Sabah Yürüyüşlerinin Faydaları - Neden Sabah Yürüyüşlerini Tercih Etmeliyiz?

yürüyüş yapmak

Televizyon, gazete veya dergilerde sizlerde duymuşsunuzdur; "her insan günde en az 30 dakika yürüyüş yapmalıdır" diye. Ben de son zamanlarda yürüyüşü sevmeye başlayan bir kişi olarak artık her Cumartesi ve Pazar günleri yürüyüş yapmaya başladım. Malum diğer günler okula(her gün saat 6'da) gittiğimiz için geriye sadece Cumartesi ve Pazar günleri kalıyor. Haftanın bu iki gününde de sabah saat 5'de evden çıkıyoruz ve en az 1 - 1,5 saat yürüyoruz(ben ve babam).

Sabah yürüyüşlerinin faydalarına geçmeden önce, kendimi sizler ile beraber değerlendirmek (ben yürüyüş yapmaya başlamadan önce nasıldım, şimdi nasılım) istiyorum. Haftanın sadece iki günü yürüyüş yapıyor olmama rağmen artık şunu başarabilmiş olduğumu sanıyorum, "erken kalkmak", çünkü henüz bir kaç ay öncesine kadar hep sabahları erken kalkmak istiyordum, özellikle hafta sonları ama bunu bir türlü başaramıyordum. Belki de o zamanlar yapacak hiçbir şeyim olmadığıından kalkamıyordum. İkinci bir şey ise küçük bir bel ağrım vardı, yürüyüşe çıkmaya başladıktan iki gün sonra ağrılarımın azaldığını ve yavaş yavaş geçtiğini fark ettim. Son olarak da üçüncü ve aslında benim için en önemlisi, "her geçen gün biraz daha enerjik olabilmem."

Ayrıca sabah yürüyüşlerinin size mutluluk veren farklı bir yanı da var. Şöyle ki; örneğin ben hafta içi her sabah saat 6'da kalkıp okula gittiğim için illaki kafam hafta sonları onlar ile dolu oluyor. Ama yürüyüşümüzü yaparken fark ettim ki her bir adımda, her bir kuş sesi duyduğumda kafamdaki bir kötü düşünce siliniyor ve içim huzur ve mutluluk ile doluyor. Başka da ne isteyeyim ki demeden edemiyor insan.

Sabah yürüyüşlerinin kanıtlanmış faydalarına da bakacak olursak, bence en önemli olanlar şu şekilde sıralanabilir;

1- İnsan beslenme şeklini hiç değiştirmeden, haftada 4 kere ve her gün en az 45 dakika yürüyerek yılda 8 kilo verebilir.

2- Haftada 2-3 gün en az 20 dakika yürüyüş yaparak (yürüme hızınız fark etmiyor) kalp-damar sisteminizin kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz.

3- Yürüyüş yapmak kalbinizi güçlendirir.

4- Kötü kolestrolü azaltır.

5- Beyin sağlığına yardımcı olur.

6- Size enerji sağlar ve gece rahat uyumanıza yardımcı olur.

7- Morali ve kendine güveni yükseltir.

8- Yürüyüş yaparak büyük hastalıkları engellemiş olursunuz.

9- Sırt ağrılarınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden bir tanesi de yürüyüş yapmaktır. Çünkü yürüyüş yaparak kan dolaşımınızı hızlandırır, kas gelişiminizi arttırır ve vücudunuzun endorfin salgılanmasını hızlandırırsınız.

10- Haftada 4 gün (günde 30 dakika olmak üzere) yapılan yürüyüşler kemik erimesinin de önüne geçtiği araştırmalar ile ıspatlanmış.

11- Düzenli yürüyüş yapmanız ile kalp krizi riskinizi de yarı yarıya düşürmüş olursunuz.

Neden sabah yürüyüşlerinizi tercih etmeliyiz?
Çünkü araştırmacılar diyor ki; "Taze oksijeni ancak sabah erken saatlerde bulabilirsiniz. Bunun için de sabah yürüyüşlerini seçmelisiniz ve karbondioksitin ve insanların az olduğu yerlerde yürümelisiniz."

Son olarak da: Yürüyüş yapmak için şişman, zayıf vb. gibi ayrımlar da yapmamak gerekir. Çünkü bir insan zayıf diye yürüyüş yapamaz diye bir kural yoktur.

Ama şunu da unutmamak gerekir: Eğer ki bildiğiniz, yürüyüş yapmanıza engel olacak bir hastalığınız var ise bunu doktorunuza sormanızda fayda vardır.

Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan gönderebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Keşke o kadar kolay olsa sabah uyanabilmek. üniversiteye bile zor uyanıp gidiyorum ben :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de başlarda zor uyanıyordum ama daha sonra insan alışıyor. :)

      Sil
  2. Lise yıllarımda sabah erken kalkıp koşuya giderdim anılarım canlandı:)Şimdi pek fırsatım olmuyor maalesef bu tür etkinliklere.Haklısın sabah oksijen çok oluyor hava temiz oluyor.İnşallah tekrardan başlarım spora:)Spor yaparken insan gerçekten kendini çok iyi hissediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah tekrar spora başlarsınız, gerçekten de spor yapmak insana çok iyi geliyor.

      Sil
  3. Küçük oğlum doğmadan önce çok fazla çıkardım sabah yürüyüşlerine.Malesef şimdilerde çıkamaz oldum.Sabah yürüyüşü ile insan daha enerji dolu oluyor...
    Faydalı bir yazı olmuş.Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bence en azından haftada bir - iki gün de olsa sabah yürüyüşlerine çıkmalısınız. Hem zaten eskiden de yaptığınız bir şeymiş, sizin için zor bir şey olacağını sanmıyorum.

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.