Bilgisayara Format Attıktan Sonra Yüklenmesi Gereken Programlar Nelerdir? En Çok Kullanılan Programlar Ve En Çok Tercih Edilen Programlar Neler?

Format attıktan sonra yüklenmesi gereken programlar nelerdir?
Format attıktan sonra yüklenmesi gereken programlar nelerdir?

Bir çok bilişim işletmesi, bilişim öğrencisi ve bilişim öğretmeni flaş belleğinde (usb) bu tür (format attıktan sonra, bilgisayara yüklenmesi gereken) önemli programları barındırmak ister ve barındırması da gerekir. Peki bu programlar nelerdir? Bu programlar ne zaman ve ne için kullanılır? Bunları da öğrenmemizde yarar var.

Öncelikle format attıktan sonra yüklemeniz gereken kesin programların listesini vermek istiyorum sizlere (ilk 7 program). Sonrası ise isterseniz indirebileceğiniz programlar olacak. (Linkler üzerine tıklayarak indirebilirsiniz.)

1- Anti-Virus Programı (Ben size üç tane setup anti-vırus program veriyorum, siz istediğinizi kurabilirsiniz. Verdiğim bu üç program daha çok tercih edilen anti-vırüs programlardır.)
-Avast
-Eset
-Avira

Anti-Vırus programları ne işe yarar ve ne zaman kullanılır?

Bu programların hepsi aynı işlevi görür, yani bilgisayarınıza bulaşan vırüsleri temizler veya bilgisayarınıza vırüs bulaşmadan önce size haber verir. Sadece unutulmaması gereken en önemli şey kullanılan hangi anti-vırus programı olursa olsun, en güncel hali kullanılmalıdır.

2- CCleaner (İndirmek için üzerine tıklayın.)

CCleaner programı ne işe yarar ve ne zaman kullanılır?
Bu program, bilgisayarınızı temizleyip, optimize etmesi için üretilmiş olan bir programdır ve kullanılması da çok tercih edilen bir programdır, ayrıca kullanımı oldukça basittir.


3- Office Programları (Ben size yeni sürümlerden olan 2010 office programlarını veriyorum, siz isterseniz 2013'ü başka bir yerden bulup da yükleyebilirsiniz. Ya da format attığınız bilgisayar 2010'u kabul etmezse 2007'yi de yükleyebilirsiniz.)

Office programları ne işe yarar ve ne zaman kullanılır?
Bu programlar (word, excel, powerpoınt vb.) programlardır. Her bilgisayarda olması gereken kullanışlı programlardır. Yazıcıdan bir belge çıkartacağınız zaman örneğin word işinize yarayabilir veya sunum programı olan power-poınt sunum dosyası hazırlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca excel programı da tablo oluşturmanızda çok işinize yarayabilir.

4- Adobe Flash Player ve/veya Adobe CS6 (Adobe CS6'yı yükler misiniz bilmem ama Adobe Flash player, günümüz internet teknolojisinin hareketli görüntüleri oynatmak için web tabanlı uygulamarın ihtiyaç duyduğu medya oynatıcıdır. Yani video izlemek istiyorsanız, yüklemeniz gerekir. Bunları indirmek için ise Adobe sayfasını ziyaret edebilirsiniz.)

5- Java (Ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsiniz. İndirip indirmemek de size kalmış. Ama çok tercih edilen bir program olduğunu söylemeliyim.)

6- Nero (CD yakmanızı sağlayan bir programdır. Biliyorsunuz ki CD ve DVD'lerin içine dosya atacağımız zaman yakmamız gerekiyor. Bu yakma işini de Nero programı halledebiliyor. İndirmek için ise burayı ziyaret edebilirsiniz.)

7- Wrar ve/veya Winrar (Dosya sıkıştırma programı olan WinRar en çok da flaş belleğinize (usb) büyük programlar yükleyeceğiniz zaman işinize yarayabilecek bir programdır ve kitaplık diye de anılır. Kullanımı oldukça kolay ve popülerdir. Ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsiniz.)


8- Driver Pack Online (İnternete bağlı olduğunuz sürece eksik driverlerinizi indirmenize yardımcı olan, kullanışlı, fazla yer kaplamayan bir programdır. Tabii internete bağlı olmadığımda ne yapacağım derseniz; size Driver Pack'ın Online olmayan  sürümlerini öneririm. Ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsiniz.)

9- Tarayıcılar (Tarayıcılar biliyorsunuz ki günümüzde olmazsa olmazlar arasında yer alan, internette arama motorları sayesinde bir şeyleri bulmamızı sağlayan (şimdiki nesli hayatta tutan) programlar diyebiliriz.)
-Chorome (En çok tercih edilen tarayıcı olmak üzere)
-Mozilla Firefox (bir çok kişiye göre daha güvenilir olan bir tarayıcıdır.)

10- Capture-A-ScreenShot (Ekran görüntüsü almanızı sağlayan bir programdır. Kullanımı oldukça basit ve fazla yer kaplamayan bir programdır.)


11- Paint.NET (Normal Paint'e göre daha çok profesyonellerin tercih ettiği güzel bir çizim, fotoğraf düzenleme programı diyebiliriz. İndirmek ve bilgi almak için burayı ziyaret edebilirsiniz.)

12- PhotoScape (Bu program benim de tercih ettiğim, amatör logo oluşturmada ve amatörce fotoğraf düzenlemede oldukça kullanışlı bir programdır diyebilirim. Çünkü Photoshop CS6 yanında PhotoScape hiçbir şey diyebilirim.)

13- Picassa (Picassa programı kolayca albüm yapmanızı ve istediğiniz fotoğrafı daha hızlı bulmanızı sağlayan güzel bir programdır. Google'a ait bir üründür. Bilgi almak ve indirmek için buraya bakabilirsiniz.)

14- TeamViewer (Karşı bilgisayara, kendi bilgisayarınızdan bağlanmanızı sağlayan bir programdır."Tabii bunun için karşı tarafın teamviewer yüklemiş olması gerekiyor ve aynı sürümü kullanıyor olmanız gerekiyor, dahası da karşı tarafın şifresini bilmeniz gerekiyor." Ayrıntı için buraya bakabilirsiniz.) Yani teamviewer yükleyip de hacker olmaya çalışmayın demek istiyorum. :)

15- Skype (Günümüzde eski MSN'in yerini almış bir programdır diyebiliriz. Tabii MSN'i biliyor musunuz, kullanmışmısınızdır bilmiyorum ama o da güzel programdı işte. Ama Skype daha gelişmiş ve kullanımı da güzel bir programdır. Ayrıntılar burada.)

16- Gom Player (Bir çok kişinin ısrarla istediği bir program olmakla birlikte, video oynatıcı özelliğine sahip bir programdır. İndirmek ve bilgi almak için buraya gelin.)

17- Aımp (Kısaca eski Winamp'ın yerini almış ve Mp3 çalar diyebiliriz. Bilgiler burada.)

Kısacası, bir bilgisayara format attıktan sonra yüklenmesi gereken bir çok program arasından bazıları işte yukarıda gördüğünüz 17 tane programdır. Artık gerisi size kalmış, sadece programları indirip kurmanız gerekiyor.

Konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan gönderebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Gom player yerine vlc'yi tercih edebilirsiniz. Ayrina antivürus olarakta avg veya eset favorimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Alınak, yorumun için teşekkür ederim. Ben de anti-virüs programı olarak, şimdilik Avast'ı tercih ediyorum. vlc'yi de hiç duymamıştım. Bir çok kişi de Gom Player'i tercih ettiği için ben de onu vermek istedim.

      Sil
  2. Bir suredir bloguna yorum atamıyordum.Blogun temasınsan olsa gerek.Bu programların hemen hepsi benim de tercihim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Cumhuriyetim, yorumun için teşekkür ederim. :)

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.