Bloggerler Yazılarını Nasıl Yazmalı? Özgün Yazı Nasıl Yazılır? Kısaca Öneriler

özgün yazı nasıl yazılır

Artık elimizi nereye atsak bir bloggere çarpıyor. Bunlardan bazıları kendini iyi bir yerlere getirmiş oluyor bazıları da ben yapamıyorum deyip bırakmış bloggerler oluyor. Peki ama bu bloggerlerin bazıları iyi bir yerlere gelirken neden bazıları takılıp kalıyor? Aslında sorunun cevabı çok basit "özgün yazılar."

Bana göre bir blogger özgün yazılar yazabiliyorsa "işte o blogger gerçek bir bloggerdir." Ama şöyle bir şey de var ki her şey özgün yazıları yazmakla bitmiyor! Çünkü istediğin kadar özgün yazılar yazabiliyor olsan da senin tanınman gerek. Bu konuya da ayrıntılı bir şekilde başka bir yazımda değineceğim.

Şimdi dönelim konumuza; "Özgün yazılar nasıl yazılır?"

Bir kere "sadece yazı yazabilmeniz için bile" belli bir kitleye hitap ediyor olmanız gerekir -ki özgün yazılar yazabilesiniz. Öncelikle belli bir kitleye hitap etmek ne demek onu bir öğrenelim;

Belli bir kitleye hitap edebilmek için bir veya bir kaç alanda uzmanlaşmış veya bir alana odaklanmış olmanız gerekiyor. Örneğin kendi blogumdan örnek vereyim; Ben kendi bildiğim, öğrendiğim ve tecrübe edindiğim şeyleri paylaştığım için bilgi alanına odaklanmış durumdayım ve blogumun devamlılığını sağlayabilmek için de sürekli kitaplar okuyorum, yeni bir şeyler öğrenmeye ve sizlere sunmaya çalışıyorum.

Sizlerde şimdi öncelikle kendi kitlenizi belirleyin ve onlara yönelik özgün yazılar yazmaya başlayın.

Yeni bloggerler çok fazla yazı yazamayabilirler ya da uzun yazılar yazmak isteyip yazamayabilirler bu çok normaldir. Hepimiz ilk başladığımız zamanlarda böyleydik. Ama insan daha sonradan eskiden tecrübe edine edine yoluna devam ederken belli bir yerden sonra kendini durduramaz hale geliyor. Hatta bazen yazısını nerede keseceğini bile bilemiyor. Bu yüzden yeni bloggerlere tavsiyem "hemen bıkmayın." Belki bir ay belki beş ay beklersiniz ama emin olun o bekleyiş bir gün son bulacak ve süper yazılar yazmaya başlayacaksınız.

Maddeler halinde özgün yazıların nasıl yazılacağını kısaca açıklayayım şimdi;

  1. Hiç kimsenin lafına, sözüne bakmayın. Tamamen özgün olun. İstediğiniz gibi yazılarınızı yazın.
    Örneğin; Kreatif Başkan'ın şu yazısında "adsızgillerden" bir mesaj aldığını yazmıştı. Alıntı aşağıdadır:
    (bu arada bilerek konuşma diliyle yazıyom, bikaç tane yorum aldım adsızgillerden bana Türkçeyi katlettiğime dair uyarıda bulunmuşlar, ee ben konuşma diliyle yazıyom neyse takmadım yayınlamadım da, buraya not edeyim) 
  2. İsterseniz konuşma ağzı ile isterseniz düzenli bir yazı ile yazılarınızı yazın, hiç fark etmez. Zaten bu konu da aklıma başkanın o yazılarından sonra geldi.
  3. Özgün yazı yazayım derken resimleri de unutmayın, resimler de çok önemlidir bir yazıda.
  4. Ayrıca bazen alıntılar da yapabilirsiniz, benim yukarıda yaptığım gibi.
Sanırım başka da bir şey kalmadı, özgün yazılar kaba taslak bu şekilde yazılıyor, benim önerilerim bu kadar gerisi de artık size kalmış.

Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıdaki yorum kutusundan belirtebilirsiniz. -İyi bloglamalar. :)

Yorumlar

  1. Servet super olmuş postun. Cok onemli noktalara deginmissin. Benim evet o uzuldugu hususa da değindigin icin cok tesekkur ederim. Samimi olan tum yazilar okunuyor zaten ozgun ol yeter. Teşekkürler kocaman♥

    YanıtlaSil
  2. seçtiğin yazı konuları çok güncel ve faydalı yaaa :)

    YanıtlaSil
  3. Senin yazılarını çok beğeniyorum servet çok güzel fikirler üretiyorsun çok faydalı bir paylaşım olmuş eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sizin yazılarınız kadar olmasa da biz de bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. :)

      Sil
  4. Merhaba, Deeptone den geldim, aban da beklerim
    http://meleginhediyeleri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  5. Merhaba... Ben de bir blogda benim yazımın AYNISINA rastlamıştım. Başlık dahi aynıydı. Ben bunu blogumda yazınca ortalık çok fena kızıştı tabii, o kişi de pişman olmuştur. Oysa ben uyarmıştım ama kaldırmamıştı hatta üste çıkmıştı. Ana sayfamda ya da bir önceki sayfada vardır o yazım.

    Neyse, ben de beklerim Kafa'ya, seveceksiniz, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldiniz. :)

      Şunu da belirteyim: "Sizin yazdığınız bir yazı başka bir blogda aynı şekilde paylaşılırsa bu sizin yükselmenize neden olur, yani bunda bir sorun olmaz. :) Alexa ve Google' de değeriniz yükselir."

      Sil
  6. Çok faydalı bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Bende burdan öğrendiklerimi hemen uygulayayim dedim ilginizi çekebilir beni takip edebilirsiniz :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.