Kişisel Gelişim Kitaplarını Okuyoruz Ama Okuduklarımızı Dikkate Almıyoruz

kişisel gelişim
Son bir haftadır okuduğum iki kişisel gelişim kitabından (kişisel gelişim kitaplarını okuyup da içerisinde yazanları dikkate almayanlara) bir sesleniş yazısı yazmak istiyorum. Aslında düşünüyorum, acaba o kitaplarda yazan şeyleri uygulamayan kişiler benim yazılarımı okuyarak mı onları uygulayıp, dikkate alacaklar? Bu konu ile ilgili her ne kadar olumsuz düşüncelerim olsa dahi bu yazımı yazacağım, belkide bir kişiye de olsa bu yazım ulaşır ve o kişiye yardımcı olurum diye.

Okuduğumuz tüm kişisel gelişim kitaplarına dikkat edersek neredeyse hepsinin ilk sayfasında uygulama eksikliğine değinilir. Aslında o kitabı okumaya başlamamız ve bitirmemiz de bizim bir şeyler yapmak istiyor olduğumuzu belirtmez mi? Bir şeyde daha iyi olmak veya bir yönümüzü geliştirmek vesaire. Sizlere şunu kesinlikle söyleyebilirim: "kişisel gelişim kitaplarını okumaya başlamak bile uygulamamızın ilk adımıdır ama önemli olan bunun devamını getirebilmektir.Devamının diğer bir kişisel gelişim kitabına geçmek olduğundan bahsetmiyorum. Bahsettiğim şey öncelikle ilk okuduğumuz kitapta yazılanları öğrenmek ve kendimize uygulamaktır. Mesela benim bu yazıyı yazmam bile ikinci bir uygulamaya geçtiğimi gösterir. Sizler de benim gibi böyle bir yazı yazmaya başlayarak da ikinci bir uygulamaya geçip kendinizle yüzleşebilirsiniz."

Ben bu kitapları okuyup da içerisindekileri uygulamayanları dikkate almayanları tek bir cümleyle açıklıyorum "onlar sadece korkuyor ve cesaretsizler, bir sihirli değneğin onlara değmesini ve değişmelerini bekliyorlar." Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum; O SİHİRLİ DEĞNEK SİZSİNİZ! Eğer bir şeylerin değişmesini istiyorsanız sihirli değnek siz olmalısınız. O sihirli değneği başka bir yerden beklememelisiniz.

Benim bu konu ile ilgili söyleyeceklerim bu kadardır ama sizlere son bir haftada okuduğum şu iki kitabı da öneriyorum, çünkü onların size söyleyecekleri bitmedi!

  1. Ferrari'sini Satan Bilge - ROBIN SHARMA
  2. Fark Et Uygula Değiş - ARZU BIYIKLIOĞLU
Bu iki kitabı önermemin nedeni; Birinci kitabın güzel bir hikaye ile olayı açıklaması, ikincisi de size zahmet vermeden uygulama yaptıracak bir kitap. Bu yüzden yukarıdaki iki kitabı öneriyorum.

KORKMAYIN VE DEĞİŞTİRMEK İSTEDİĞİNİZ YÖNÜNÜZÜ DEĞİŞTİRİN! , OLUMSUZ DÜŞÜNMEYİN! , BEN YAPAMAM DEMEYİN!


Önerdiğim kitapların kapak resimleri;

1) Ferrari'sini Satan Bİlge
robın sharma

2) Fark Et Uygula Değiş
fark et uygula değiş

Yorumlar

  1. Kişisel gelişim kitapları ile yeni tanışan insanlar için bu kitaplar "mükemmel veya hayat kurtarıcı" olarak gelebilir ama bu kitapları okudukça ve insanın yaşı ilerledikçe aslında ne kadar boş kitaplar olduğunu anlıyor insan. Bir insanın "kendi gibi olması"ndan daha güzel bir şey var mı? Bu kitaplar ise, insanı kendi gibi olmaktan çıkarıyor. Yapmacık insanlar çıkıyor ortaya. O insan aslında öyle değildir ama sırf kitaba uymak için 1-2 gün kitaba göre davranır ama sonucunda insana tekrar özüne döner. Bir başkası gibi olmak yada bir başkası gibi yaşamak zor. Çift kişilikli insanlar çıkıyor ortaya. Bir kişinin kendisi, bir de olmak istediği kişi arasında savaşıyor insan hep ama sonuç hep boş. Hatta bu kişisel gelişim kitapları ilerleyen yaşlarda insanı olumsuz da etkileyebiliyor ve "keşke zamanında o kitapları okumasaydım" diyor insan.

    Kişisel gelişim kitapları tamamen kötü demiyorum. Doğru bilgiler de içeriyor elbette. Mesela kişinin pozitif olması gibi. Pozitif olmanın faydaları gibi şeyler güzel ama uygulama kısmının, okuyanların hiçbirinde uzun süreli etki yaratmaması gayet doğaldır bence.

    Zamanında bende çok okudum ama şuanda "keşke öyle kitaplar okuyacağıma roman okusaymışım" diyorum. :) Bu konuda yazacaklarım çok aslında. Yazacaklarımla yeni bir blog yazısı çıkar ortaya. Onu da toparlarsam eğer sitemde yazarım artık. Çünkü önemli bir konuya değinmişsin Servet. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum, belki bende senin önceden geçtiğin o yollardan geçiyorumdur ve bu yüzden de bu kitapları okuyorumdur, senin de önceden yapmış olduğun gibi. Ama ben şunu da belirtmek istiyorum, daha önceki bir yazımda da bahsetmiştim "benim hayatım bu kitaplardan ibaret değil, diğer türde kitapları da okurum. Sadece kişisel gelişim kitaplarından öğrendiğim bazı şeyleri burada paylaştım ve o kitaplarda yazanları uygulamak isteyenlere bir yol gösterdim. Ve en sonda da iki tane kitap önerdim. Şunu da belirteyim "insan yaşamadan tecrübe edinemiyor." Belki de yarın ben de diyecem keşke bu kitapları okumasaydım.

      Ama söylediklerine katılıyorum. Bu aslında çok geniş bir konu ve sanırım bende kısaca açıklayarak bir hata yaptım. "Ama insanlar hata yaparak öğreniyor." Bunu da kişisel gelişim kitaplarından öğreniyoruz.

      Bu konu ile ilgili blogunda yazacağın bir yazı olursa da kesinlikle okumak isterim. Ya da gel beraber bir yazı yazalım ve insanları her türlü yönden aydınlatalım. Sen eskiden okumuşsun ve keşke okumasaydım demişsin, bense bu kitapları yeni yeni okumaya başlıyorum. (şu ana kadar 3/4 tane kişisel gelişim kitabı okudum.) :)

      Sil
    2. Yeni yeni okumaya başlayanlar için çok ilgi çekici oluyor. Aralarda güzel şeyler de yazıyor. Tamamen kötü diyemeyiz ama hepsinin sonucunda iş aynı kapıya çıkıyor : "Kendine güven, kendine inan, yapabilirsin, iş sende bitiyor, sen istersen her şeyi yapabilirsin" gibisinden şeylere bağlanıyor işin sonu.

      Hiç kitap okumamaktansa, kişisel gelişim kitabı da olsa, en azından bir kitap okuman bile güzel Servet. Bunları okumak hoşuna gidiyorsa, okumaya devam et tabi. Ben seni yanlış yönlendirmek istemem. Onlar sadece benim kişisel gelişim kitaplarına olan bakış açımdı. :)

      Sil
    3. Merak etme yanlış yönlendirmiyorsun, bunlar da senin görüşlerin, olabilir, herkes kişisel gelişim kitaplarına aynı bakış açısından bakacak diye bir şey yok.

      Ben kişisel gelişim kitabı okumayı sevenlere arada bir bu tür kitapların iyilerini önermeye devam edeceğim. :)

      Sil
    4. Ayrıca hem ben hem de bu yazımı okumaya girenler farklı kişilerin kişisel gelişim kitapları hakkında farklı bakış açılarının olduğunu öğrenmiş oluyor.

      Bu yüzden de sana teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. yararlı yazı teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, yazımı değerlendirdiğiniz için. :)

      Sil
  3. Başlığı ilk okuduğumda size hemen hak verdim.Sanki kişisel gelişim kitaplarını okuyunca kendimizi geliştirmek için yapılması gereken herşeyi yapmış gibi hissediyoruz,okuduktan sonra herşey tamamlaniyor gibi düşünüyoruz sanırım.Takibe alıyorum burayı emeğinize sağlık.Benim de yepyeni bir blogum var beklerim.
    http://kapsonunkalemi.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim, sizin blogunuzda fena değil.

      Sil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.