Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Ben Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandım? Neden Kitap Okumayı Sevmiyoruz?

kitaplar

Önceki yazılarımdan birinde kısaca değinmiştim aslında ben nasıl kitapları sevmeye başladım konusuna. Ama düşündüm ki yazımı ayrıntılı ve ayrı bir konu açarak yazarsam daha fazla kişiye erişebilirim ve belki onlara yardımcı olabilirim.

Şu an ilk kitaplar ile tanıştığım ana gitmek istiyorum, sanırım ilk okula başladığım zaman yani birinci sınıfta kitaplar ile tanıştım. Aslında öncesinde neden kitaplarla tanışmadığımı da merak etmiyor değilim. Neyse yavaş yavaş her şeye değineceğim.

Şimdi tekrar birinci sınıfa gidelim ve ayrıntılara girmeye başlayalım... Herkesin de bildiği gibi ilk okula başladığımız günden beri neredeyse her zaman öğretmenlerimiz, ailemiz vs. kitap okumamızı söyler. Söylüyorlar ama biz okumuyoruz öğle değil mi? Okumuyoruz ama neden? Bunu hiç kitap oku diyen çevremizdeki insanlar hiç düşündü mü acaba? Ya da siz hiç düşündünüz mü ben eskiden neden kitap okumayı sevmiyordum diye.

Ben düşündüm; O zamanlarda neden kitap okumadığımız çok basit bir nedenden kaynaklanıyor aslında. Hemde çok basit. "Bize kitap oku diyen kişiler en azından ailemiz bizimle kitap okumuyorlardı. Bize sadece KİTAP OKU! diyorlardı." Yanlış söylüyorsam aşağıdaki yorum kutusundan beni düzeltebilirsiniz. Aslında yazdıklarımın hiç birinin yanlış olduğunu da düşünmüyorum ben, çünkü bu eskiden de böyleydi şimdi bakıyorum benden küçüklere yine bu böyle.

Aslında o zamanlardan bize "kitap oku!" yerine "hadi gel beraber kitap okuyalım" deseler belki de kitap okuma alışkanlığını ta o zamanlardan kazanacaktık. Yani sadece bu mu kitap okumamamızın nedeni? diyebilirsiniz. Cevabım elbette "hayır" olacaktır, çünkü farklı nedenlerden de kitaplardan uzaklaşıyor olabiliriz. Mesela "teknoloji", düşünsenize şimdiki çocukları, evde teknoloji, okulda teknoloji, gezip dolaştığı yerlerde de teknoloji. Hani bizler de farklı değiliz ama en azından kitap okumayı sevmeyenlere oranla biz kitap okumayı sevenler "bence istediğimiz zaman teknolojiyi bırakabiliyoruz." Ayrım yaptığımın farkındayım ama bu böyle, kitap okumayı sevmeyenleri görüyoruz çünkü, direkt teknolojiye(bilgisayar, televizyon vb.) yöneliyorlar.

Peki ben nasıl mı kitapları sevmeye başladım?
Çok basit oldu diyemem ama basit oldu biraz. Çünkü ben kitapları az da olsa seviyordum, kitapları gördüğüm zaman "al işte yine saçma sapan bir kitapla karşılaştım" demiyordum.

Kitap okuma alışkanlığıma gelince; ilk önce gazete, dergi gibi şeylerden başladım. İlgilendiğim(örneğin; bilgisayar) şeyler hakkında bir şeyler okumayarak yavaş yavaş kendimi alıştırmaya başladım. Şuna dikkat etmenizi istiyorum "direkt kitap okumaya başlamadım" öncelikle kendimi bir şeyler okumaya alıştırdım. Okuma alışkanlığı kazandıktan sonra fıkra, komik, ilginç kitaplar okumaya başladım. Örnek olarak size şu kitabı önerebilirim "Merak Ettikleriniz". Bu tür kitaplar ile kendimi bu sefer kalın kitaplara alıştırmaya başladım.

İşte bu şekilde kitap okuma alışkanlığı kazanmaya başladım. Bu alıştırmalardan sonra kendimi bir süre kitaplardan uzaklaştırdığım da oldu aslında. Ama bu çoğu kitap okurunda da böyledir, yani bazen kitap okuyamayabiliriz veya biraz onlardan uzaklaşmak isteyebiliriz.

Zaten kitap okumayı sevmeyen kişiler, kitap okumayı seven kişilere baktığı zaman sanıyor ki "onlar hiç bıkmadan hep kitap okuyor." Halbuki yukarıda da dediğim gibi aslında kitap okumayı seven hiç kimse her zaman kitap okumaz, okuyamaz.

Yazımın artık sonlarına gelmiş bulunuyorum, anlatacaklarım, yazacaklarım bu kadar. Kitap okumayı sevmeyenlere de en azından "gazete, dergi" gibi şeyler okuyun diyorum ve yazımı bitiriyorum.

Yorumlar

  1. Süper bir yazı yazmışsınız. elinize sağlık, takip edilmesi bloglardan birisiniz..

    YanıtlaSil
  2. oo bravo yaa ba bu kitap sevmeyenlerin yolunu aydınlatır ;

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bunu umut ediyorum. İnşallah yararlı olur kitap okumayı sevmeyenlere.

      Sil
  3. Kitap okumayı sevmemenin nedeni, sakinlikten, insanın kendisiyle yüz yüze gelmesinden korku olduğunu düşünüyorum. İnsanlar sürekli yapma etme derdindeler. Halbuki kitap okurken kabul eden, izin veren ve uyum sağlayan bir yönümüz var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öğle, bunun gibi bir çok şey sayabiliriz.

      Sil
  4. Kahveli ve kitaplı bloğuma ben de beklerim :) Sitenize katılıyorum hemen...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Dikkat! Konu ile ilgili özgürce yorumunuzu yazabilirsiniz fakat lütfen yazacağınız yorum konu ile alakalı, hakaret içermeyen ve düzgün bir Türkçe ile yazılmış olsun. Aksi takdirde yorumunuz "spam" olarak kabul edilecektir. İlginiz için teşekkür ederim.