Eyvah Kitap

kitap
Kitabın Yazarı: Mine Soysal


En son kitap almaya D&R'a gittiğimde karşıma yukarıda resmini gördüğünüz kitap çıktı. O an kitabı tam olarak inceleme vaktim olmadığından, eve geldiğim zaman internetten araştırmaya koyuldum.

Öncelikle düşündüm Mine Soysal  neden böyle bir kitap yazmak istemiştir diye. Kendi fikirim sadece şuydu;

  • Çocukları kitap okumaya teşvik etmek içindir, sonuçta kitabın ön kapağında da iki çocuk resmi var.
Başka da bir nedeni olamaz sanıyordum. Ama kitabın içeriği hakkında biraz daha bilgi edinince kitabın şu nedenlerden dolayı yazıldığını gördüm;
  • Aslında benim düşüncemden çok da farklı değil ama farklı bakış açıları var diyebilirim. Sizlere bunu araştırmalarım sırasında okuduğum bir yeri alıntı yaparak göstermek istiyorum.

    Yazar Mine Soysal bu kitabını, okuma eğilimleri üzerine sohbet ettiği 40 binden fazla öğrenciden esinlenerek kaleme aldı. Çocukların, gençlerin gözünden “kitap” ve “okuma” kavramlarına sıradışı açılardan yaklaşan deneme, aynı zamanda ülkemizde son yıllarda bu alanda yaşananları da tartışmaya açıyor. Kitapta yer alan ve gençlerin “kitap okuma” deneyimlerini içeren şaşırtıcı, düşündürücü, hatta komik öyküler eğitimcilere, ebeveynlere, çocuklara ve gençlere birlikte tartışma olanağı sunarken, çarenin bireysel haklara saygı göstermek, nitelikli seçenekler sunmak ve sınırsızca iletişim kurmak olduğuna işaret ediyor.
    - Kaynak: http://gunisigikitapligi.com/kitaplar/eyvah-kitap-2/#sthash.91RVWcHB.dpuf
Devamındaysa şöyle bir şey var ki gerçekten eski günlerimi hatırladım, kitap okumayı hiç sevmeyen kendimi;
"Ailesi hiç kitap okumazken tatilde kitap okuması beklenenler, öğretmenin ödev verdiği kitabı iğrenç bulanlar ve diğerleri..."

Şu an düşünüyorum da bu gerçekten de böyle idi değil mi?

Ama bunun da en büyük nedeni ailemiz değil miydi? Çünkü aile büyüklerimiz kitap okumazdı ve bizlerden kitap okumamızı beklerlerdi. e daha çok beklersiniz diyesim geliyor. Tabi buna bağlı olarak da "öğretmenlerimizin bu kitabı okuyacaksın diye ödev verdiği kitabı da iğrenç buluyorduk

Mesela ben kendimden örnek vermek istiyorum; Eskiden kitap okumazken nasıl şimdi kitaplar hakkında yazılar yazdığımdan vs. bahsetmek istiyorum kısaca.

Aslında ben kitapları her zaman seviyordum. Ama şöyle bir şey vardı ki ben her türlü kitaptan hoşlanan biri değildim. Şimdi de değilim aslında. Mesela ben daha çok içerisinde aksiyon olan, macera vb. şeyler olan ve bana bir şeyler katacak kitaplardan hoşlanırım.

Bana sorarsanız hiç kimse kitapları sevmiyor değildir sadece okumak istediği kitabı bulamıyordur...

Bence kitap okumayı sevmeyen arkadaşlar güzel bir kitap mağazasına gitmeli veya götürülmeli. Ve istediği kitabı bulabilmesi için kendisine zaman tanınmalı. Eninde sonunda bir kitap seçip o kitabı okuyacaktır. Çünkü insan illaki bir şeyler okumak ister.

En kısa zamanda da Eyvah Kitap kitabını okuyup sizlere daha fazla bilgi vereceğim.

Veya bu kitabı siz okumuşsanız aşağıdaki yorum kutusunu kullanarak bize bu kitap hakkında bilgiler verebilirsiniz.

Yorumlar