Can Dostum Kitabı Nasıl Bir Kitap? (Kitap Analizi ve Yorumu) - Yabancı Kitap Önerileri

can dostum kitabı
Kitabın Türkçe Adı: Can Dostum
Kitabın Gerçek Adı: A Dog's Purpose
Kitabın Yazarı: W. Bruce Cameron
Kitabı Türkçe'ye Çeviren: Seda Çıngay
Yayın evi: Yabancı
Kitabın Sayfa Sayısı: 370



     Okuduğum en ama en güzel kitaplardan biri olduğunu söylemeliyim. Bu kitabı yazan kişi ile kesinlikle tanışmak isterdim, çünkü kitabı öğle bir şekilde yazmış ki, yazarın önceki yaşamında veya şu anda köpek olup olmadığını doğrulamak isterdim. : ) Bunu neden söylediğimi kitabı okumuş olanlar ve kitabı okuyacak olan kişiler çok net bir şekilde anlayacaktır. Aslında yazımın devamını okursanız sizlerde anlarsınız neden bu cümleleri kurduğumu.

     Her neyse asıl olan konumuza gelelim, ben size kitaptan biraz bahsedeyim. Kitabın öncelikle biraz sürükleyiciliğinden bahsetmek istiyorum. Kitap öyle bir şekilde yazılmış ki, bölümler öyle bir yerde kesilmiş ki kitabı elden bırakmak mümkün olmuyor. Şahsen ben kitabı her elime aldığımda kitabı bir türlü elimden bırakamıyordum. Her defasında tamam bu bölümü okuyup bırakacağım derken kendimi diğer bir bölümü okurken buluyordum.

     Kitap küçük bir köpekçiğin dünyaya gelmesi ile başlıyor. Küçük köpekçik önce ailesinden biraz bahsediyor. Aslında kitabı okumaya başladığım zaman hayal kırıklığına uğramıştım. Çünkü kitabın köpeği olan bir insan tarafından yazıldığını ve köpekler hakkında bilmediğim şeyleri bana öğreteceğini sanarak almıştım. Ama olsun. Kitabı aldığıma yine de değmişti. Kitaptan yine de çok şey öğrendim. O küçük köpekçik sayesinde...

     Küçük köpekçik biraz annesinden bahsettikten sonra kardeşlerine geçiyor; şirin, obur ve hızlı. Onların ne kadar aptal olduklarından bahsediyor. : ) Daha sonra çok geçmeden kardeşlerin arasında en küçüğü olan obur ölüyor ve diğer tüm köpekler dişi olan tek kardeş "şirin" hariç bir gurup insan tarafından yaşadıkları yerden alınıyor ve başka köpeklerinde içerisinde bulunduğu bir avluya götürülüyorlar... Kitabın belli bir bölümü de bu şekilde geçiyor, aslında bunların hepsinden teker teker bahsetmek isterdim. Ama bu sefer de kitabı okumanızın ne anlamı kalır ki?

     Baktığımız zaman her şey yolunda gidiyordu gibi. Ama aslında her şey küçük köpekçiğin Ethan isimli çocuğu tanıması ile başlıyor. Çünkü köpekçik Ethan'ı tanıdıktan sonra öğle bir şekilde değişiyor ki, işte o zaman köpekçik ile birlikte sizler de bir şeyler öğrenmeye başlıyorsunuz.

     Ayrıca kitabın en can alıcı noktası da şuydu bence: "Köpekçik bir ölüp bir doğuyordu, tam üç kere bu oldu. Görevini her bitirdiğinde ölüp bir başka yerde doğuyor ve yeni görevine başlıyordu."

     Benim de bir can dostum olmasını istememden midir bilmiyorum ama bu kitabı gerçekten çok ama çok sevdim. 10 üzerinden puan verecek olsam 10 verirdim diyeceğim ama maalesef 9 verirdim. Çünkü kitabın çevirisinden mi kaynaklanıyor bilmiyorum ama bazı cümleler karmaşık yazılmış gibiydi. Ama olsun her şeye rağmen kitabı bıkmadan okudum. Önemli olan da bu değil midir zaten?

     Son olarak da bu kitabı alabilmek için neler neler yaptım, bir de ona bakmak ister misiniz?

     Bu konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan belirtebilirsiniz.

Yorumlar

  1. ilginçmiş ben de farklı sanmıştım kitabın konusunu. güzel anlatmışsın eline sağlık. not edelim listelerimize o halde bu kitabı ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Listenize de hiç düşünmeden kayıt edebilirsiniz, gerçekten güzel bir kitap. :)

      Sil
  2. Okuduğum bir kitap gerçekten çok güzeldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öğle, gerçekten çok güzel bir kitap.

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.