkları kısaca incelemem yanlış olur. Bunların her biri ayrı birer araştırma konusudur. Bu yüzden yararlandığım kaynaklardan önemli bulduklarımı aşağıya bırakacağım.

Umarım spor sürekli hayatınızın bir parçası olur.
Konu ile ilgili görüşlerinizi ve sorularınızı aşağıdaki yorum kutusundan gönderebilirsiniz.
Farklı başlıklar altında tekrar görüşmek üzere...

Yararlandığım bazı kaynaklar:
Uyku hakkında yazılı anlatım için: Tıklayın.
Uyku hakkında videolu anlatım için: Tıklayın1 , tıklayın2.
Yararlandığım bazı bağlantılar: bgl1 , bgl2

Yorumlar

  1. İnsanları sağlıklı yaşamaya yöneltme açısından çok başarılı bir yazı. Erken kalkma ve düzenli uyuma şeklimi yavaş yavaş hallediyorum. Bi kaç güne belki bisiklete de başlarım sabahları. En güzel yanı da sabah kimse olmadığından koca şehir sanki bizimmiş gibi gezebiliriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum. Umarım bisiklete de en kısa zamanda başlarsınız. Şehrin o kimsesiz yanını dolduranlardan biri de siz olursunuz.

      Sil
  2. Merhaba ben de sabah 5.30 bir saat bisiklet sürmeye çıkyrm

    YanıtlaSil
  3. Sabah 5.30'da çıkıp çıkmama konusunda kararsız kalmışken, yazınızı okuduktan sonra dışarıda buldum kendimi. Motive etti beni. Eksik olmayın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.