Okuma İsteğini Arttıran En Önemli Yöntemler

okumayı sevme yöntemleri

Biliyorsunuz ki herkesin belli bir bıkma(sıkılma) noktası vardır. Bu herhangi bir şeyde(tv izlemek, oyun oynamak gibi) olabilir ama bunu en çok kitap okumakta görebildiğimiz bir gerçek. Aslında küçük bir araştırma yapılsa ve insanlara "en çabuk neyden sıkılırsınız?" diye bir soru sorulsa çoğunluğun cevabında "kitap okumak" olduğunu görebiliriz. Hele ki bu zamanların 7-14 yaş arası çocuklarına baktığımız zaman bunu açık ve net bir şekilde görebiliyoruz.

Ama sizler şunu da bilmeniz gerekir ki çoğunuz biliyorsunuzdur; "Herhangi bir şeydeki sıkılma noktamızı arttırıcı şeyler de yapabiliriz." İşte bende şimdi sizlere tam da bunlardan bahsedeceğim. Yani okuma isteyiniz(noktanız) düştüğü zaman ne tür şeyler yapabileceğinizden bahsedeceğim ve eski halinize dönebilmeniz için yapabileceklerinizi sıralayacağım.

1- Doğru Kitabı Okuduğunuzdan Emin Olun
     Aslında bunu tv izlemeye benzetebiliriz. Örneğin kendinize göre bir film bulmanız gerekiyor ki tv izlemeye devam edebilesiniz.

Bu örneği kitap okumaya uyarlarsak şu şekilde söyleyebiliriz; Kendinize göre bir kitap bulmanız gerekiyor ki kitabı okumaya her geçen gün devam edebilesiniz.

Önemli not: Zaten insanların çoğu kendine göre bir kitap okumadığı için kitap okumaktan nefret ediyor ve kendini "ben kitap okumayı sevmiyorum" cümlesine alıştırıyor. Sonucunda da kitap okumayı sevmeyen nesiller yetişiyor.

Bunu önceki yazılarımda da vurgulamıştım. Ama her zaman vurgulamakta da fayda var.

2- Kitap Okumayı Seven Bir Kişi İle Beraber Kitap Okuyun
     Sizlere önerebileceğim en etkili yöntemlerden bir tanesi işte budur "kitap okumayı seven kişilerle beraber kitap okumak." Bu yöntemi kendimden bir örnek ile sizlere açıklamak istiyorum ki aklınızda yer edinsin;

Bazı kişiler bilirler, ben kitap okumayı hemen sevemedim ama sevebilmek için de çoğu yolu denedim. İşte bu zamanlarda fark ettiğim şeylerden biri de buydu, kitap okumayı seven bir kişi ile beraber kitap okumak.

Bunu ablam ile beraber kitap okurken fark ettim. Kendisinde ne kadar kitap okuma enerjisi varsa ve kendisi yanımdaysa aynı şey bana da oluyor ve birden aşırı bir şekilde kitap okuyabiliyorum. Bir anda kendimi aşıp günde 150 - 200 sayfa bile okuyabiliyorum. Ama normal günlerde 20 - 30 sayfa ya okurum ya da hiç okumam.

Belki size şu an söylediklerim abartılı gelebilir ama bunun etkisini gerçekten görebiliyorsunuz.

3- Kütüphanelerde Kitap Okuyun
     Aslında bir önceki yönteme çok benziyor ama ciddiyet istiyorsanız bu yöntemi seçmenizi öneririm. Ayrıca kütüphaneler evinize göre daha sessiz olacağından kitaba odaklanmanız daha iyi olacaktır.

Geriye kalan tüm yöntemlerde bunlara benzer şekilde gidiyor ve sanırım burada önemli olan yöntemlerden biri de kendi yöntemlerinizi geliştirmenizdir. Her ne kadar zor görünse de en etkili yöntem her zaman kendinizde saklıdır. Çünkü şöyle bir sözde vardır, "sizi sizden daha iyi hiç kimse bilemez"

Yani ben burada size 100 tane yöntem sıralasam ve bunlardan bir tanesi bile size uymasa boşu boşuna bu kadar şey okumuş olursunuz. Ama kendi yönteminizi kendiniz geliştirirseniz bu tam olarak size uyum sağlayacaktır ve bir daha sizden ayrılamayacaktır.

Kendi yöntemlerinizi geliştirebilmeniz içinde ayrıca bir yazım olacak, konu ile ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum kutusundan gönderebilirsiniz.

Yorumlar

  1. İkinci şıktaki yöntem gerçekten çok ilginç.Daha önce hiç denemedim:)Aslında kitap okumaktan sıkılma değilde başka faktörlerin etkisi kitap okumamızda geriliğe sebep olabiliyor.Kendimden biliyorum.Bir ara bir online oyuna sarmıştım kitap okumayı unutmuştum o ara.Aynı şeyi yeni bir diziye başlamak gibi de çeşitlendirebilirim.Bir de senin de ilk şıkta bahsettiğin gibi okumada sıkıldığımız zamanlarda kitap seçimi son derece önemli.Zor biten bir kitabın ardına,hoşlandığımız bir alandaki kitabı okuyarak okuma anlamında bir hareketlilik sağlayabiliriz.Ama size tavsiyem bir kitaba başladıktan sonra sıkılsanızda dahi o kitabı bitirin.Gerçekten zorlanarak okuduğumuz ve bitirdiğimiz kitap bize çok şey kazandırıyor aslında.Sevgiler kardeşim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Kitap Cumhuriyetim :)

      Şu an tam da senin bahsettiğin gibi zor bir kitap okuyorum sayılır, daha doğrusu beklediğim gibi çıkmayan bir kitap okuyorum. Kitaptan sıkıldım, evet ama bitirmek de istiyorum.

      Sil
  2. Bir de kitap blogu tutmak ta faydalı olabilir. Düşünsene kitabı okuyup insanlara anlatmak, görsellerini hazırlamak o da ayrı zevkli olabilir. Kitaptan sözler paylaşmak...
    Güzel yöntemler. Senin kitap okumayı sevmek için harcadığın bu çabayı çok seviyorum Servet. Şu an hangi kitabı okuyorsun ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Başkan.

      Evet dediğin gibi, kitap blogu tutmak da güzel olabilir ama ondan daha kolay yöntemleri vermek istedim ben.

      Şu an Yasak Tarih kitabını okuyorum.

      Sil
  3. Çok doğru tespitler yapmışsın servet, doğru kitabı okumak çok önemli şöyle ki , insan kitap okurken sıkılmayacağı bir kitap seçerse eğer , kitap okurken sıkılmayacağı için ondan sonraki kitapları da severek okur, gerçekten çok güzel tespitler yapmışsın teşekkürler bu güzel paylaşım için

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.