Gönüllü Türk Bilim İnsanları Öğrencilerin Başında - epiSTEM Türkiye

En iyi hediye sensin.


Dünyadaki Türk bilim insanlarının bir araya gelerek oluşturduğu bir topluluktan bahsetmek istiyorum sizlere. epiSTEM Türkiye; dünyanın çeşitli yerlerindeki prestijli üniversitlerde bulunan Türk bilim insanlarının oluşturmuş olduğu bir topluluk. Şu anki ana hedefleri de Türk gençliğine ulaşıp, onlarla bilimi konuşmak ve daha da önemlisi onlarla bir proje geliştirip, geliştirilen projeyi sunmalarına olanak sağlamak.

Gelin birlikte, onları daha yakından tanıyalım ve bizler ülkemizde bilimin daha da hızlı ilerlemesi için ne yapabiliriz diye düşünmeye başlayalım…

1)    epiSTEM Türkiye Gönüllü Bilim İnsanlarını Tanıyalım

Stanford Üniversitesi’nden tutun da Cambridge Üniversitesi’ne, Türkiye’deki üniversitelerimizden tutun da Ulusal Singapur Üniversitesi’ne kadar dünyanın birçok farklı noktasındaki Türk bilim insanları bu projeye kendi işlerinden arta kalan zamanlarında destek olabilmek için kolları sıvamış durumdalar. Buradaki harita üzerinden onların yerlerini görebilirsiniz.

2)    “Bir Deney Yapalım Mı?” Projesi

“Bir Deney Yapalım Mı?” projesinin amacı, hangi lisede olduğunuzun önemi olmaksızın lise 1, 2 ve 3. sınıfta bulunan öğrencilerin en az iki kişilik bir grup kurarak, başvuru formunu eksiksiz doldurup (kontenjan dahilinde) seçilmeleri durumunda tabiri caizse bir bilim insanının çırağı oluveriyorlar.

En az 10 hafta süren bu proje ile seçilen lise öğrencilerinin grubuna atanan danışman ile haftada en az 1 saat görüşüp, geri kalan zamanlarda ise tamamen öğrenciler tarafından “kendi deneyleri” geliştiriliyor. Öğrencilerin bu deneylerden elde ettikleri sonuçlar önce bir rapor halinde sonrasında da poster ya da slide show formatı ile sunuluyor. Ve öğrenciler isterlerse projeleri ile Tübitak dahil, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılma imkanına da sahip oluyor.

Deneylerini/projelerini baştan sona kadar yürütmeyi başaran bütün öğrencilere de küçük hediyeler de verilmiyor değil. Mesela bence bunlardan en güzel olanı, geçen sene Nobel ödüllü Aziz Nesin tarafından öğrencilere gönderilen tebrik e-postası olmuş.

Bu sene ikincisi düzenlenecek olan bu projeye lise öğrencileri nasıl başvuru yapabilir?
Öğrencilerin tek yapmaları gereken, 15 Haziran’a kadar açık kalacak olan başvuru formuna gidip gerekli bilgileri doldurmaları ve kontenjan dahilinde seçilmeyi beklemeleri… Küçük bir not, devlet liseleri bir tık öncelikli sırada değerlendiriliyor.

Bu projeye neden lise 4’ler dahil değil?
Çünkü geçen sene birincisi düzenlenen bu projeye katılan lise 4. Sınıf öğrencileri üniversite sınavına hazırlandıklarından dolayı 10 haftayı tamamlayamadan bırakmak zorunda kalmışlar.

3)    epiSTEM Türkiye’nin Tek Projesi Bu mu?

Hayır, tek projeleri bu değil. Bildiğimiz kadarıyla ileriki zamanlarda daha çok kız çocukları olmak üzere, ellerinden geldiğince öğrencilere kodlamayı da öğretmek istiyorlar. Bunun dışında bilim içerikli yayınlar yaparak her yaştan insana da hitap etmeye çalışıyorlar. Bunlar dışındaki hedeflerini öğrenmek ve destek olabilmek için, ayrıca “ben ne yapabilirim” diye sorabilmemiz için aşağıdaki adreslerden onları takip edebiliriz.

epiSTEM Türkiye Sosyal Medya Adresleri

Geleceğimize katkısı olsun… Yarınların bilim insanlarına şimdiden selam olsun!

Bu yazıyı yazarken, yararlandığım kaynak videoyu da izlemenizi tavsiye ederim;



Yorumlar

  1. Faydalı içeriğiniz için çok teşekkürler, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.