LYS - YGS - TEOG Gibi Sınavlarda Neden Stres - Heyecan Yapıyoruz? Sakin Kalmanın Yolları Neler? - Öneriler


Şu ana kadar hangi büyük sınavlara girdin de sen böyle bir yazı yazıyorsun diye sorsanız, "sadece SBS'ye girdim." Şu zamanlar ise artık üniversite sınavlarına çalışma zamanlarım.

Peki ben sınavlarda stres yapar mıyım? Hayır.
Heyecanlanır mıyım? Evet. (Herkes gibi)

Aslında konumuz ben değilim ama yinede kendimden biraz bahsetmek istedim. Yazımın daha açıklayıcı olması açısından.

Bence girdiğimiz tüm sınavlarda yaptığımız tek şey heyecana bağlı olarak düşünmek. Çünkü kendimden de biliyorum, hangi sınava girecek olursam olayım her zaman sınavdan 5 - 10 dakika önce heyecanlanırım ve buna bağlı olarak düşünmeye başlarım; "Acaba sınav nasıl geçecek?, Sınavda ne kadar şey yapabilecğim?" gibi. Bunu da şu şekilde aşabiliriz; Düşündüğümüzü algıladığımız zaman susup farklı şeyler düşünmeye çalışmaktır. Bu bir arkadaşımızın yanına gidip bir şey sormak da olabilir, bu da sizi farklı bir şey düşünmenize iter.

İkinci bir durumda vardır ki heyecana bağlı olarak bayılmak. Hiç yaşamadım ve inşallah hiç yaşamam ama bir çok kişi gördüm. Sınava giriyor ve beş dakika sonra bayılıp sınavdan çıkarılıyor. Aslında bana sorarsanız bununda en büyük ve belkide tek nedeni aşırı düşünmek. Sanki hayatın sonu gelmiş ve o sınavdan iyi bir puan alamazsan ölecekmişsin gibi.

Bayılmayı tetikleyen ikinci bir sebep de bence "ailedir." Aile de bizim üzerimizde büyük etkiler yaratabilir. Örneğin; "Sınavdan iyi bir not alamazsan kafanı kırarım senin!!" gibi bir cümle sınava girecek bir öğrenciye şaka olarak söylense bile beyin artık o cümleyi bir kere algılamıştır. Bu nedenle heyecan iki katına çıkmıştır ve sonucunda da aşırı düşünme ve bayılma gerçekleşmiştir.

Heyecandan nasıl kurtuluruz? - Farklı şeyler düşünerek veya her şeyi tek tek düşünerek. Çünkü beynimiz 50 şey birden düşünebilecek kapasiteye sahip değildir. 50 şeyi aynı anda düşünsek bile cevaplarını bulamayız. Sadece düşünür dururuz ve heyecanımızı kat be kat arttırırız.

Dikkat ederseniz hiç strese değinmedim çünkü stres = heyecan gibi geliyor bana.

NOT: Bunlar sadece benim düşüncelerim, çevremde gördüklerim ve yaşadıklarımdır. Sadece gördüklerime ve yaşadıklarıma bağlı olarak, tecrübe edindiğim bilgiler doğrultusunda böyle bir yazı yazdım. Yararını görmeniz dileğiyle..

Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan bildirebilirsiniz.

Yorumlar