Okuyacağım Kitapları Seçmekte Zorlanıyorum - Öneriler

kitap seçmek

     Herkes kitap okumaya ilk başladığı zamanlarda istediği kitapları seçmekte veya okuyacağı kitap türlerini seçmekte zorlanabilir. Bunun nedeni de kitapları yeni yeni sevmeye başlamasıdır veya önceden okuduğu kitap türlerinden sıkılmasıdır. Eğer siz de okuyacağınız kitap türlerini seçmekte zorlanıyorsanız sizlere bir kaç önerim olacak.

     Vereceğim bu öneriler iki bölümden oluşacaktır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

          1- Alacağımız kitapları neye göre ve nasıl almamız/seçmemiz gerektiği.
          2- Alacağımız kitapları okuyup/okuyamayacağımız.

     Şimdi sırasıyla giderek, bu üç bölümü sizlere en iyi şekilde açıklamaya çalışacağım.


  1. Alacağımız Kitapları Neye Göre ve Nasıl Almamız/Seçmemiz Gerekir
         Bu bölümü iki ayrı alt başlık halinde inceleyeceğiz. Öncelikle yeni kitap okumaya başlayanların yapması gerekenleri açıklayacağım, daha sonra da kitap okuyup da okuduğu kitaplardan hoşlanmayanların, sıkılanların ve yeni türler okumak isteyenlerin yapması gerekenleri açıklayacağım.

    a. Yeni yeni kitap okumaya başlayan bir kişiyseniz;
         
    Eğer ki önceden kitap okumayı sevmiyor ama şu zamanlarda içinizde kitap okuma sevgisi uyanıyorsa (aynı duyguyu bende yaşamıştım) eminim ki hangi kitabı okuyacağınıza hiçbir şekilde karar veremezsiniz. Onu mu okusam bunu mu okusam diye düşünür durursunuz. Bunun çözümünü ise size şöyle açıklayayım:"Deneme-yanılma yöntemini kullanabilirsiniz." Yani öncelikle işiniz, yaşantınız veya sevebileceğinizi düşündüğünüz kitapları alıp okumaya başlayarak gerçekten o tür kitapları seviyor musunuz, sevmiyor musunuz diye öğrenebilirsiniz.

         Deneme-yanılma yöntemi sadece ilk kitap okumaya başladığınız zaman değil, her zaman işinize yarayacaktır. Çünkü şimdi aşağıdaki alt başlığımda da açıklayacağım gibi "belli bir süre sonra o kitaplardan sıkılıp yeni kitap türleri denemek isteyebilirsiniz."

    b. Kitap okumayı seviyor ama yeni kitap türleri okumak isteyen bir kişiyseniz;
         
    Sizlere de ilk önerim aynı şekilde olacak, öncelikle deneme-yanılma yöntemini kullanın. Ama bunu yapamam derseniz, tıpkı bu blog gibi kitap önerileri, yorumları yazan blogları takip edin, yazılarını okuyun ve kitaplar hakkında onlara yorum yaparak sorular sorun. Bu sayede kitap hakkında öğrenmek istediğiniz şeyi tam olarak öğrenir ve sevip sevemeyeceğinizi anlayabilirsiniz.
  2. Aldığımız Kitapları Okuyup/Okuyamayacağımız
         
    Diyelim ki şimdi kitabı aldınız ve okumaya başladınız. Başını okudunuz, ortalarına kadar yetiştiniz ama artık sıkılmaya başladınız. Bu durumda kitabı ya bırakır ya da devam edersiniz.

         Bu durumda benim sizlere önerim (benim yaptığımı yapmayın, şimdi söyleyeceklerimi yapın): Devam edin! Şunu düşünün, kitabı ilk gördüğünüzde içinizde bu kitabı al diyen bir his olmasaydı o kitabı alır mıydınız? Bu yüzden devam edin ve kitabı bitirin. Kitabı sevip, sevmeyeceğinizi işte asıl o zaman anlarsınız.

     Eğer ki bu yazı ile ilgili görüşlerinizi veya sorularınızı bildirmek isterseniz aşağıdaki yorum kutusunu kullanabilirsiniz.

Yorumlar

  1. paylaşımınız başarılı , takpçinizim, farklı bir noktaya değinmişsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, farklı şeyleri severim :)

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.